Kulttuuri

ÅST:n Tiljanin kohtalo
ratkeaa ensi kuussa

IRMELI HAAPANEN

Åbo svenska teaterin (ÅST) Tiljan-kahvilanäyttämön tulevaisuus ratkennee huhtikuun puolivälissä, jolloin tilan omistavan Åbo Akademin säätiön hallitus kokoontuu. Kokouksessa keskustellaan säätiön toimitusjohtajan Kjell Sundströmin mukaan säätiön omistuksessa olevien kiinteistöjen käytön tehostamisesta.

- Tiljan on vain yksi osa tästä kokonaisuudesta, Sundström sanoo.

Hän korostaa, että päätöksiä Tiljanin kohtalosta ei ole vielä tehty.

- Olemme keskustelleet teatterin johdon kanssa mahdollisuuksista tehostaa Tiljanin käyttöä, ja siinä yhteydessä ravintolatoiminta on ollut mukana yhtenä vaihtoehtona.

Sundström myöntää, että myös jotkut ravintoloitsijat ovat olleet säätiöön yhteydessä.

- Tällaista kiinnostusta on ollut, Sundström muotoilee.

Säätiön tarkoituksena on hänen mukaansa yrittää kerätä tulevaisuudessa nykyistä enemmän vuokratuloja.

- Kiinteistöjen ylläpitäminen on tullut koko ajan kalliimmaksi, Sundström sanoo ja muistuttaa, että säätiö on antanut teatterille tilat käyttöön veloituksetta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Korvaamaton näyttämö

Tiljan avattiin syksyllä 2004 korvaavaksi tilaksi päänäyttämölle, joka oli suljettuna teatteritalon paalutustöiden takia vuoden verran. Teatterilla ajateltiin tuolloin, että Tiljan jäisi pysyvästi teatterin käyttöön. Laajennusosa toi suurta helpotusta ahtaisiin lämpiötiloihin.

ÅST:n johtaja Joachim Thibblinin mukaan Tiljan onkin teatterille tärkeä sekä näyttämönä että lämpiötilana.

Åbo svenska teaterin taiteilijayhdistys vastustaa suunnitelmia muuttaa Tiljan ravintolaksi ja vuokrata se ulkopuolisille.

- Jos Tiljan otetaan pois teatterilta, se on suuri menetys. Tiljan on vakiintunut yhdeksi kolmesta näyttämöstämme, jossa voi toteuttaa sellaisia intiimejä esityksiä, joihin muut näyttämömme eivät sovellu. Tässä suhteessa Tiljan on täysin korvaamaton. Olemme saaneet myös uutta, erilaista yleisöä Tiljanissa olevien esitysten kautta, näyttelijä Peter Kanerva sanoo.

Pelastaakseen Tiljanin taiteilijayhdistys järjestää sunnuntaina tuki-iltamat. Esiintymässä on toistakymmentä taiteilijaa, nykyisiä ja entisiä åst-laisia kuten Johan Simberg , Fred Negendanck , Ami Aspelund , Marika Westerling ja Riko Eklundh .

- Olemme myös aloittaneet nimien keruun adressiin, Kanerva kertoo.

Tiljan-iltamiin on ilmainen sisäänpääsy, mutta liput pitää lunastaa etukäteen ÅST:n lippukassalta. Tapahtuma alkaa 1. huhtikuuta klo 19.