Kuoronjohtajan käytännön tarpeet
tekivät Ulf Långbackasta säveltäjän

TS/Jonny Holmén<br />Ulf Långbacka täytti vastikään 50 vuotta. Merkkipäivää juhlitaan huomenna sävellyskonsertissa.
TS/Jonny Holmén
Ulf Långbacka täytti vastikään 50 vuotta. Merkkipäivää juhlitaan huomenna sävellyskonsertissa.

MATTI LEHTONEN

- Minulla on säveltämiseen nimenomaan käytännön muusikon näkökulma. Kaikki sai aikansa siitä, että aloin miettiä, miten kuorolle voisi kirjoittaa hyvää laulettavaa. Siitä se on sitten laajentunut, kertoo Ulf Långbacka , joka juhlii 50-vuotissyntymäpäiväänsä oman sävellyskonsertin merkeissä.

Lauantaina 31.3. Mikaelinkirkossa pidettävässä konsertissa kuullaan kuusi kantaesitystä, muun muassa tuore puhallinkvintetto, sekä muutamia muita pääasiassa 2000-luvulla kirjoitettuja kappaleita.

Lapsuus musiikkikodissa

Långbacka eli lapsuutensa musiikkikodissa. Hänen veljensä Mikael suuntautui jazziin ja soittaa nykyään pasuunaa maamme ainoassa ammattimaisessa jazz-orkesterissa UMO:ssa.

Ulf aloitti pianonsoiton kuusivuotiaana ja jo muutaman vuoden sisällä musiikista oli tullut intohimo. Ammattimainen opiskelu tuntui hänestä aluksi vaikealta.

- Oli sellainen epävarmuus omiin kykyihin, minkä lisäksi pohdin, miten kykenisin ansaitsemaan leipäni. Mitään muuta ammattia en silti miettinyt vakavasti.

Långbacka on työskennellyt vuodesta 1991 Åbo Akademin musiikin lehtorina sekä Florakörenin ja Brahe Djäknarin johtajana. Hän on meritoitunut myös Key Ensemblen johtajana.

Pääasiassa kuorosävellyksiä

- Olin toiminut jo pitkään muusikkona ja kuoronjohtajana ennen kuin sävellyksiäni esitettiin julkisesti. Ensimmäinen niistä oli mieskuorolle kirjoitettu Tre erotiska sångerLars Huldénin sanoihin, Långbacka muistelee.

Hänen tuotantonsa pitää sisällään nelisenkymmentä teosta, joista suurin osa kuorolle. Kamarimusiikkia on syntynyt puolisenkymmentä teosta, orkesteriakappaleita kolme sekä kuorolle ja orkesterille kirjoitettuja sävellyksiä viisi.

Lauantain konsertissa kantaesitetään puhallinkvinteton lisäksi kappaleita lauluyhtyeelle ja orkesterimusiikkia. Musiikkia esittävät puhallinkvintetti Arktinen hysteria, pasunisti Olav Severeide , Florakören, Camerata Aboensis ja Sauli Huhtalan johtama Akademista orkestern.

  Suosikkisäveltäjistään Långbacka nimeää ensimmäisenä Bachin , jota hän kertoo soittavansa pianolla parin fuugan verran lähes päivittäin.

- Bach on perusasia.

- Pidän monista säveltäjistä ja suosikit vaihtuvat. Viime aikoina minua ovat miellyttäneet erityisesti Stravinsky , Takemitsu ja Ravel , Långbacka paljastaa.

Hänelle ovat läheisiä myös jo lapsuudesta rakas jazz ja etenkin etninen musiikki, jonka parissa hän on tehnyt yhteistyötä muun muassa Tellu Turkan , Marianne Maansin ja Gjallarhorn-yhtyeen kanssa.

Turkulainen kuoroelämä kehittynyt

- Turkulainen kuoroelämä on viime vuosina kehittynyt monella tavoin. Omissa kuoroissani BD:ssa ja Florassa on vahva ja turvallinen harrastuspohja, sanoo Ulf Långbacka.

- Key Ensemblen kaltaiseenkin porukkaan on ollut helppo löytää hyviä laulajia, vaikka kuoron työskentelymuoto asettaa kovia vaatimuksia.

- Tritonuksen laulajat on laadukas lisä kuoroelämäämme ja Turun yliopiston ylioppilaskunnan kuoro on edistynyt huimasti. Sikäli kuin tiedän, Heikki Rainiokin on tehnyt hienoa työtä CCI:n kanssa.

Långbacka jakaa tunnustusta myös Turun konservatorion kamarikuorolle, joka antoi vahvaa näyttöä alkuvuodesta oppilaitoksen sävellyskilpailun finaalikonsertissa, ja CCA:lle lukuisista vahvoista esityksistä.

- Valitettavasti en ole ehtinyt seuraamaan kuoroelämää mitenkään kattavasti, mutta ehkä se on vain hyvä - merkki vilkkaasta toiminnasta ja runsaasta tarjonnasta.

Ulf Långbackan sävellyskonsertti alkaa lauantaina 31.3. klo 19 Mikaelinkirkossa.