Rillumareista rockiin

TS/Harri Pälviranta<br />Juice Leskistä kunnioitetaan onnistuneesti ja vähemmän onnistuneesti.
TS/Harri Pälviranta
Juice Leskistä kunnioitetaan onnistuneesti ja vähemmän onnistuneesti.

Santtu Luoto ja Mikko Montonen: Juice. Minerva 2007. 208 s. Esa Kero ja Juha Metso: Pieni kirja Juhani Leskisestä. Multikustannus 2007. 94 s. Juice Leskinen: Syksyn sävel. Kaikki singlet 1974-2004. Megamania 2007. 6 cd.

Juice Leskisen kuolemasta tulee 24. marraskuuta kuluneeksi tasan vuosi. Muistopäivää juhlistavat kaksi Juicesta tehtyä kirjaa sekä komea kaikki singlet kattava cd-boksi.

Kirjoja Juicesta on kirjoitettu myös aiemmin, mutta uutuuksien jälkeenkin jää edelleen puuttumaan kunnollinen ja kattava esitys hänen elämästään ja tuotannostaan.

Santtu Luoto ja Mikko Montonen ovat molemmat pitkän linjan rocktoimittajia. Kun kirjan nimeksi on annettu ytimekkäästi Juice , toiveet ovat korkealla. Valitettavasti kirja vaikuttaa nopeasti kasaan kyhätyltä. Hetkittäin jopa roiskaisulta, jossa löpistään joutavia ja vielä huonolla suomenkielellä.

Mitä mahtaa esimerkiksi tarkoittaa lause "sen (Välikausitakki-yhtyeen levyn) kansi jäljitteli muusikoiden tavoin tamperelaista Hymy-lehteä"?

Kaiken lisäksi kirjoittajat puhuvat virheellisesti Välikausi-yhtyeestä. Hectorista he toteavat, että tällä oli 1980-luvun alussa uraa takanaan runsaat viisi vuotta. Käsittämätön virhe, sillä Palkkasoturi -single ilmestyi sentään jo 1965.

Teoksessa on pitkiä, jopa monen sivun mittaisia suoria Juicen suuhun pistettyjä sitaatteja. Sitä ei kuitenkaan kerrota, mistä lainaukset ovat peräisin. Kirjoittajien itse tekemistä haastatteluista, lehtijutuista, muista Juice-kirjoista?

Kirjan painopiste on Juicen uran alkupuolella. Grand Slam -yhtyeen vuosia kehutaan oikeutetusti kultakautena, mutta ne sivuutetaan muutamalla sivulla. Sen sijaan kaikki viisi Tuuliajolla-kiertuetta saavat suhteettomasti tilaa.

Juicen kirjallinen tuotanto Luodon ja Montosen teoksessa ohitetaan täysin, vaikka se on tärkeä osa hänen uraansa.

Täysin vailla ansioita kirja ei ole. Alkupuolelta löytyy muutama osuva analyysi ja lopusta kattavanoloinen luettelo Juicen tuotannosta. Silmään pistää erityisesti vähemmän tunnettu asia, että Juice teki pitkälti yli kaksisataa tekstiä ja sävellystä muille artisteille.

Juice ja Kero

Toimittaja Esa Kero lähestyy Juicea omassa teoksessaan Pieni kirja Juhani Leskisestä intiimeistä lähtökohdista. Ison analyysin sijaan Kero kertoo, mitä Juicen tuotanto on hänelle merkinnyt.

Kirja kertoo yhtä paljon kirjoittajastaan kuin kirjan kohteesta. Siitä viestii sekin, että Juha Metso on ottanut kirjaan herkkiä kuvia sekä Juicesta että Kerosta.

Lähestymistapa on arvokas, koska paljaimmillaan musiikin ja kuulijan tai Juicen tapauksessa myös kirjan ja lukijan kohtaaminen on nimenomaan kahdenkeskinen tapahtuma.

Kero sairastaa diabetesta, jonka tuomista vaivoista Juicekin viime vuosinaan kärsi. Tämä yhteys mietityttää Keroa ja nostaa esiin elämän peruskysymyksiä, joita Kero lähestyy sekä Juicen laulutekstien että runojen kautta.

Tyylistä Keron on aina tunnistanut eikä tämäkään kirja tee poikkeusta. Näkökulma aiheeseen on omaperäinen ja tapa kirjoittaa harkitussa niukkuudessaankin paljon kertova.

Kirjalle voi antaa kiitosta myös ulkoasusta, jos kohta mustille sivuille painettuja tekstejä on kohtuuttoman vaikea lukea.

Sinkut erikseen

Kuuden cd:n boksi Syksyn sävel kerää yhteen kaikki Juicen singlet. Massiivinen paketti esittelee Juicea monipuolisesti ja nostaa esiin muun muassa mainoslauluiksi tehtyjä harvinaisuuksia, joita tuskin missään muualla on enää kuultavissa.

Pitkän uran kannalta ne ovat tietysti pelkkiä kuriositeetteja, mutta tuovat oman lisänsä kokonaiskuvaan.

Varsinkin uransa alussa Juice, tuottelias kun oli, teki albumeista omia kokonaisuuksiaan, joista ei sinkkuja lohkottu. Ne tehtiin erikseen vähän kuin sivutoimisesti.

Sinkuille valikoitui kepeitä ralleja, kun taas albumeilla esittäytyi vakavampi Juice. Marilynistä alkaen sinkut menestyivät hyvin. Kunnes vähän totisempi yritys - sittemmin klassikoksi noussut - Syksyn sävel floppasi.

Cd-boksin 134 biisiä tuovat esiin verbaalisesti lahjakkaan taiteilijan, jolle sanoilla leikittely ja riimittely oli toisinaan itsetarkoituksellista. On hetkiä, jolloin tuntuu, että teksti etenee riimien, ei sanottavan ehdoilla.

Juice itse on todennut, että lauluihin on neljä aihetta: ihminen, ihminen ja toinen ihminen, ihminen ja yhteiskunta sekä ihminen ja usko. Juice oli mestari tekemään koskettavia, usein hyvin omakohtaisia rakkauslauluja, mutta ei toisaalta koskaan väsynyt sättimään auktoriteetteja.

Osa lauluista on aikansa lapsia, joilla Juice ottaa kantaa ajankohtaisiin ilmiöihin tai tapahtumiin.

Klovni heittää veivin

Musiikillisesti Juicen tuotanto liikkuu rillumarei-perinteestä rockin kautta kansanlauluihin. Juice sai kuitenkin kaiken aina kuulostamaan Juicelta.

Siinä lienee keskeinen syy siihen, miksi Juicen itse laulamia lauluja on harvoin kukaan muu versioinut. Alkuperäiset ovat olleet niin tekijänsä näköisiä, että niihin ei ole rohjettu koskea.

Boksimitassa kuultuna lauluista käy esiin Juicen elämänvaiheet railakkaasta nuoruudesta ikääntymisen ja epäilemättä myös sairauden mukanaan tuomaan luopumista uumoilevaan asenteeseen.

Kokoelma päättyy alkujaan 1975 Juice ja Mikko -albumilla julkaistuun lauluun Klovni heittää veivin , jonka uudelleenlevytys vuodelta 2005 jäi Juicen viimeiseksi studiotyöksi.

Kappaletta voisi pitää taiteilijan omakohtaisena tilityksenä elämästään, ellei tietäisi, että teksti on syntynyt ennen ensimmäistäkään levytystä 1972.

Halutessaan laulussa voi kuulla profetiallisia sävyjä. Tai ainakin loppusäkeissä viimeisen viestin jälkipolville: "minä menen / takaisin en ikävöi".

KIMMO RANTANEN