Kulttuuri

Musiikkia hengittävä innostuja

TS/Elina Relander<br />Tero-Petri Suovanen kaipailee entisaikojen sunnuntaipäiviä, jolloin ihmiset eivät ikinä hymyilleet ja kukatkin lakastuivat.
TS/Elina Relander
Tero-Petri Suovanen kaipailee entisaikojen sunnuntaipäiviä, jolloin ihmiset eivät ikinä hymyilleet ja kukatkin lakastuivat.

TUOMO KARHU

- Olen 35-vuotias musiikkia koko ajan hengittävä ihminen, uutena Kanta pää -kolumnistina aloittava Tero-Petri Suovanen luonnehtii itseään.

Vaikka musiikki on Limonadi Elohopea -yhtyeen keulakuvana tunnetuksi tulleelle laulaja-lauluntekijälle suuri intohimo, hänen elämäänsä mahtuu paljon muutakin: puoliso ja pieni lapsi, päivätyö sosiaaliavustajana ja vielä yrittäjyys äänisuunnittelijana.

- Voisi kai sanoa, että minulla on elämä. Musiikkipiireissä liikkuessanikin koen tärkeäksi jutella muusikoiden puolisoiden kanssa, olivatpa he miehiä tai naisia. Usein puolisoiden jutut ovatkin kiinnostavampia.

Kolumnistina Suovanen toivoo olevansa enemmän innostuva kuin yltiöpäisen kriittinen.

- Minulla on aina tarvittaessa ollut ärsyttäviä mielipiteitä, mutta vuosien mittaan oikeassa olemisen tarve on vähentynyt. Kolumnin kirjoittajalta oikeassa olemisen halua käsittääkseni vaaditaan, mutta minulla ei ole minkäänlaista tarvetta saada palautepuhelinta tukkoon astumalla mahdollisimman monen ihmisen varpaille.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Mieluummin olen kritiikitön innostuja kuin Seppo Heikinheimon kaltainen hahmo. Hän oli kadehdittavan älykäs kielitaituri, mutta samalla hirveän yksinäinen ihminen. Liiallinen kriittisyys tekee ihmisestä erakon.

Laulunkirjoittajana Suovanen lähtee kuulemistaan tarinoista.

- Minulla on aina muistiinpanovälineet mukanani. Esimerkiksi uudessa kappaleessani Päivän toisella puolella yhdistän ystäväni Petteri Eevan kertomuksen lehtiä jakelevasta ihmisestä erään toisen tuttavani juttuun postin yksityistämisestä ja postin ammattilehdestä. Kerään paljon aineistoa, ja kun sitä on tarpeeksi, rupean perkaamaan, Mambo Nordico

-kiertueella ensimmäistä kertaa soolona Tero-Petri-nimellä esiintyvä Suovanen kertoo.

Hän vierastaa ajatusta, että kirjoittaisi teemasta lähtien.

- En voisi ikinä päättää ryhtyä tekemään laulua vaikkapa läheisyyden pelosta. Teema voi kyllä tulla mukaan puolivahingossa jonkin konkreettisemman idean kautta, mutta kyllä minä aina pyrin lähtemään pienistä pienen ihmisen huomioista ja välttämään saarnaamista.

- Tosin kyllä sellaistakin joku voisi vaihteeksi tehdä nykyisen hymyilykulttuurin vastapainoksi. Melkein kaipaan 1970-luvun täysin harmaita sunnuntaita, kun ihmiset eivät ikinä hymyilleet, radiokanavat olivat yhtä jumalanpalvelusta ja kukatkin lakastuivat päivän ajaksi. Nykyään kaikilla on käyntikortit taskussa ja päiväkotilastenkin pitää tehdä ansioluettelo.

Tero-Petri, I Was A Teenage Satan Worshipper, Laurila ja Viola Turun Klubilla Mambo Nordico -kiertueen avauksessa keskiviikkona 10. lokakuuta.

Luitko jo nämä?