Kulttuuri

Susanna Taivalsalmen
Pieni verenkuva
voitti Runo-Kaarinan

TS/Arto Takala<br />Oman runokokoelman julkaiseminen on ollut Susanna Taivalsalmen pitkäaikainen haave.
TS/Arto Takala
Oman runokokoelman julkaiseminen on ollut Susanna Taivalsalmen pitkäaikainen haave.

IRMELI HAAPANEN

Tamperelainen Susanna Taivalsalmi , 25, on voittanut 14. kertaa järjestetyn Runo-Kaarina -kilpailun. Taivalsalmen Pieni verenkuva valittiin voittajaksi 163 esikoisrunokokoelman joukosta.

Taivalsalmen kokoelma on raadin mukaan huolellisesti työstetty, ihmistä analysoiva ja olemisen peruskysymyksiä etsivä teos. Kaarinan kaupunki kustantaa kokoelman julkaisun.

Kokoelman nimi on lääketieteellinen termi, mutta Taivalsalmi toivoo runojen avaavan siihen muutakin sisältöä.

- Halusin teokselleni hyvän nimen, ja hovikriitikkoni Mikko Jalava ehdotti tätä. Kun nimi oli valmis, aloin rakentaa koko kokoelmaa sen ympärille, Taivalsalmi kertoo.

Teos käsittelee runouden suuria teemoja: rakkautta ja kuolemaa.

- Olen yrittänyt kuitenkin hakea niihin uutta lähestymistapaa.

Yksi keino on ollut kristillisen sanaston käyttö Gomorrasta Getsemaneen, ikonista pappiin.

- Käytän mielelläni kristillistä kuvastoa, koska se on meissä syvässä ja sitä kautta lukijoille tuttua. Pyrin kuitenkin tuomaan tätäkin kuvastoa uudenlaiseen kontekstiin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Susanna Taivalsalmi kertoo kirjoittaneensa koko ikänsä.

- Kirjoitin jo ennen kuin osasin kirjamia. Riipustin vihkoihin erilaisia risuaitoja ja muita merkkejä sivu sivun perään. Runoudesta kiinnostuin, kun löysin aukea.net-sivuston, jossa saa erittäin hyvää ohjausta kanssaharrastajilta.

Taivalsaari on käynyt Viita-akatemian kolmivuotisen kirjoittajakoulun, ja hänet on palkittu kahdesti Pirkanmaan kirjoituskilpailussa.

- Toisen runokokoelmani printtasin juuri ulos, ja viimeistelen myös esikoisromaaniani, hän paljastaa. Kustantajaa kummallekaan teokselle ei ole vielä varmasti tiedossa.

Palkittu kirjoittaja sanoo pitävänsä monista runoilijoista.

- Erityisesti kotimaisissa runoilijoissa on useita mielenkiintoisia kirjoittajia. Esimerkiksi Saila Susiluoto kuuluu suosikkeihini.

Taivalsalmi esittää runojaan mielellään, ja hän kiittelee tamperelaista runokaraokea.

- Sieltä olen löytänyt hyviä ihmissuhteita ja kannustajia silloinkin, kun itse itse en usko omiin kykyihini.

Voittajan valitsi raati, jonka puheenjohtajana toimi Harri Raitis ja jäseninä Kari Levola, Reetta Niemelä, Tommi Parkko, Mika Terho, Kari J. Kettula, Pekka Kontturi, Sirkka Mylly ja Merja Lehtonen.