Uusi intendentti odottaa innolla
uusia tehtäviä ja muuttoa Turkuun

TS/David Martin<br />Marja-Liisa Lieppinen on Turun filharmonisen orkesterin uusi intendentti.
TS/David Martin
Marja-Liisa Lieppinen on Turun filharmonisen orkesterin uusi intendentti.

MATTI LEHTONEN

Turun kulttuurilautakunta valitsi eilisessä kokouksessaan yksimielisesti Marja-Liisa Lieppisen , 38, Turun filharmonisen orkesterin uudeksi intendentiksi kulttuuritoimenjohtaja Minna Sarteksen esityksen mukaan.

Lieppinen muuttaa Turkuun Oulusta, missä hän on viime vuodet työskennellyt projektipäällikkönä Merikosken ammatillisessa koulutuskeskuksessa.

Muusikoksi vahingossa

- Minulla on muusikon tausta. Kävin läpi musiikkiluokat, konservatorio-opinnot Oulussa ja Kuopiossa ja lopulta valmistuin Sibelius-Akatemiasta alttoviulistiksi, kertoo helsinkiläissyntyinen Lieppinen.

Muusikkous tuli hänelle silti ammatiksi enemmän vahingossa kuin vakaan harkinnan tuloksena. Jo opiskeluaikoina oli tarjolla kivoja keikkoja muun muassa teatterissa ja kaupunginorkesterissa. Niiden takia hän ei halunnut lopettaa soittamista.

Lieppinen opiskeli seuraavaksi kaksi vuotta Yhdysvalloissa, ensin Owla-kvartetin kanssa Northern Illinois Universityssä, sitten yksin Chicagon sinfoniaorkesterin koulutusorkesterissa.

Orkesterimuusikosta hallinnollisiin töihin

- Suomeen palattuani sain paperit Sibasta ja työskentelin kuuden vuoden ajan altistina Tampereen kaupunginorkesterissa. Niinä aikoina aloin miettiä, ettei minusta oikeastaan pitänyt tulla muusikkoa ja aloitin hallintotieteen opinnot Tampereen yliopistossa orkesterityön ohessa, Lieppinen kertoo.

Työharjoittelunsa hän teki Suomen lähetystössä Arabiemiraateissa. Jälleen kotimaassa hän työskenteli lyhyen aikaa projektityöntekijänä musiikkijuhlilla Oulussa, kunnes sai sikäläisestä orkesterista intendentin viransijaisuuden vuonna 2003.

- Olin tehnyt graduni kaupunginorkesterien markkinoinnista, ja sain vielä toisenkin pitkän sijaisuuden Oulun orkesterista. Virkaa täytettäessä jäin kuitenkin kakkoseksi, Lieppinen kertoo.

Hän haki intendentin tehtävää Turussa jo vuonna 2000, mutta toteaa haun olleen tuolloin "lähinnä jään koettamista kepillä".

Negatiiviset uutiset eivät hätkäytä

Lieppistä ei ole arveluttanut turkulaiseen kulttuuritoimintaan ja -politiikkaan viime aikoina liittynyt voimakas negatiivinen julkisuus talousvaikeuksineen ja henkilöskismoineen.

- Ei se ole saanut minua millään lailla pois tolaltani. Nyt lähdetään puhtaalta pöydältä luomaan käytänteitä, jotta saadaan homma toimimaan. Sitä mukaa, kun henkilöt ovat vaihtuneet, dynamiikkakin vaihtuu, Lieppinen miettii.

Hän on tavannut ylikapellimestari Petri Sakarin jo aiemmin ja odottaa yhteistyön alkamista. Lisäksi hän vartoaa jännittyneenä kulttuuripääkaupunkivuotta 2011.

- Minulla on Turusta erittäin positiivinen mielikuva. Kaupunki ei ole minulle entuudestaan kovin tuttu, mutta mielestäni Turun keskusta on upean kaunis, joten mielelläni muutan, sanoo Lieppinen.

Hänen mukanaan Turkuun muuttaa avomies, joka työskentelee tutkijana Oulun yliopistossa. Hän kykenee hoitamaan jatkossa tehtävänsä etätöinä.