Uusi blogi kokoaa
viihteen helmet

TS/Pasi Leino<br />Kirjailija Kirsti Ellilä haluaisi, että romanttista viihdekirjallisuutta arvioitaisiin nykyistä laajemmin sanomalehtien sivuilla.
TS/Pasi Leino
Kirjailija Kirsti Ellilä haluaisi, että romanttista viihdekirjallisuutta arvioitaisiin nykyistä laajemmin sanomalehtien sivuilla.

HELI PELTONIEMI

Kannessa on lähes poikkeuksetta lähikuva naisesta. Kustantajien mainoksissa kirjoja luonnehditaan sellaisilla sanoilla kuin "elämänmakuinen", "rennon terävä", "hilpeä epookkikomedia" tai "kiihkeä jatko-osa".

Joillekin nämä kirjat ovat pelkkää roskaa, kioskikirjallisuutta tai hömppää. Toisille taas ihanaa eskapismia: "Olin ihan jännityksessä, että kuka saa kenetkin. En voinut laskea kirjaa kädestäni. Viihdekirjallisuus on oikeastaan ihan kuin minua varten luotu, varsinkin kun työ ja ukko ovat vieneet kaikki mehut", kirjoittaa eräs romanttisen viihteen lukija Hömpän helmet -blogissa.

- Romanttista viihdettä ostetaan, lainataan ja luetaan paljon, mutta kirjoja ei arvostella suurissa päivälehdissä eikä niistä keskustella julkisesti, turkulainen kirjailija ja kirjoittamisen opettaja Kirsti Ellilä sanoo.

Lukijalta toiselle

Hiljaisuuteen kyllästyneenä Kirsti Ellilä tarttui lopulta itse toimeen ja perusti ystävänsä kanssa viihdekirjallisuuden lukijoille blogin nimeltä Hömpän helmet.

Kesäkuun alussa avattu internet-sivusto on tekijöiden kuvauksen mukaan "naisille suunnattua viihdekirjallisuutta käsittelevä blogi, jonne lukijoiden omat kirja-arvostelut ja -suositukset ovat tervetulleita."

- Olen kokenut, että tarvetta on ollut. Blogi näyttää kiinnostavan sekä naisia että miehiä, Kirsti Ellilä sanoo.

Kolmisen kuukautta toimineen blogin lukijat ovat vinkanneet toisilleen niin Hilja Valtosen , Marian Keyesin , Nancy Thayerin kuin George Sandin teoksista. Suositellut kirjat ovat usein bestsellereitä tai klassikkoja.

Hömpän helmissä vaihdetaan ajatuksia myös viihdekirjallisuuden kirjoittamisesta ja lukemisesta. Kirjailija Tuija Lehtinen avaa kotimaisen naisviihteen historiaa kertomalla Kolmiokirja-ajoistaan. Nimimerkki SusuPetal kertoo opiskelleensa viihdekirjoittamista lukemalla muiden tekstejä ja julkaisseensa sitten omia novelleja ja viihdepokkareita.

Yhteiskunnallisia romansseja

Kirsti Ellilä määrittelee romanttisen viihteen kirjallisuudeksi, jossa sisältö ja juoni ovat kirjallisia kokeiluja tärkeämpiä, ja jossa keskeistä on rakkaus, ihmissuhteet ja oikean kumppanin etsintä.

- Eli yhteiskunnassa toisarvoisiksi mielletyt elämänalueet, Ellilä täsmentää.

Kirjailija puhuu omimmasta lajistaan: Karisto julkaisee syyskuussa hänen viihderomaaninsa Miehen tuoksu .

- Se on puhdasta hömppää ja hulluttelua.

Ellilälle hömppä on hyvä sana. Sana, joka pitäisi vapauttaa aliarvostuksesta.

- Romanttista viihdettä käytetään lyömäaseena. Elokuvaa haukkuessaan kriitikot sanovat juonen olevan kuin Harlekiini -sarjasta, hän toteaa.

Ellilä kysyy, miksi juuri naisten romanttinen viihdekirjallisuus niin sitkeästi kärsii huonosta maineesta.

Hän vertaa romanttista viihdettä dekkareihin ja jääkiekkoon: nekin ovat viihdettä, mutta molemmista lajeista keskustellaan vakavasti myös lehtien sivuilla.

Myös Hömpän helmet -blogissa on pohdittu, miksi viihteen lukemista pitää selitellä ja hävetä.

Aliarvostettua kirjallisuutta

Ellilän mielestä romanttisen viihdekirjallisuuden asema kuvastaa tasa-arvon todellista tilaa.

- Naisten omat alueet ovat aliarvostettuja monella yhteiskunnan tasolla. Juuri nyt se näkyy esimerkiksi hoitoalan palkkakeskustelussa, Ellilä sanoo.

- Kirjallisuuden sisällä naisten sfääri, eli romanttinen viihde, on aliarvostettua samaan tapaan.

- Naiset menestyvät ja ovat yhteiskunnan tasa-arvoisia jäseniä, jos luopuvat naisellisista kotkotuksista, sellaisista kuin romanttinen viihdekirjallisuus.

Ellilä näkee ristiriitoja ja vastakkaisuuksia myös romanttisen viihteen sisällöissä.

- Kirjat saattavat olla identiteettiä vahvistavaa lukemista, jotka antavat voimia arkeen.

- Toisaalta tarinat voivat sisältää stereotyyppisiä asetelmia, jotka ylläpitävät vanhoja rakenteita: naiset lukevat hömppää jaksaakseen taas palvella lapsia ja korjata ukon sukat lattialta.

Ellilän omia kirjailijasuosikkeja ovat esimerkiksi Hilja Valtonen ja Niina Hakalahti .

- Todella hyvä hömppäkirja rentouttaa, mutta aiheuttaa myös pientä hyväätekevää kipua. Omistakin kirjoista haluaisin sellaisia, että ne osuisivat ja sattuisivat.

Hömpän helmet -blogi löytyy osoitteesta http://homppa.vuodatus.net ja kirjailija Kirsti Ellilän oma blogi osoitteesta http://k.ellila.vuodatus.net

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.