Kirsi-Kaisa Sinisalo muovaa
runoista pienteatteria

TS/Harri Hinkka<br />Kajaanin Sana ja sävel -festivaalin taiteellinen johtaja Kirsi-Kaisa Sinisalo esittää runoviikolla Sinikka Nopolan tekstiin perustuvan monologinsa Likka.
TS/Harri Hinkka
Kajaanin Sana ja sävel -festivaalin taiteellinen johtaja Kirsi-Kaisa Sinisalo esittää runoviikolla Sinikka Nopolan tekstiin perustuvan monologinsa Likka.

TAINA RATIA

- Sain diktaattorin valtuudet ohjelman kokoamiseen, nauraa Kajaanin 31. runoviikon taiteellinen johtaja, teatteritaiteen maisteri Kirsi-Kaisa Sinisalo , 37, kolmivuotiskautensa alussa.

- Se melkein pelottaa, sillä vanhojen perinteiden rikkominen olisi idioottimaista.

Sunnuntaina päättyvän runoviikon yli 50 tapahtumaan mahtuu kahdeksan ensi-iltaa. Niiden rinnalla jatkavat Tuula-Liina VariksenRunoilijan ääni - keskustelusarja, 10. vuottaan juhliva Iiron koulu ja Runovartit. Kuvataide laajentaa runouskäsityksiä: viikon aikana on nähtävillä Hannu Väisäsen uusia Kalevala -sarjan töitä.

Sinisalo haluaa elävöittää runoutta ja kaunokirjallista tekstiä monitahoisesti. Keskusteleva ilmapiiri säilyköön.

- Uusien, vaihtoehtoisten ilmiöiden seuraaminen on välttämätöntä. Jännittää: minkähän näköisinä ihmiset tulevat esityksistä? Sinisalo pohtii.

Vuoden festivaali vetää uutta yleisöä

Finland Festivalsin vuoden festivaaliksi 2007 nimetty Kajaanin runoviikko sana ja sävel on vanhin ja valtakunnallisesti merkittävin sanataidetapahtuma Suomessa. Lippuja on myyty 30 prosenttia enemmän kuin viime vuonna, ja moni monologi myytiin loppuun jo kesäkuussa.

Sinisalo huokaa, että 1970-luvun ohjelmalehtisiä selaillessa kaihertaa, mitä kaikkea on jäänyt näkemättä, vaikka hän on kulkenut isänsä Veikko Sinisalon - tapahtuman ensimmäisen taiteellisen johtajan - matkassa Kajaanin kesissä lapsesta saakka.

Muista runotapahtumista - Runokuu Helsingin juhlaviikoilla, Kirjakantti Kuopiossa ja Varsinais-Suomen runoviikko Turussa - Kajaanin runoviikko erottuu etenkin lausuntaan ja puheilmaisuun painottumalla. Aluepoliittisesti Kajaanilla on esittää neljän suora: Kainuu on Lönnrotin , Leinon , Kiannon ja Huovisen kotikontuja.

- Juhlapuheiden tasa-arvoinen Suomi ja elävä maaseutu muuttuvat yhteiseksi voimavaraksi kuitenkin vasta sitten, kun julkisten kulkuneuvojen aikataulut järkiperäistetään eikä esimerkiksi yöjunia napsita pois, tamperelaisnäyttelijä huomauttaa.

Hiljaista valtaa

Sanan ja sävelen 2007 teema, valta, on railakas avaus Kirsi-Kaisa Sinisalolta.

- Yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden 100-vuotismerkkipaalu viime vuonna oli yksi kannustin; muita taas Shakespearen ja nyt Suven runoilijaksi valitun Paavo Haavikon tekstit, jotka askarruttivat pitkään. Niistä kimmahtivat ratkottaviksi vallan kudelmat, sananvapauden kysymykset - ja runoilijoiden vallattomuus.

Päivi Istalan ohjaama ja Eino Kaikkosen esittämä Ei. Siis kyllä on polttopisteessä ottaessaan kantaa Suomen liittoutumista koskevaan keskusteluun Haavikon tekstein.

- Runous on hiljaisen vaikuttamisen valtaa, sillä se tehoaa hitaasti. Juuri siitä pidän runoudessa: se on kilvoittelua ajan ja itsensä kanssa ja siinä mielessä anarkistista. Omatkin monologiesitykseni ovat syntyneet tekstilähtöisesti: en ole kirjoittava ihminen, vaan luen ensin, usein kokonaisia tuotantoja.

Sukupolven ja sukupuolen välimatka

Kirsi-Kaisa Sinisalo esiintyi ensimmäisen kerran Kajaanin runoviikolla 1999, jolloin hän esitti osia monologistaan Kuun kuva meissä , joka on koottu Sinisalon anopin, Kirsi Kunnaksen , runoista.

Häilyykö suuren isän varjo taiteellisen johtajan yllä? Tytär kertoo tekevänsä itsensä näköistä teatteria, kulkevansa omia polkujaan vaikkakin samaan suuntaan isänsä kanssa.

Kajaanin runoviikolle Kirsi-Kaisa sanoi ehdottoman ein murrosiässä ja teatterikouluaikana. Työväentalolta periytynyt isä-Veikon arvomaailma on jättänyt jälkensä, mutta välimatkaa riittää sukupolven ja sukupuolen verran.

Haastattelunkin aikana runoviikon keulahahmolla on monta rautaa tulessa: hän lavastaa samalla runoviikon monologiesitystään Likka. Elämä ja teot , joka perustuu Sinikka Nopolan pakinoihin.

- En ollut mitenkään suunnitellut tekeväni Likasta monologiesitystä, siitä vain alkoi muovautua sellainen, kun luin Nopolan tekstejä äänikirjoiksi, Sinisalo kertoo.

Turussa Likka nähdään Linnateatterissa syyskuussa.

Hienovarainen näyttelijäntyö esiin

Kajaanin runoviikon ohjelmisto rakentuu yhtä luontevasti sekä runo- että proosatekstien pohjalta. Jo ensimmäisien vuosien ohjelmistossa oli Jotunia , Viitaa ja Huovista : tänä kesänä perinne elää Saisio -, Nopola-, Haavikko-proosalla.

- Minua kiinnostaa intiimi, pienessä tilassa tehtävä teatteri, joka toteutuu niukoin välinein. Silloin hienovarainen näyttelijäntyö pääsee esiin, ja katsekontakti yleisöön säilyy. Teksti suodattuu näyttelijän läpi eikä sen alkuperäisellä lajityypillä ole niin suurta väliä. Voisi kai puhua runoteatterista tai pienteatterista, jossa on mahdollista kokeilla eri taiteenlajien yhdistelemistä. Puhdas lausuntakin on oma lajinsa, mutta jyrkkiä rajoja ei pidä piirtää.

- Runoa ei voi pakottaa, sanoo Kirsi-Kaisa Sinisalo.

- Itselleni se on kirjallisuudenlajeista läheisin sen vuoksi, että se jättää paljon tilaa, hengitysilmaa, lukijalle. Hyvä runous on iätöntä, se ei mittaa aikaa vaan inhimillisyyttä.

TS/Harri Hinkka<br />Kajaanin Sana ja sävel -festivaalin taiteellinen johtaja Kirsi-Kaisa Sinisalo esiittää runoviikolla Sinikka Nopolan tekstiin perustuvan monologinsa Likka.
TS/Harri Hinkka
Kajaanin Sana ja sävel -festivaalin taiteellinen johtaja Kirsi-Kaisa Sinisalo esiittää runoviikolla Sinikka Nopolan tekstiin perustuvan monologinsa Likka.
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.