Kulttuuri

Irmeli Haapsen kolumni: Repertoaariteatteri
takaisin!

TS/
TS/

Irmeli Haapanen Turkulainen teatterin ystävä on saanut tänä keväänä tyytyä kotikaupungissaan melkoisen niukaan tarjontaan, eikä loppukevät lupaa parempaa - etenkään, jos anti olisi täysin täkäläisten teattereiden varassa. Onneksi tulossa on muutama kiinnostava vierailu, Riksteaternin Utvandrarna ja Teatteri Jurkan Fundamentalisti etunenässä.

Tehdasteatteri ja Linnateatteri ovat tarjonneet tänä keväänä kumpikin vain yhden ensi-illan turkulaisyleisölle. Åbo svenska teaterilla tulee kaksi täyteen, kun mukaan lasketaan yhdessä Turun ammattikorkeakoulun täydennyskoulutus ja palvelukeskuksen kanssa toteutettava Fantomen på teatern. Lisäksi ÅST on tuottanut yhden kiertueteoksen, joka reissaa kevään Ahvenanmaalla.

Pienten teattereiden osalta tarjonnan vähyyden voi vielä ymmärtää, mutta kun Turun kaupunginteatterikin kykenee tuottamaan kevään mittaan vain kolme ensi-iltaa, ja ohjelmistossa on vain viisi esitystä - Agricolan ja ketun kahta lukudraamaesitystä lukuunottamatta -, teatterin ystävä on ihmeissään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Käväisy teattereiden kotisivuilla kertoo, että Tampereen työväen teatterin ohjelmistossa on tänä keväänä yhdeksän esitystä, Tampereen teatterissa seitsemän, Kuopiossa yhdeksän, Joensuussa, Jyväskylässä ja Oulussa kahdeksan, Kajaanissa, Kemissä, Kouvolassa, Lahdessa, Rovaniemellä ja Savonlinnassa kuusi.

Turun kanssa viidellä esityksellä pärjäävät muiden muassa Kokkola, Lappeenranta, Mikkeli ja Varkaus. Enpä usko, että Turun kaupunginteatteri haluaa välttämättä painia niiden kanssa samassa sarjassa.

Näyttääkin siltä, että kevään näyttävä satsaus, kaupunginteatterin tähänastisista tuotannoista kallein, Thorin vasara, on syönyt rahaa muulta ohjelmistolta.

Viikinkimusikaalin rinnalle päänäyttämölle saadaan puhenäytelmä Alkemisti. Ensi-ilta on tänään, joten vielä ei pysty sanomaan, minkälaista vastapainoa se tarjoaa visuaalisesti korealle mutta sisällöltään ontolle Thorin vasaralle.

Teatterin ystävä voi iloita siitä, että Sopukassa nähdään täysipainoinen ja vahva Kuka pelkää Virginia Woolfia?, mutta se paikkaa vain pikkuisen sitä pettymystä, jonka Sopukka tänä keväänä muutoin tuottaa.

Teatterin katsoja on siitä ikävä ihminen, että aiemmat menestykset eivät sydäntä kauan lämmitä. Viimesyksyisen Teatterirynnistyksen kahdeksan ensi-iltaa ovat jo menneen talven lumia, uusia hienoja draamoja ja omaperäisiä kokeiluja pitäisi olla tarjolla Sopukassa koko ajan.

Tässä vaiheessa täytyykin toivoa, että massiivinen Thorin vasara ei moukaroi teatterin taloutta kevättä pidempään ja kaupunginteatteri palaa syksyllä oikeaksi repertoaariteatteriksi, joka tarjoaa turkulaisille monipuolista katsottavaa. Ettei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan.

irmeli.haapanen@turunsanomat.fi