Kirja-arvostelut

Sekalaisen seurakunnan jouluinen junamatka

TS/
TS/

Amerikkalainen rikoskirjailija David Baldacci on kirjailijana moneksi taipuva ammattimies. Paitsi Clint Eastwoodin elokuvaksi tekemästä Rajattomasta vallasta ja bestsellereistä Aikapommi ja Sekuntipeliä , hänet tunnetaan muun muassa nuortenkirjailijana.

Jouluksi kotiin on vahvasti Mark Twainille sukua oleva romanttinen road-tarina, johon sekoittuu jännitystä vain mausteeksi.

Nimeä Tom Langdon - Dan Brownin Robert Langdoniin leikillisesti vinkaten? - totteleva tähtireportteri joutuu matkustamaan junalla Washingtonista Los Angelesiin saatuaan raivokohtauksen lentokentän turvatarkastuksessa. Joulunvietto tyttöystävän kanssa on vaakalaudalla, sillä junamatka ei suju ollenkaan mutkattomasti: junat pysähtelevät, kyytiin sattuu Langdonin suuri rakkaus Eleanor, ja matkustajissa kaikkinensakin on monenlaista hiihtäjää.

Pakanallisten pappien, sairaalloisen ahneiden juristien ja 200-kiloisten matriarkkojen ohella junaan mahtuu totta kai varkaita ja petkuttajia. Baldacci kirjoittaa paremmin kuin esimerkiksi Dan Brown ja osaa tiputella tekstiinsä myös kriittisiä heittoja, jotka eivät liikaa pomppaa tarinan maailmasta. Näin koruttomasti Langdon kuittaa saamansa kaksi Pulitzeria: "Ei sen eteen tarvitse muuta kuin viettää kaiket päivät juosten yhdestä kamalasta paikasta toiseen ja kirjoittaa kaikista karmeista asioista joita näkee. Muu maailma lukee siitä, unohtaa jutun, mutta taputtaa olkapäälle ja antaa palkinnon siitä hyvästä, ettet saanut mitään muutosta aikaan."

Twainin ohella klassisille Agatha Christien Idän pikajunan kaltaisille junamysteereille sukua oleva tarina on sopivan leppoisaa ajanvietettä joulun pyhiin, mutta henkeäsalpaavaa jännitystä kaipaavien kannattaa keksiä muuta lukemista.

TUOMO KARHU

David Baldacci: Jouluksi kotiin . Gummerus 2006. 288 s.