Kulttuuri

Loki-Kirjat
lopettaa toimintansa

TS/Compic/Markku Ojala<br />Niko Aula lopettaa kevään aikana kustannustoimintansa ja tähyää uusia haasteita.
TS/Compic/Markku Ojala
Niko Aula lopettaa kevään aikana kustannustoimintansa ja tähyää uusia haasteita.

TUOMO KARHU

Vuonna 1989 perustettu ja 1991 ensimmäisen kirjansa julkaissut Loki-Kirjat lopettaa toimintansa kevään kuluessa.

- Henkilökohtainen varallisuuteni ei vain riitä. Kun tappiota tulee tarpeeksi paljon, työstä katoaa mielekkyys, Loki-Kirjojen kustantaja Niko Aula perustelee.

Päätös kypsyi viime vuoden aikana.

- Siinä oli pitkä, myynnillisesti todella kuiva jakso. Syksyllä tosin Georges Perecin nykyklassikko Elämä Käyttöohje möi täysin vastoin odotuksiani niin hyvin, että rupesin jo miettimään, olenko sittenkin tekemässä virhettä.

- Mitään äkkiliikkeitä en ole tekemässä: alkukevät noin huhtikuuhun asti menee vielä tulevien kirjojemme valmistelussa, mutta ne jäävätkin sitten viimeisiksi. Koskaan ei pidä sanoa koskaan, mutta tältä nyt näyttää.

Niko Aula pyrkii huolehtimaan siitä, että Loki-Kirjojen julkaisut pysyvät saatavilla kustannustoiminnan lopettamisen jälkeenkin.

- Kevään jälkeiset tapahtumat riippuvat paljolti siitä, millaiseksi oma toimintani muodostuu eli ehdinkö pitämään varastoa sivutoimisesti ja esimerkiksi kirjavälityksen kautta toimittamaan kirjoja. Voi käydä niinkin, että siirrän varaston ylläpidon jollekin toiselle taholle, joka myy niitä eteenpäin, Aula pohtii.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Loki-Kirjojen kotimaisista nimistä Jyrki Vainoselta ilmestyy maaliskuussa novellikokoelma Lasin läpi .

- Vainonen löytää varmasti helposti paikan, jossa jatkaa kirjallista työtä Loki-Kirjojen jälkeen. Toivon toki, että muutkin saavat uuden kustantajan ja olen valmis parhaani mukaan auttamaan kirjailijoitani uuden kodin löytämisessä.

Muista Loki-Kirjojen kotimaisista kaunokirjailijoista ehkä tunnetuin on Jan Blomstedt , jonka viimeisin romaani Esileikit ilmestyi lokakuussa 2006.

Niko Aula pahoittelee, että samaan aikaan kun kirjoja julkaistaan enemmän ja enemmän, myynti keskittyy yhä harvempiin kirjoihin.

- Itseni kannalta tässä on se hyvä puoli, että ehdin nyt enemmän hoitamaan vuoden ikäistä lastani.

Viimeisen Loki-Kirjan ilmestyttyä Aula suunnittelee tekevänsä freelancerina taitto-, toimitus- ja käännöstöitä.