Kirja-arvostelut

Heli Kruger vaihtoi tyyliä

Heli Kruger: Pidä minusta kiinni. Otava 2007. 367 s.

Heli Krugerin toinen romaani on aivan eri tyylirekisterissä kuin esikoinen, lyyrinen lesboromanssi Olen koskettanut taivasta . Pidä minusta kiinni -teoksen henkilökeskeinen realismi tuntuu sopivan Krugerin käteen paremmin, sillä romaani kulkee sujuvasti alusta loppuun asti.

Esikoisen sosiaalinen miljöö eli urheilun maailma on sekin vaihtunut. Pidä minusta kiinni tapahtuu Viitala-nimisessä lastenkodissa Helsingissä. Sosionomiksi kouluttautunut Kruger jatkaa siis tässäkin teoksessa itselleen tutun aihepiirin ruotimista.

Mistään kurjuusrealismista tai sosiaalipornosta ei teoksessa ole kuitenkaan kyse, vaikka se käsittelee huostaanottoa.

Lastenkodin toimintaa sääteleviä realiteetteja tuodaan esiin kiihkottomasti, ja vaikeita tilanteita lasten ja hoitajien välillä kuvataan ilman tirkistelyn mentaliteettia ja liioittelua.

Hoitoa kaikille

Teini-ikäinen Jonna sijoitetaan lastenkotiin, sillä hänen yksinhuoltajaäitinsä laiminlyö tytärtään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

  Milla-äiti on ns. paremmista piireistä; hän on rikas ja menestynyt uranainen, joka peittelee alkoholismiaan myös itseltään.

Romaanista tulee Jonnan kasvutarina, jossa nuoren naisen paha olo oireilee erilaisina dramaattisina käyttäytymismuotoina.

Jonnan kertomus voi olla se tavallinen laiminlyödyn lapsen tarina, mutta silti se onnistuu koskettamaan.

Romaani ruotii tyttären ja äidin vaikeaa suhdetta mutta keskeiseksi nousee myös lastenkodissa Jonnan hoitajaksi nimetyn Ilkan suhde tyttöön.

Luottamuksen rakentaminen on ongelmallista ja asteittaista, mutta lopulta Ilkan ja Jonnan välille syntyvä side vaikuttaa jopa lujemmalta kuin veriside äitiin.

Kertojan ote on empaattinen ja hienovarainen. Näkökulmansa teoksessa saa niin Jonna kuin Ilkkakin, jolloin psykologinen ulottuvuus syventyy hahmojen sielunmaisemien ja lapsuusmuistojen kautta.

Kruger kirjoittaa hyvin esiin, miten ero hoitajan ja hoidetun välillä saattaa olla veteen piirretty viiva. Hoitajasta tulee myös hoidettu.

KAISA KURIKKA