Mikko Alanne tähtää Hollywood-käsikirjoittajien huipulle

TS/Paul Smith<br />Käsikirjoittaja Mikko Alanne saa vetoapua Oliver Stonelta.
TS/Paul Smith
Käsikirjoittaja Mikko Alanne saa vetoapua Oliver Stonelta.

Suomalainen Mikko Alanne on Oliver Stonen ohjaaman Pinkville -elokuvan myötä ottamassa ison askelen käsikirjoittajan urallaan. Pinkvillen kuvaukset alkavat joulukuussa.

Channing Tatumin ja Bruce Willisin tähdittämän Pinkvillen tarina sijoittuu Vietnamin sotaan. Willisin esittämä amerikkalaisupseeri tutkii My Lain verilöylyä, jossa kuoli satoja vietnamilaisia siviilejä.

Elokuvan pitäisi tulla teattereihin ensi vuonna, kun My Laista tulee kuluneeksi 40 vuotta.

- Se on tänään pitkälti unohdettua lähihistoriaa. Amerikkalaiselle suurelle yleisölle ovat tapahtuman perusfaktatkin hämärän peitossa, Alanne kertoo.

Elokuvan budjetti on lähes 30 miljoonaa euroa. Stonen World Trade Center tehtiin 45 miljoonalla ja Aleksanteri 110 miljoonalla eurolla.

Alanne ei halua ennakkoon elokuvasta paljoa puhua. Vaitioloon häntä velvoittavat jo käsikirjoittajan sopimuspykälätkin. Sen verran hän paljastaa, että Pinkville on rakenteeltaan Stonen JFK -ohjauksen kaltainen elokuva.

Alanteelle itselleen presidentti Kennedyn murhasta kertova JFK oli ilmestyessään vuonna 1991 tärkeä innoittaja. Se vei 18-vuotiaan espoolaisnuoren Pinkvilleen johtaneelle tielle.

JFK herätti kiinnostukseni historiallisiin aiheisiin. Siihen asti tähtäsin jännityselokuvien tuotantoon. Olin tutustunut Hitchcockin elokuviin jo joskus 15-vuotiaana, hän kertoo.

"Miljoona käsikirjoittajaa"

Alanne pääsi Fulbright-stipendiaattina Ithacan yliopistoon, missä opiskeli elokuvaa ja sosiologiaa. Hän teki oppilastyönä senaattori Robert Kennedyn murhasta kertoneen dokumenttielokuvan Voice Of Dissent ja lähetti sen ihailemalleen Stonelle. Oscar-ohjaaja palkkasi nuoren suomalaisen avustajaksi ja aihepiirien tutkijaksi.

1990-luvun lopulla Alanne opetteli käsikirjoittamista Stonen hankkeissa, muun muassa kesken jääneessä Martin Luther Kingista kertovassa filmissä Memphis . Pinkvillen aihepiiriä Alanne kertoo tarjonneensa Stonelle ensimmäisen kerran vuonna 2001. Se jäi hyllylle saman vuoden syksyn terrori-iskujen ja niitä seuranneiden tapahtumien vuoksi. Nyt aika on kuitenkin kypsä My Lai -teemalle.

Uutena projektina Alanne kertoo valmistelevansa käsikirjoitusta ydinaseen kehittäjästä Robert Oppenheimerista kertovaan elokuvaan.

Stone on Alanteelle kullanarvoinen tuki. Ilman agenttia ja nimekästä suosittelijaa ovet suuriin filmiyhtiöihin eivät Hollywoodissa aukeaisi.

- Tarjokkaita käsikirjoittajia on varmaan miljoona. Suosittelija on välttämätön.

- Sinnikäs pitää olla. Täällä on sanonta, että yhden illan menestykseen tarvitaan kymmenen vuoden työ, Alanne kertoo.