Elokuvien erikoistarjonnassa vilkas syksy

KAISA KUJANPÄÄ

Vuodenvaihteessa Hansakorttelista lähtemään joutuva Kino Thalia ei ole vielä löytänyt uusia tiloja.

- On vaikea löytää korkeaa ja halpaa tilaa keskustasta, Kino Thalian osakas Pekka Nummelin kertoo.

Kino Thaliassa järjestettiin viime vuonna yli 2600 näytöstä ja tarjolla oli yli 220 filmiä.

- Niin sanottujen kaupallisten näytösten osuus on koko ajan pienentynyt. Suurin osa on koululaisnäytäntöjä, festivaaleja ja maasarjoja, joita on tänä syksynä enemmän kuin koskaan.

Lisäksi Kino Thaliassa järjestetään kahden elokuvakerhon näytökset.

Kaupallisten näytösten osuus on vähentynyt sitä mukaa kun elokuvien tarjonta on kaventunut. Tilannetta heikensi laatuelokuvien esittämiseen keskittyneiden Forumin ja Kamras Film Groupin pyörittämän Bio Cityn lopettaminen edelliskesänä Helsingissä.

- Ensi-iltateattereita on Helsingissä vähemmän kuin ennen, joten pieniä leffoja ei enää tuoda Suomeen. Siten Helsingin tilanne peilautuu muuhun Suomeen, Nummelin selittää.

Esimerkiksi lapsille ja nuorille sopivia uusia elokuvia tuodaan vähän Suomeen. Tähän Varsinais-Suomen elokuvakeskuksen toiminnanjohtaja Nummelin törmäsi viime vuoden ohjelmistoa selatessaan.

- Kulttuuripolun yhteydessä 2-, 7- ja 9-luokkalaisille näytettäviksi elokuviksi ei löydy mitään uutta järkevää, hän harmittelee.

Sopivia ovat esimerkiksi kotimaisista Jadesoturi , Tyttö sinä olet tähti , Suden arvoitus ja ulkomaisista Zozo ja Minä en pelkää .

Dokumentteja ja dvd-esityksiä

Dokumenttisyksy tuo uusia tuulia elokuvatarjontaan. Siinä esitetään seitsemän paketin sarja kotimaisia ja ulkomaisia dokumentteja kahden filmin näytöksinä.

Maasarjoista syksyllä on luvassa vielä venäläisiä, puolalaisia ja saksalaisia elokuvia.

Maata kiertävän romanialaisen elokuvan festivaalin sarjasta vain yksi elokuva nähdään Turussa, koska sarjan elokuvista vain yksi on dvd-kopio ja siten ainoa, joka täällä voidaan näyttää.

- Nyt kun meillä on videotykki on helpompi ottaa dvd:itä vastaan. Esimerkiksi elokuvasäätiöhän ei tykkää dvd-näytöksistä, jotka ovat elokuvakeskusten touhuilua. Mutta niin materiaalia saa helposti ja kaikkien kustannukset pysyvät pieninä, Pekka Nummelin kuvailee näytösten järjestämistä.

Maasarjoissa mukana on yleensä lähetystöjen tai kulttuuri-instituuttien kaltaisia yhteistyökumppaneita.

- 35-millisten filmiprinttien kuljettaminen on kallista. Kopio voi painaa 25 kiloa ja kun siitä maksaa lentorahdin, tietää kyllä maksaneensa.