Kysymyksiä ihmisten kohtaamattomuudesta

TS/<br />Suvi Saarainen: Voittaja
TS/
Suvi Saarainen: Voittaja

Suvi Saarainen. Joukkokohtauksia. Galleria Just, (Vanha Suurtori 5) 30.9. saakka.

Galleria Justin kivilattia on täynnä toistensa ohi kulkevia ihmisiä. Kohdatessaan vastaantulijan nämä kääntävät päänsä pois katsoakseen joko maahan, eteensä tai sivulle mutta ei koskaan toiseen ihmiseen. Kuulostaako tutulta?

Kankaanpään taidekoulusta vuonna 2004 valmistuneen Suvi Saaraisen (s. 1980) poltetusta savesta tehdyt ja läpinäkyvällä muovikalvolla varustetut pienoisveistokset nostavat esille havaintoja yhteisöllisyyden puutteesta, välittämisestä ja rakkaudettomuudesta. Kaikki kipupisteitä, jotka riivaavat aikaamme enemmän tai vähemmän.

Samaa teemaa syventävät varsin ehjän ja herkän näyttelykokonaisuuden muutkin teokset. Työssä Piiri taiteilija asettaa ihmisveistoksensa nokkelasti kiertämään kahta kehää, ja tämä saa aikaan loputtomalta vaikuttavan liikerytmin. Sisimmällä kehällä kulkevat naisminiatyyriveistokset saavat vastaansa sankan joukon nukenkokoisia mieshahmoja, jotka kiertävät kehää vastapäivään, jälleen muovikalvon taakse jääden. Miksi toisen ihmisen koskeminen ja kohtaaminen on vain niin hankalaa, teos näyttää kysyvän.

Elämä kuitenkin jatkuu. Sitä ilmentää pelkistetysti näyttelyn humoristisin ja komein, seinälle nostettu puureliefi Voittaja .

IINA ANTINLUOMA