Takalo-Eskola esittäytyy Amos Andersonin taidemuseossa

Ilkka Juhani Takalo-Eskolan näyttely Amos Andersonin taidemuseossa esittelee taiteilijan teoksia viideltä vuosikymmeneltä. Näyttely on osa Ars Fennica -elämäntyöpalkintoa, jonka taiteilija sai viime vuonna.

Alastonta totuutta ei sanoiksi pueta -näyttelyssä on esillä maalauksia, piirustuksia, kollaaseja, valokuvia sekä videokoosteita Takalo-Eskolan happeningeista ja performansseista.

Takalo-Eskola (s. 1937) on liikkunut eri taiteiden alueilla yhdistellen erilaisia suuntauksia ja menetelmiä. Performanssitaiteessa hän on edel-läkävijöitä Suomessa. 1970-

luvulta lähtien ovat ihmiskeho, alastomuus ja luonto usein olleet hänen teostensa elementtejä. Sisältöjen skaala ulottuu filosofisesta eetoksesta myyttien ja rituaalisen maailmaan.

Kielellinen ilmaisu on osa Takalo-Eskolan taidetta. Hän on julkaissut tekstejä, esseitä ja käännöksiä nuoruudestaan asti.

Takalo-Eskola sanoo kokevansa taiteen osaksi elämää

ja arkea, pakoksi peilata ihmismielen heikkouksia, rajo-ja ja mahdollisuuksia.

- Ihmiskunnalle taide saattaa tarjota polkuja kohti ko-konaisvaltaisempaa tajuntaa ja sen hallintaa - siis pelas-tusta ehkä, taiteilija on pohtinut.

Amos Andersonin taidemuseossa on esillä myös Birger Carlstedtin maalauksia. Museo on saanut taiteilijan laajan maalauskokoelman lahjoituksena.

Carlstedt (1907-75) tunnetaan parhaiten konkretistina, abstraktien geometristen maalausten tekijänä.

Näyttelyt ovat avoinna 21. lokakuuta saakka.