Kulttuuri

Lähtökohtana koko runouden historia

TS/Veli-Matti Parkkinen<br />Valovoimaisena esiintyjänä tunnetun Markku Toivosen runot toimivat myös ääneen luettuina.
TS/Veli-Matti Parkkinen
Valovoimaisena esiintyjänä tunnetun Markku Toivosen runot toimivat myös ääneen luettuina.

TUOMO KARHU

Tamperelainen kirjallisuuden monitoimimies Markku Toivonen on julkaissut harvakseen jo parinkymmenen vuoden ajan runo- ja proosateoksia, joiden lokeroiminen on toisinaan tuottanut päänvaivaa kriitikoille.

- En voi käsittää, että uusimman kokoelmani Kuka yössä herää arvosteluissa minuun on yritetty istuttaa perinnerunoilijan leimaa. Olen kriitikoille hankala tapaus luultavasti siksi, että kirjojani ei voi turvallisesti tiputtaa mihinkään lokeroon. Uusimmassakin kokoelmassani lähtökohtanani on ollut kaikki lukemani runous, Toivonen toteaa.

Hän arvelee, että kokoelmansa joissakin lukijoissa herättämät mielikuvat perinteisyydestä johtuvat pitkälti hänen runojensa rytmillisestä sujuvuudesta, joka on ahkeran runomittojen opiskelun tulosta.

- Olen parin viime vuoden ajan kiinnittänyt entistäkin enemmän huomiota rytmiin. Siksi runoni toimivat myös ääneen luettuina, esitettyinä.

- Joku voi tulkita perinteisyydeksi senkin, että runoni vilisevät viittauksia menneeseen. Runojeni historialliset viittaukset ovat kuitenkin ihan tätä aikaa. Esimerkiksi runoni Sokrates kertoo televisiosta ja sen sankarimyyteistä. Pyrin irvailemaan sitä, että Sokratesta pidetään kovana jätkänä, koska hän teki itsemurhan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Inspiroiva kustannussopimus

Toivonen teki uusimman kokoelmansa ensimmäiset luonnokset kesällä 2003. Hänen edelliset teoksensa julkaisi jyväskyläläinen Atena, mutta koska sen kustannusohjelmaan ei kuulu runous, tamperelaislyyrikko joutui hakemaan uuden julkaisijan säkeilleen. Hätiin tuli turkulaisen Savukeitaan luotsi Ville Hytönen.

- Tein Villen kanssa kustannussopimuksen keväällä 2006, ja kokoelma valmistui kesällä. Kustannussopimuksen tekeminen on aina yhtä inspiroivaa. Kun tietää, että kirja todella on tulossa, kirjoittamisen intensiteetti nousee moninkertaiseksi.

Kaikkinensa hän pitää itseään varsin hitaana kirjoittajana.

- Yhtäältä hion tekstejäni aina siihen asti, kun ne lähtevät painoon. Lisäksi työni luovan kirjoittamisen opettajana vie sekä aikaa että juuri sitä energiaa, jota mielelläni käyttäisin kirjoittamiseen, 20 vuotta erinäisissä opinahjoissa luovan kirjoittamisen opettajana työskennellyt Toivonen tunnustaa.

- Jos minulla olisi vakaa toimeentulo, varmasti ainakin vähentäisin opetustöitä.

Runoilu periodihommaa

Myös prosaistina ja terävänä esseistinä kunnostautunut Toivonen luonnehtii runojen kirjoittamista "periodihommaksi".

- Esimerkiksi 2003 kirjoitin puolisen vuotta hyvinkin intensiivisesti. Runoja tuntui tulevan jatkuvasti, ihan mistä vain. Välillä on periodeja, joiden aikana kaikki aivotoiminta tähtää runoon, vaikkei haluaisikaan. Kaikki havainnot ja ajatukset alkavat tuottaa säkeitä.

Kuka yössä herää -kokoelman Solitude lähti syntymään runoilijan huomattua naapurin ikkunalaudalla kuivuneen kukan.

- Rupesin miettimään erästä toista, iältään vanhempaa, yksin elelevää naapuria, ja lopulta runossa yhdistyi monta yksinäistä yhteen, ilmeisen varttuneeseen naishahmoon, Toivonen kertoo.

Seuraavaksi hän uskoo julkaisevansa jotain muuta kuin lyriikkaa. Ainakin satiireja ja esseitä on tekeillä.

TS/Veli-Matti Parkkinen<br />Markku Toivonen
TS/Veli-Matti Parkkinen
Markku Toivonen
TS/Veli-Matti Parkkinen<br />PREMILLE
TS/Veli-Matti Parkkinen
PREMILLE