Kulttuuri

Saaga löysi elokuvamusiikista
uuden haasteen

TS/Eija Hartemaa<br />Turkulaisen Saaga-yhtyeen folk-musiikki on luonnonläheistä. Viisikossa ovat mukana Eeva Hartemaa (edessä), Kaisa Rytkönen (vas.), Lotta Rytkönen, Tero Pajunen ja Anni Riihihuhta.
TS/Eija Hartemaa
Turkulaisen Saaga-yhtyeen folk-musiikki on luonnonläheistä. Viisikossa ovat mukana Eeva Hartemaa (edessä), Kaisa Rytkönen (vas.), Lotta Rytkönen, Tero Pajunen ja Anni Riihihuhta.

JARMO WALLENIUS

Moderni ja uusi kansanmusiikki ovat nostaneet päätään tällä vuosituhannella myös Varsinais-Suomessa. Heli Laaksosen lyriikoita hyödyntävällä Vissinki-yhtyeellä on faneja ympäri Suomenniemen. Anglosaksista, melodista folk-rockia lähellä olevalla Saaga-viisikolla on myös jo vankka kannattajakuntansa jopa raskaan rockin raatajia myöten.

- Saagan musiikilla tuntuu aina olevan läheinen suhde luontoon. Melodiat synnyttävät meissä usein yhteisiksi koettuja mielikuvia ja tunnelmia, joita pyrimme sitten heijastelemaan myös sanoituksissa. Usein kokonaisuuden kehittäminen vaatii kuitenkin yllättävän pitkiäkin pohdintoja, kertoo Eeva Hartemaa .

Tällä hetkellä Tallinnassa Viron musiikki- ja teatteriakatemiassa klassista laulua pääaineenaan opiskeleva Hartemaa perusti Saaga-yhtyeen vuonna 2001, kun hän halusi sovittaa silloisia laulaja-lauluntekijän sapluunalla tekemiään soolo- ja duo-sävellyksiä kitaraa ja pianoa monipuolisemmalle instrumentaatiolle. Soitinarsenaalia kasvatettiin huilulla, sellolla sekä aika ajoin myös viuluilla. Stemmalaulusta tuli yksi yhtyeen tavaramerkeistä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suomi löytyi Britanniasta

Nykyinen kokoonpano, johon Eeva Hartemaan lisäksi kuuluvat Lotta Rytkönen (laulu), Anni Riihihuhta (huilu), Kaisa Rytkönen (sello) ja Tero Pajunen ( viulu), alkoi olla uomissaan vuoden 2003 kuluessa. Lauluntekijä halusi kitaran, pianonsa ja viulunsa rinnalle juuri tietyt "klassiset" instrumentit. Suurin osa Saagan soittajista on ollut musiikin kautta yhteydessä toisiinsa jo kouluvuosista lähtien. Hartemaa itse on Puolalanmäen musiikkilukion kasvatti.

Eeva Hartemaa vietti ylioppilaaksi tulonsa jälkeen vuoden 2005 Englannissa, Antiikin roomalaisten vanhassa kylpyläkaupungissa Bathissa. Au-pair -työnsä ohessa hän ehti tutustua myös paikalliseen katusoitto- ja avoimien mikrofonien pubikulttuuriin.

- Bathissa havahduin myös oman, suomalaisen kansanmusiikin merkitykseen ja Brittein saarilla minussa heräsi ajatus lisätä kansallista ainesta myös Saagan soittoon, kun palaan takaisin Suomeen.

- Viime kesänä Saaga vietti neljä kuumaa päivää Aurassa sijaitsevassa vanhassa kansakoulussa äänittäen siellä ennen vuodenvaihdetta ilmestyneen Like A Whisper - ep-levyn (Solmu Records).

Se on rauhallista, moniäänisen laulun, jousisoittimien, kitaran ja huilun hallitsemaa folkin ja klassisen musiikin aaltoilua. Joni Mitchell , Mary Black , Pentangles-yhtyeen Jacqui McShee ja edesmennyt Sandy Denny ovat aikanaan liikkuneet samankaltaisissa musiikillisissa maisemissa - trubaduuri- ja bändityöskentelyn välimaastossa.

Dokumenttifilmi eläinten oikeuksista

- Meillä on nyt runsaat puoli vuotta ollut käynnissä myös turkulaisen Jon Westin kanssa dokumenttielokuvaprojekti. Se on Saagalle täysin uusi haaste. West otti viime syksynä meihin yhteyttä, sillä hän on työstämässä elokuvaa espanjalaisista kulkukoirista. Spanish Dogs Run Free on eläinsuojelullinen filmiprojekti.

  - Ohjaaja on parhaillaan tekemässä vielä kuvauksia paikan päällä Espanjassa, mutta meillä on jo musiikkia valmiina. Puolet tämäniltaisen konserttimme ohjelmistosta onkin elokuvamusiikkisävellyksiä. Saa nähdä millaisia espanjalaisia sävyjä onnistumme kehittelemään!

Eeva Hartemaan mukaan innostus elokuvamusiikkiin ei ole edes kovin kaukaa haettua, sillä Jukka Linkolan sävelmät Päivi HartzellinLumikuningatar -lastenelokuvassa (1986) ovat edelleen hänen suosikkimusiikkiaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Saaga on keikkaillut viime kuukausina Turun lisäksi myös Tallinnassa, Tampereella ja Helsingissä. Ensi elokuussa yhtye esiintyy kansanmusiikkiyleisölle Pispala Folkissa.

Sibelius-museon folk-iltakonsertti keskiviikkona 25.4. klo 19.00. Esiintyjänä turkulainen Saaga-yhtye.