Kulttuuri

Abba-kaksikko voitti
oikeudenkäynnin

Abban jäsenet Björn Ulvaeus ja Benny Andersson ovat voittaneet oikeusjutun, jossa kiisteltiin musikaalin käsikirjoituksesta. Tukholman käräjäoikeus otti kantaa siihen, kuka on kirjoittanut käsikirjoituksen musikaaliin Kristina från Duvemala .

Abban kaksikko kävi oikeuskiistaa dramaturgi Carl-Johan Sethiä vastaan. Ulvaeus ja Andersson olivat alun perin pyytäneet Sethiltä käsikirjoitusta musikaaliin, joka perustuu Vilhelm Mobergin klassikkoromaaniin Maastamuuttajat . Myöhemmin Abba-kaksikko kuitenkin antoi tehtävän ohjaaja Lars Rudolfssonille ja dramaturgi Jan Markille.

Oikeus katsoi nyt, että musikaalissa ei käytetty Sethin käsikirjoitusta, vaikka hän sellaisen aikanaan tekikin. Sethillä ei päätöksen mukaan ole tekijänoikeutta Kristina från Duvemala -musikaaliin, eikä kaksikko joudu maksamaan tekijänoikeuskorvauksia Sethille.

Abba-kaksikko kiisteli Sethin kanssa oikeudesta käsikirjoitukseen kymmenkunta vuotta. Päätös oli merkittävä myös siksi, että musikaalia ollaan viemässä Yhdysvaltain markkinoille.