Kulttuuri

Mikko Franck
nousemassa Kansallis-oopperan johtotroikkaan

Lehtikuva<br />Kansallisoopperan taiteelliseksi johtajaksi ehdolla oleva Mikko Franck johtaa tällä kaudella Punaisen viivan ja Prinsessa Ruususen.
Lehtikuva
Kansallisoopperan taiteelliseksi johtajaksi ehdolla oleva Mikko Franck johtaa tällä kaudella Punaisen viivan ja Prinsessa Ruususen.

Suomen kansallisoopperan johtotroikka on vihdoinkin koossa ja ylikapellimestari Mikko Franckin , 28, myrskyisät vaiheet oopperassa tyyntyneet, mikäli Franck valitaan uudeksi taiteelliseksi johtajaksi. Samalla hän jatkaisi oopperan ylikapellimestarina, tehtävässä, josta hän viime helmikuussa erosi suivaantuneena näkemyseroihin edellisen johdon kanssa. Franckin irtisanomisaika päättyy helmikuussa.

Kansallisoopperan hallitus päätti tiistaina nimitysvaliokuntaa kuultuaan ehdottaa Franckia taiteellisen johtajan ja ylikapellimestarin yhdistettyyn tehtävään. Kuten kaikissa johtajavalinnoissa, hallitus haluaa myös oopperan henkilöstöryhmiltä lausunnot. Nimityksestä se päättää seuraavassa kokouksessaan 18. joulukuuta. Vasta silloin eri osapuolet kommentoivat valintaa.

Kansainvälisesti arvostettu kapellimestari lienee henkilöstölle mieluinen ehdokas, sillä noin 200 oopperan työntekijää osallistui mielenosoitukseen Franckin puolesta viime helmikuussa hänen eroilmoituksensa jälkeen.

Myös nykyisen hallituksen mielestä Mikko Franck olisi oiva valinta tehtävään. Hän tuntee talon hyvin ja on erittäin kiinnostunut kehittämään sitä niin taiteellisesti kuin toiminnallisestikin. Franck on lisäksi kansainvälisesti tunnettu ja hänellä on hyvät kontaktit maailmalla.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Taiteellinen vastuu pois pääjohtajalta

Hallitus yhdistää taiteellisen johtajan ja ylikapellimestarin tehtävät, koska se "tähtää taiteellista linjaa koskevan vastuun selkiyttämiseen Kansallisoopperan nykyisessä kehitys- ja muutosvaiheessa".

Taiteellinen johtaja ja ylikapellimestari vastaa jatkossa oopperatuotannon sisällöllisestä ja taiteellisesta linjasta ja tasosta sekä johtaa oopperan taiteellista toimintaa. Aiemmin oopperan taiteellisesta linjasta on vastannut pääjohtaja.

Tälläkin hetkellä Franck vetää oopperan taiteellista toimikuntaa samalla kun työskentelee ylikapellimestarina. Franck on itse painottanut haluavansa olla mukana kaikessa taiteelliseen ja musiikilliseen päätöksentekoon liittyvässä.

Kansallisbaletin taiteelliseksi johtajaksi valittiin viime viikolla tanskalainen Kenneth Greve . Kansallisoopperan uusi pääjohtaja Päivi Kärkkäinen aloittaa joulukuun alussa. Molemmat taiteelliset johtajat työskentelevät pääjohtajan alaisuudessa. Nykyisessä johtomallissa pääjohtajalle kuuluu vastuu toiminnan yleisestä johtamisesta sekä talouden ja resurssien hallinnasta.