Kulttuuri

Digitally Yours -näyttely
vaatii ja pyytää osallistumaan

TS/Jari Laurikko<br />Ars Novan Digitally Yours -näyttelyssä kaikki teokset toimivat digitaalisen tekniikan keinoin tai niiden toteutukseen on käytetty digitaalitekniikkaa. Kristina Lindström ja Åsa Ståhl ovat luoneet tekstiviestiompeluseuran Stitching Together, jossa tekstiviestikommukaatio yhdistyy perinteiseen kirjontaa.
TS/Jari Laurikko
Ars Novan Digitally Yours -näyttelyssä kaikki teokset toimivat digitaalisen tekniikan keinoin tai niiden toteutukseen on käytetty digitaalitekniikkaa. Kristina Lindström ja Åsa Ståhl ovat luoneet tekstiviestiompeluseuran Stitching Together, jossa tekstiviestikommukaatio yhdistyy perinteiseen kirjontaa.

RIITTA MONTO

Ars Novan uudessa taidenäyttelyssä kaikki teokset toimivat digitaalisen tekniikan keinoin tai niiden toteutukseen on käytetty digitaalitekniikkaa. Digitally Yours -näyttely yrittää löytää ihmisen ja digitaalisuuden yhteiselosta inhimillisyyttä.

Näyttelyn ovat toteuttaneet yhteistyössä museon kanssa Varsinais-Suomen taidetoimikunta ja Taideakatemian Digital Arts -koulutusohjelma. Läänintaiteilija Milla Järvipetäjä kertoo, että tavoitteena on näyttää taiteen suuri kirjo, myös sellaista mikä ei perinteisessä nykytaiteessa tule esille.

- Turussa ei ole ollut tämäntyyppistä näyttelyä. Tarkoituksena on houkutella museoon uusia kävijöitä, esimerkiksi tietokonepeleistä kiinnostuneita nuoria, Järvipetäjä sanoo.

Tekniikan ja inhimillisen liitto

Digitally Yours -näyttelyn kuraattorit ovat valokuvataiteilija Harri Pälviranta , mediataiteilija Andy Best ja Helsingin taidehallin johtaja Maija Koskinen . Pälviranta ja Best korostavat erityisesti kahta asiaa.

- Digitaalisuuta ja inhimillisyyttä. Usein tekniikka nähdään vihamielisenä. Olemme etsineet teoksia, jotka muodostavat humaanin tuntuisen liiton tekniikan ja inhimillisen välillä, Pälviranta kuvaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Kuitenkin digitaalinen ajattelurakenne on jo siirtynyt meidän toimintaamme. Monet näyttelyn teoksista eivät todellakaan ole perinteisiä taideobjekteja.

Kuraattorit toivovat näyttelyyn myös epätyypillistä yleisöä ja suorastaan yllyttävät katsojia kokeilemaan ja osallistumaan.

- Tämä on näyttely, joka vaatii, pyytää ja ehdottaa, että siihen sekaannutaan, Best ja Pälviranta vakuuttavat.

Laboratorio maailman hiirityöläisille

Juha Huuskosen ja Tuomo TammenpäänHiirityön instituutti (Mouse Labour Institute) on kaupallisen tutkimuslaitoksen parodia ja tutkii tietokoneiden käyttöön perustuvaa työntekoa. Taiteilijoiden Mouse Performance Improvement Kit -tietokoneohjelmiston (www.mouselabour.info) avulla katsoja voi tarkkailla ja tehostaa hiiren käyttöä.

Markus RenvallYhteisöllinen peli houkuttelee sekin osallistumaan. Pelialustana toimivan pöydän päälle voi rakentaa laatoista talon, mutta pöytää voi myös soittaa.

- Meidän pitää luoda sellaisia medioita, jotka yhdistävät eri-ikäisiä ihmisiä. Jos jollain on hyviä ideoita Turussa, ne voi tuoda tänne ja ne voidaan yhdistää teokseen, Renvall kannustaa, koska arvelee, että monilla katsojilla on annettavaa taiteeseen.

Ed Burton on mukana kahdella teoksella. Toinen niistä on taiteilijaryhmä Sodan Sodaplay vuodelta 1998 . Burtonin mukaan se on online-peli, työkalu ja tieteellinen kokeilu. Hänen mukaansa "itsekehittyvää otusta" kävi netissä (sodaplay.com) katsomassa satojatuhansia ihmisiä heti ensi kuukautena.

- Abstrakti kuvio saadaan kulkemaan kuin elävä olento. Kun laitoimme tämän yksinkertaisen kuvion vuonna 2000 nettiin, ihmiset innostuivat ja kehittivät sitä huimasti, Burton kuvaa.

Kahdessa erilaisessa teoksessa käsitellään valvontakameroiden maailmaa. Lontoossa työskentelevän itävaltalaisen Manu Lukschin ohella mediataiteilija Stanzan installaatio Urbaani kehitys käyttää sekin materiaalinaan eri puolille suurkaupunkia sijoitettujen valvontakameroiden kuvia.

Ars Novan toisessa kerroksessa voi kokea myötäelävän elokuvan. Pia TikanObsession, enactive cinema -projekti on kehittynyt osana ohjaajan väitöskirjatyötä. Pimennetyssä huoneessa istutaan Joonas Juutilaisen kehittämään biosensitiiviseen tuoliin, joka rekisteröi katsojan vaikutelmat biosensoreiden kautta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Digitally Yours Aboa Vetus & Ars Nova (Itäinen Rantakatu 4-6) 31.3.-13.5.

TS/Jari Laurikko<br />Ars Novan Digitally Yours -näyttelyssä kaikki teokset toimivat digitaalisen tekniikan keinoin tai niiden toteutukseen on käytetty digitaalitekniikkaa. Kuraattorit Harri Pälviranta (vas.) ja Andy Best näyttävät, miten toimii Laura Beloffin, Erich Bergerin ja Elina Mitrusen Heart Donor, Sydämenlahjoitus.
TS/Jari Laurikko
Ars Novan Digitally Yours -näyttelyssä kaikki teokset toimivat digitaalisen tekniikan keinoin tai niiden toteutukseen on käytetty digitaalitekniikkaa. Kuraattorit Harri Pälviranta (vas.) ja Andy Best näyttävät, miten toimii Laura Beloffin, Erich Bergerin ja Elina Mitrusen Heart Donor, Sydämenlahjoitus.
TS/Jari Laurikko<br />Ars Novan Digitally Yours -näyttelyssä kaikki teokset toimivat digitaalisen tekniikan keinoin tai niiden toteutukseen on käytetty digitaalitekniikkaa. Itävaltalainen Manu Luksch työskentelee Lontoossa, mistä hän on kerännyt Kasvottomat-teoksensa aiheen kaupungin lukemattomien valvontakameroiden nauhoituksista.
TS/Jari Laurikko
Ars Novan Digitally Yours -näyttelyssä kaikki teokset toimivat digitaalisen tekniikan keinoin tai niiden toteutukseen on käytetty digitaalitekniikkaa. Itävaltalainen Manu Luksch työskentelee Lontoossa, mistä hän on kerännyt Kasvottomat-teoksensa aiheen kaupungin lukemattomien valvontakameroiden nauhoituksista.