Kulttuuri

"En yritä näytellä
värillistä karjalaisukkoa"

TS/Markku Ojala<br />- Rokka on lapsuudensankarini, Henry Hanikka tunnustaa.
TS/Markku Ojala
- Rokka on lapsuudensankarini, Henry Hanikka tunnustaa.

Turun Sanomat, Helsinki

- Kun minulle ensimmäisen kerran soitettiin ja pyydettiin mukaan tähän, niin jalat nytkähtivät alla. En ollut kuvitellutkaan, että pääsisin joskus näyttelemään Tuntemattomaan sotilaaseen. Alkusokista selviydyttyäni päätin tietysti, että totta helvetissä lähden mukaan, näyttelijä Henry Hanikka kertoo.

Hanikka näyttelee Kansallisteatterissa Rokkaa.

- Hän on lapsuudensankarini ja varmasti hyvin monen miesnäyttelijän unelmarooli, Hanikka arvelee.

Hanikka Rokan roolissa oli ohjaaja Kristian Smedsin ensimmäisiä päätöksiä. Hanikka sanoo, ettei hän ole vaivannut päätään sillä, miksi ohjaaja halusi rooliin tummaihoisen miehen.

- Olen ollut tässä ammatissa 17 vuotta, ja vain kolme tai neljä kertaa olen näytellyt värillistä. En näe itseäni värillisenä näyttelijänä vaan näyttelijänä. Myöskään Tuntemattomassa en yritä näytellä värillistä karjalaisukkoa, vaan Rokkaa, Hanikka painottaa.

Hän arvelee, että jotkut voivat kokea hänen Rokkansa vääryydeksi ja saada siitä sokin.

- Olen kuitenkin syntynyt Suomessa, ja Tuntematon sotilas on myös minun kansallista perinnettäni. Sitä ei voi kukaan minulta viedä pois, Hanikka painottaa.

Hänen mukaansa katsoja tulee yllättymään Kansallisteatterissa moneen kertaan ja muistakin syistä kuin värillisestä Rokasta.

- Tämä on hyvin erilainen kuin kaikki muut Tuntemattomat , Hanikka arvioi.

Muissa rooleissa nähdään muun muassa Antti Luusuaniemi (Lammio), Petri Manninen (Lehto/ Honkajoki), Minttu Mustakallio (Nainen) ja Jussi Nikkilä (Määttä).