Arvoituksellinen
Winterreise turkulaisvoimin

TS/Ari-Matti Ruuska<br />Tenori Heikki Rainio esittää tänään Sigyn-salissa Schubertin Winterreisen yhdessä pianisti Marko Aution kanssa.
TS/Ari-Matti Ruuska
Tenori Heikki Rainio esittää tänään Sigyn-salissa Schubertin Winterreisen yhdessä pianisti Marko Aution kanssa.

MATTI LEHTONEN

Turkulainen kanttori, tenorilaulaja Heikki Rainio ja pianisti Marko Autio esittävät tänään Franz SchubertinWinterreisen Sigyn-salissa klo 19 alkavassa konsertissa.

Laulusarja lukeutuu säveltäjän viimeisen elinvuoden 1828 tuotantoon. Vaikka hän olikin fyysisesti jo ihmisraunio - Schubert oli kärsinyt jo vuosien ajan syfiliksen oireista, minkä lisäksi hänen otaksutaan sairastaneen lavantautia -, hänen luomisvoimansa ei ollut ehtynyt.

Winterreisea pidetäänkin yhtenä kaikkein suurimmista aikaansaannoksista saksalaisen yksinlaulun alalla.

Kirkkomusiikki läheisintä

Rainion esiintymiset liittyvät lähes yksinomaan hengelliseen ja kirkkomusiikkiin. Oopperaa hän ei ole vakaumuksellisista syistä koskaan laulanut.

- Olen kokenut läheisimmäksi kirkkomusiikin ja. En voi kieltää, ettenkö vastavalmistuneena, juuri ensikonsertin antaneena laulajana olisi miettinyt ooppera-alaa, ja jos ajatellaan pelkästään karriääriä, se olisi ollut ehdottomasti oikea ratkaisu. Mutta olen pohjimmiltani kirkon mies ja olen tyytyväinen työhön, jota nyt teen, sanoo Rainio.

Katsaus ihmisen elämään

Mitä maallinen yksinlaulumusiikki Rainio tarjoaa?

- Liedin esittäminen on laulajalle tärkeä juttu, sillä siinä täytyy työskennellä oman äänensä kaikkien ominaisuuksien kanssa. Ääni on esillä paljaana, kun esityksessä on mukana vain piano. Sisällöllisesti lied tarjoaa katsauksen ihmisen elämään, Rainio pohtii.

Hän on aiemminkin esittänyt muutamaan otteeseen isoja lied-kokonaisuuksia. Noin vuosikymmen sitten Rainio teki Schubert Schöne Müllerinin ja edelliskesänä hän esitti yhdessä Aution kanssa BeethoveninAn die ferne Geliebte -sarja ja SchumanninDichterlieben .

Winterreise kuullaan syksyllä myös Espoossa ja Kuopiossa.

Arvoituksellinen päätös

Winterreisen loppu on jokseenkin arvoituksellinen. Tarinan kertoja on edennyt tyhjyydestä ja pettymyksestä toiseen, ja viimeisessä laulussa hän kohtaa ensimmäisen ihmisen, jokseenkin groteskin ja absurdin hahmon, kampiliiraa soittavan vanhuksen

- Minusta loppu jää avoimeksi, mutta viime kädessä koen, että se on laulajan matkan pää. Voi olla, että tuo vanhus on oikea ihminen, mutta sittenkin tuntuu todennäköisemmältä, että se on kuolema, sanoo Rainio.

Hän toteaa aina ajatelleensa, että kovin nuoren laulajan ei pitäisi esittää Winterreisea , vaan esittäjän pitäisi olla jo elämää nähnyt. Rainio päätti jo vuosia sitten laulavansa koko 24-osaisen laulusarjan sinä vuonna, kun täyttää 50 vuotta.

- Ei tämä silti mitään omaelämäkertaa ole - ei minun elämäni ole ollenkaan niin surullista vaan onnellisissa merkeissä olen saanut elää.

Heikki Rainion ja Marko Aution Winterreise-konsertti alkaa tänään Sigyn-salissa klo 19.