Kulttuuri

Moogia rockista sarjakuvaan

TS/Veli-Matti Parkkinen
TS/Veli-Matti Parkkinen

KIMMO RANTANEN

Alakulttuurin monitoimimies Mauri "Moog" Konttinen sanoo olevansa sarjakuvasukupolvea. Vuonna 1949 ilmestyi ensimmäinen suomalainen sarjakuvalehti, nimeltään sattuvasti Sarjakuvalehti , pari vuotta myöhemmin Suomeen tuli Aku Ankka .

Siinä välissä, vuonna 1950, syntyi Konttinen.

- Aku Ankan avulla opin lukemaan jo ennen kouluunmenoa. Myöhemmin olen huomannut, että sarjakuvista on tullut minulle mittari, jolla pystyn hahmottamaan vanhoja asioita. Yhdistän jonkun tietyn tapahtuman samoihin aikoihin ilmestyneeseen sarjakuvalehden kanteen, Konttinen perustelee sukupolvikysymystä.

Aku Ankkaa seurasivat Korkeajännitys -lehdet ja 1960-luvun puolivälissä Konttisesta tuli intohimoinen keräilijä. Innoittajana toimi toinen keräilijä, naapurustoon Tampereen Härmälään muuttanut nykyinen kansanedustaja Veltto Virtanen.

Keräilemisestä Konttinen ei sittemmin ole luopunut. Hänellä lienee yksi Suomen laajimmista sarjakuvakokoelmista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Sarjakuvat ovat taideteoksia. Päämääränä on hankkia kaikki 50-luvun suomenkieliset sarjakuvalehdet. Enää puuttuu yksi Aku Ankka ja pari satusarjaa.

Jee, jee Jerry Cotton

Kokoelma on päässyt hieman myös rönsyilemään. Konttiselta löytyy niin 60- kuin 70-luvunkin keskeinen suomenkielinen sarjakuvatuotanto. Lisäksi hänellä on lähes kaikki suomeksi ilmestyneet Jerry Cotton -lehdet.

Cottonit eivät ole sarjakuvaa, mutta kioskiviihteenä samantapaista aikansa alakulttuuria kuitenkin. Ja oikeastaan mies, jonka musiikkiuran suurin hitti on nimeltään Jerry Cotton , ei muutenkaan voi aiheelta välttyä.

Konttisen luotsaaman Kontra-yhtyeen 70-luvun listaykkösen teksti-idea syntyi aikoinaan puolivahingossa, kun Konttinen keikkabussissa keksi Kinks-biisiin Jack the Idiot Dunce suomennosta miettiessään fraasin "jee jee Jerry Cotton".

Hän lainasi veljeltään kasan Cottoneita ja merkkasi niistä ylös tarinan keskeisiä elementtejä kuten punaisen Jaguarin sekä Max Salosen baarin.

Kappaleen alkusanat löytyivät Pecos Bill -lehdessä julkaistusta lukijan runosta: "Kuka roistojen kauhu on, mies rohkee ja peloton".

- Laulusta tuli pulp-henkinen, jotenkin Cotton -lehden näköinen, mutta en pitänyt sitä biisiä kummempana. Atte Blom levy-yhtiössä siitä singleä ehdotti.

Selkeästi sarjakuva-aiheinen on toinen Kontra-hitti Ressu ja Punainen Parooni . Käännösbiisi sekin, The Royal Guardsmen -yhtyeen laulusta Snoopy Vs. The Red Baron.

Suomennokset ovat muutenkin keskeinen osa Konttisen uraa. Lukuisten laulujen lisäksi hän on suomentanut muun muassa Anthony Burgessin romaanin Kellopeli appelsiini sekä musikaalin Rocky Horror Picture Show .

Parhaillaan tekeillä on käännös walesiläisen kirjailijan Niall Griffihtsin romaanista Sheepshagger .

Moog In Bändi

Diplomi-insinööriksi kouluttautunut Konttinen on viime vuosina suomentanut myös vanhoja Korkeajännitys -lehden tarinoita, joista on julkaisua varten koottu yli 200-sivuisia kirjoja.

Viimeisin aluevaltaus on käsikirjoitus suomalaisaiheiseen Jatkosodan Korkeajännitys -lehteen Iskevä kiila, kestävä salpa . Tekeillä on myös vanhan korkkarisankari Battler Brittonin hengessä toteutettu tarina toisen maailmansodan suomalaisesta lentäjä-ässästä, joka ainakin toistaiseksi kantaa nimeä luutnantti Ilves.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Virtasen yhtyeen riveissä valokeilaan 70-luvulla noussut Konttinen ei ole jättänyt musiikkiakaan. Nykyinen orkesteri Moog In Bändi tekee pari keikkaa kuussa.

Uusi albumikin on pyörinyt ajatuksissa - sarjakuva-aiheinen, kuinkas muuten. Lisäksi tekeillä on elämäkerta otsikolla Elämän kartoitus .

Kirjalle on jo luvassa kustantajakin, turkulainen sarjakuviin erikoistunut Zum Teufel!. Turkulaisfirma on aiemmin julkaissut cd-versiona vanhan Kontran albumin Mieto levy , josta muodostui pieni myyntimenestys.

Zum Teufelilla on muutenkin läheiset siteet Konttiseen. Kustantamoa pyörittävä Petteri Oja ylläpitää Konttisen kotisivuja.

- Olen tykännyt Petterin tyylistä. Hänellä on samansuuntainen ajatusmaailma kuin itselläni, vaikka ikäeroa onkin paljon, Konttinen kiittelee

Turun Sarjakuvakerhon järjestämä Necrocomicon 2 -tapahtuma Cosmic Comic Cafessa 17. marraskuuta. Vieraina muun muassa Moog Konttinen, Pertti Jarla, Mika Lietzén ja Kaltsu Kallio.

Lehtikuva
Lehtikuva