Kulttuuri

Milla Paloniemi
palkittiin Kemissä

Milla Paloniemi sai sunnuntaina Kemin sarjakuvapäivien Lempi-palkinnon suositusta Kiroileva siili

-sarjakuvastaan. Palkintoperusteiden mukaan "Kiroileva siili on ensimmäinen hahmo, joka on ärhäkkyydellään tempaissut itsensä irti verkosta ja pesiytynyt lehtien ja albumien sivuille."

Kiroileva siili -kokoelmia on myyty vajaassa vuodessa yli 10 000 kappaletta, ja kiroilevasiili.fi-sivustolle on rekisteröitynyt yli 20 000 ilkikurisen huumorin ystävää.

Sarjakuvapäivillä muistettiin myös Kaltion entistä päätoimittajaa Jussi Vilkunaa , joka erotettiin keväällä 2006 Ville Rannan Muhammed-pilapiirroskohua käsitelleen sarjakuvan julkaisemisen vuoksi. Sarjakuvataiteilijoiden ammattijärjestö Sarjakuvantekijät ry luovutti Vilkunalle perinteisen kunniapalkintonsa, jättimäisen siveltimen, "sinnikkäästä sarjakuvantekijän ilmaisuvapauden puolustamisesta".

Viikonloppuna 26. kerran järjestetyt Kemin sarjakuvapäivät olivat monessa mielessä karsittu versio aiemmista. Talousvaikeuksissa ajelehtiva Kemin kaupunki leikkasi alkuvuodesta roimasti tukeaan sarjakuvapäiville. Tuen määrä putosi 45 000 eurosta 5 000 euroon.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Säästöjen vuoksi tapahtumassa ei ollut tänä vuonna ainuttakaan ulkomaista vierasta, ensimmäisen kerran sitten 1980-luvun puolivälin. Myöskään pohjoismaisen sarjakuvakilpailun markkinointiin ei riittänyt rahaa, joten kilpailun osallistujamäärä laski kolmanneksella.

Vaikka Kemin sarjakuvapäivät ei lienekään kuolemassa, pohjoismaisen sarjakuvakilpailun tulevaisuus on vielä avoin. Sarjakuvapäivien ensi vuoden kilpailua ei julkistettu, koska budjetti on vielä hämärän peitossa.

- Albumin painattaminen ja tapahtuman markkinointi vaatii enemmän rahaa kuin se on nykyisellä budjetilla mahdollista. Kilpailu ei kuitenkaan ole loppumassa, etsimme vain sille uusia toteutusmuotoja. Mietinnän alla ovat niin yksityinen rahoitus kuin EU-tuetkin, Kemin sarjakuvakeskuksen puheenjohtaja Ilpo Koskela sanoo.