Kirja-arvostelut

Tarinoita odotuksen keventämiseksi

TS/<br />Kaisa Lipposen 7 joulua johdattaa sesongin ykkösjuhlan erilaisiin viettotapoihin.
TS/
Kaisa Lipposen 7 joulua johdattaa sesongin ykkösjuhlan erilaisiin viettotapoihin.

Joulussa on taikaa - miten muuten selittää sen, että tänäkin vuonna julkaistaan vino pino lastenkirjoja juuri joulusta eikä esimerkiksi pääsiäisestä tai juhannuksesta.

Tuttujen sesonkihahmojen ohella kirjojen sivuilla seikkailevat muun muassa Neponen, Urpo ja Turpo, jotka tähdittävät viihdemaailman konventioiden hengessä omia joulukirjojaan. Satujen ja tarinoiden lomassa pääsee tutustumaan myös joulun alkuperäiseen sanomaan sekä siihen liitettyjen hahmojen taustoihin.

Kaisa Lipposen 7 joulua johdattaa sesongin ykkösjuhlan erilaisiin viettotapoihin. Joulun ollessa ovella Kaisa huolestuu, missä pukki luuraa - punanuttua kun ei näy missään.

Pukki tekee verryttelykierrostaan aidoissa kenttäolosuhteissa ja etsintä viekin uteliaan tytön maailmanympärimatkalle. Mielikuvituksekkaalla seikkailulla Kaisa ja opastonttu sukkuloivat pesukoneen näköisellä hiukkassiirtimellä. Lopulta jouluntuoja löytyy ja maailma on pelastettu.

Samuli Valkama saa sinänsä hataran tarinan svengaamaan nokkelalla kuvituksellaan. Pienet yksityiskohdat scifi-elokuvista lainatuista juonenkäänteistä The Five Corners Quintet -t-paitaan linkittävät teoksen tähän aikaan. Vaikka piirrosjälki näyttää monin paikoin jähmeältä paksun viivan vuoksi, huumorin siivittämä tietopaketti kääntyy plussalle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tietoa perinteistä

Syvemmälle teemaan ja sen kansallisiin piirteisiin sukeltavat Eero Ojanen ja Ari Jokinen. Kaksikon Suomen kansan tonttuaarre valottaa kansanperinnettä ja -uskomuksia kiinnostavasti pienille ja vähän isommillekin lukijoille.

Aiheen käsittely historiallisesta näkökulmasta tekee teoksesta tavanomaisia tonttuoppaita asiallisemman. Ojanen ei kuitenkaan turhia jäykistele vaan maustaa tekstinsä huvittavilla heitoilla ja tarinoita nykyaikaan linkittävillä yksityiskohdilla.

Mauri Kunnaskin on ammentanut kirjoissaan Suomen historiasta ja kulttuurista. Maa ja kansa ennen meitä, Seitsemän veljestä ja Kalevala ovat tulleet tutuksi pikkuväelle mukaansatempaavalla tavalla Kunnaksen kirjoista.

Koiramäen joulukirkko -teos tutustuttaa Tyrvään Pyhän Olavin kirkkoon. Ensipainoksesta kasvatettu laitos korostaa Kunnaksen yksityiskohtia tulvivaa piirrosjälkeä. Opiksi nuorille lukijoille aidot miljööt interiööreistä maisemiin ovat kuvantarkkoja, kirkkomenot taas historiallisesti uskollinen toisinto agraari-Suomen tapakulttuurista.

Sydän palaa auttamaan

Tonttutyttö Tarleenalta on kadonnut ystävä. Keiju Sinisiipi täytyy löytää, sillä ilman häntä talven selkä ei voi taittua. Etsinnässä Tarleenaa tukevat monenlaiset eläimet, onhan tonttutyttö auttanut niitä hädän hetkellä.

Elina Karjalaisen kertomus alleviivaa sinnikkyyden ja solidaarisuuden tärkeyttä. Christel Rönns rikkoo uskaliaasti tavanomaisia tonttustereotypioita venyttämällä lystikkäästi pikkuseikkailijoiden piirteitä peikkomaisiksi.

Hannele Huovin Urpo ja Turpo lyllertävät kohti joulua tavanomaisuuksista piittaamatta. Tutkimusmatka Joulusaarille urkenee vaikka keittiössä eikä kaksikkoa pidättele muutenkaan kuin korkeintaan sapelihammaskoira. Silti sähellyksestä voi olla myös apua ja iloa kuten siivousurakasta selviävän Molla-Maijan jouluyllätyksessä.

Jälkeä siis syntyy joka lähtöön, minkä kuvittaja Jukka Lemmetty on ikuistanut lämpimin värein ja nallemaisen sulavin ääriviivoin.

Tv:stä tuttu Neponen puolestaan loikkii ensi kertaa kirjan sivuille. Hyvätahtoinen pupu jaksottaa juhlan odotusta 24 lukuun jaetussa tarinassa, jossa etsitään vuoden tärkeintä tapahtumaa lumessa tarpoen, vaivoja säästämättä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luettava joulukalenteri on piristävä oivallus. Muutenkin Neponen ihastuttaa, sillä empaattisen korvakkaan taipaleella paitsi tutustutaan kiinnostavasti monenlaisiin jouluvalmisteluihin, myös väläytellään hauskasti kansantarinoita muun muassa revontulien synnystä.

MATTI KOMULAINEN

• Samuli Valkama: Kaisa Lipposen 7 joulua . Tammi 2006. 36 s.

• Eero Ojanen & Ari Jokinen: Suomen kansan tonttuaarre . Minerva 2006. 56 s.

• Mauri Kunnas: Koiramäen joulukirkko . Otava 2006. 18 s.

• Elina Karjalainen & Christel Rönns: Tonttutyttö Tarleena ja talven ihme . WSOY 2006. 43 s.

• Hannele Huovi & Jukka Lemmetty: Urpon ja Turpon joulu . Tammi 2006. 94 s.

• Anu Tuomi-Nikula & Nadja Sarell: Neposen joulu . Otava 2006. 96 s.