Kulttuuri

A Whiter Shade Of Pale
sai kolmannen tekijän

Oikeudenkäynti Procol Harum -yhtyeen vuoden 1967 kappaleen A Whiter Shade Of Pale säveltäjäkrediiteistä on tällä erää ohi. Oikeus päätti, että yhtyeen ex-kosketinsoittaja Matthew Fisher saa tästä lähtien kappaleen sävellysosuuden tuotosta entisen nollan prosentin sijasta 40 prosenttia. Pettynyt Procol Harum -pomo, tähän asti kappaleen ainoa säveltäjä Gary Brooker oli oikeuden päätöksestä ihmeissään.

Vaikka Fisher oikeusjutun ja 40 prosenttiaan voittikin, hän oli liikkeellä vielä huomattavasti suurempien vaateiden kanssa. Hän vaati 50 prosentin osuutta sävellyksestä ja sen lisäksi takautuvasti 1,5 miljoonan euron pottia kappaleen menneiden vuosien tuotosta. Tuomari Sir William Anthony Blackburne kuitenkin katsoi, että takautuviin korvauksiin Fisherillä ei ole oikeutta.

Fisher kertoi oikeudessa, että hänen urkuosuutensa näyttelevät A Whiter Shade Of Palessa niin merkittävää roolia, että hänelle kuuluu ehdottomasti osa kappaleen tekijänoikeuksista ja niiden mukanaan tuomista tuotoista.

Tähän asti A Whiter Shade Of Palen tekijöiksi on merkitty 61-vuotias Gary Brooker ja sanoittaja Keith Reid . Oikeusjutun hävinnyt Brooker joutuu myös maksamaan suuren osan jutun oikeudenkäyntikuluista. Summan arvellaan nousevan noin 750 000 euroon.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kimpaantunut Brooker parjasi oikeuden päätöstä. Hän irvaili sen olevan kaikille muusikoille "A Darker Shade Of Black" - mustan tummempi puoli.

Brooker katsoo päätöksen myötä oven avautuneen tekijätönoikeusvaateille, jotka eivät ole millään muotoa oikeutettuja.

- Jokainen, joka on joskus ollut mukana minkä tahansa kappaleen levytyksessä, voi nyt ilmoittaa osallistuneensa myös kappaleen säveltämiseen, Brooker puhisee tiedotteessaan.

A Whiter Shade Of Palen melodia perustuu Johann Sebastian Bachin sävellykseen. Vaikka koko oikeudenkäynti joutuukin siitä syystä hieman koomiseen valoon, Brookerille ja Reidille oikeuden päätös oli suuri pettymys.

- Olen helpottunut siitä, oikeudenkäynti on ohi. Mutta uskoni brittiläiseen oikeusjärjestelmään sai kyllä melkoisia kolhuja, Brooker sanoo.

- Jos Matthew Fisherin nimi ilmestyy A Whiter Shade Of Palen tekijöiden joukkoon, minun nimeni voi samalla ottaa sieltä pois, Brooker jatkaa.

Vuonna 1969 Procol Harumista eronnut Matthew Fisher kieltää halunneensa oikeuteen rikastuakseen. Hän sanoo olleensa vaatimassa ainoastaan hänelle kuuluvaa tunnustusta työstään.