Kulttuuri

Ratkaisu
pohjoisten
kansojen
arvoituksiin

TS/Markku Ojala
TS/Markku Ojala

TUOMO KARHU

Pirkanmaalla asuvan Mikko Karpin , 28, esikoisteos Väinämöisen vyö (Tammi) tekee suomalaiselle mytologialle saman kuin Dan Brown teki Leonardo Da Vincille . Tiiliskivimäinen romaani kietoo murhamysteerin pohjoisten kansojen ikiaikaisiin arvoituksiin ja valaisee tietä Suomen mytologian kiistellyimmän legendan taakse.

Kuulostaako suurelliselta? Vähempi tuskin riittäisikään urheilu-urallaan muun muassa 400 metrin juoksun Suomen mestaruuden 2001 voittaneelle miehelle.

Siviilissä vakavan rikollisuuden torjunnassa työskentelevä mies ei tosin paukuttele henkseleitään.

- Ennen romaaniani olen rustaillut lähinnä pöytälaatikkorunoja sekä imeliä rakkauskirjeitä entiselle tyttöystävälleni, nykyiselle vaimolleni. Siinäpä se kirjoittajantaustani onkin, jos ei oteta lukuun koulussa sataan kertaan kirjoitettuja "en piirtele seinille" -tekstejä.

Venytetään todellisuutta

Karppi sanoo tehneensä romaaninsa yksinkertaisesti siksi, että olisi halunnut lukea sellaisen kirjan, mutta kukaan ei ollut sellaista kirjoittanut. Eli millaisen?

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Siinä piti sekoitella murhamysteeriä, kauhua, fantasiaa ja vähän Da Vinci -koodi -tyyppistä trilleriä, esikoiskirjailija kiteyttää.

Kirja siis sopii muillekin kuin lukutoukille. Sellaisillekin kuin Karppi itse.

- Koska olen perheellinen ja työssä käyvä ihminen, ehdin lukemaan varsin vähän. Viimeisen vuoden aikana olen lukenut aivan erityisen vähän, koska kaikki ylimääräinen aikani on mennyt kirjoittamiseen, hän sanoo ja toteaa pitävänsä myös Indiana Jones -tyyppisistä tarinoista, olivatpa ne elokuvan tai kirjan muotoon toteutettuja.

- Myös tarinat, joissa venytetään todellisuutta ja joissa kaikki ei ole sitä, miltä näyttää, kiehtovat minua. Esimerkiksi Fight Club on ainakin elokuvana hyvä. Pidän yllätyksistä.

Tavoitteena aito ilmapiiri

Karppi kertoo kirjoittaneensa debyyttiään vuodesta 2003 lähtien, etupäässä iltaisin lasten mentyä nukkumaan.

- Koska vaimoni on ahertanut samalla omaa graduaan, olemme välillä lähteneet vuoron perään viikonloppuisin lasten kanssa muualle antaaksemme toiselle työrauhan.

Leipätyö poliisina ei hänen mukaansa juuri näy romaanissa. Maailmasta, jossa päähenkilö Juha Hannukainen ratkoo mysteeriä, hän halusi kuitenkin luoda mahdollisimman aidon.

- Lukiessani dekkareita ja katsoessani poliisisarjoja, huudahdan aina jossain vaiheessa, että eihän se noin mene. Siksi vaimoni ei tykkää ollenkaan katsoa kanssani C.S.I. -tyyppisiä poliisisarjoja. Aina alkaa jostain sohvan nurkasta kuulua jäkätystä.

Harrastuksenomaista tekemistä

Karppi halusi keskittyä esikoisessaan aiheisiin, jotka hän tuntee tai joista hän on kiinnostunut.

- Tunnen poliisin työn ja kiinnostunut olen suomalaisesta mytologiasta ja folkloristiikasta. Keskittymällä niihin takasin sen, että kirjoittaminen päivätyön ohessa tuntui mielekkäältä, enemmän harrastuksenomaiselta tekemiseltä kuin raskaalta työltä.

Haastattelun lopuksi hän ohimennen mainitsee harrastavansa teoreettista fysiikkaa.

- Sitä kautta törmäsin Timo Heikkilän kirjaan Kalevalan metafysiikka ja fysiikka (Like 1999). Se on aika kiisteltykin teos, jossa pohdiskellaan, millainen kalevalainen kulttuuri loppujen lopuksi oli. Kiinnostukseni Kalevalaan syttyi itse asiassa nimenomaan siitä teoksesta. Vaikutus näkyy varmasti romaanissanikin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mikko Karpin romaani Väinämöisen vyö ilmestyy 19. syyskuuta.

TS/Markku Ojala
TS/Markku Ojala