Kirja-arvostelut

Elämä pelinä

TS/
TS/

"En todellakaan ole puoleensavetävä. (...) En ole kalju, mutta olisi sievistelyä sanoa että tukka ohenee. (...) Kun katson kalvakkaa ja huonoryhtistä kroppaani, mietin miten yksikään nainen haluaisi nukkua sen vieressä, saati sitten syleillä sitä", Neil Strauss luonnehtii itseään ennen muuntumistaan pokaajien kingiksi Styleksi.

Pelimies on uskomaton retki viettelemisen maailmaan. Strauss tekee näkyväksi jälleen yhden aiemmin kartoittamattoman palan todellisuudesta, ja jo siksi kirja ansaitsee olemassaolonsa.

Teos alkaa kuin oppikirjana. Strauss esittelee äärimmilleen hiottuja, lähes tieteellisiä pokaamiskeinoja ja kertoo kaunistelematta noloista alkuvaiheistaan.

Stylen ohella päähenkilöksi nousee Mystery, joka on vienyt pokaamisen ehkä kaikkein pisimmälle. Tässä hänen nyrkkisääntöjään aloittelijoille: "1. Hymyile kun kävelet huoneeseen. Etsi ryhmä jossa on kohde ja noudata kolmen sekunnin sääntöä. Älä epäröi - lähesty heti. 2. Lausu harjoiteltu avausrepliikki, mahdollisesti kaksi tai kolmekin. 3. Avausrepliikin pitäisi avata koko porukka, ei vain kohdetta. Kun puhut, älä juuri kiinnitä huomiota kohteeseen. Jos porukassa on miehiä, keskitä huomio heihin." Lista jatkuu, ja Mysteryn jälkeen yhä uudet gurut pääsevät kertomaan sen ainoan oikean tavan pokata. Epäilyttävistä lähtökohdistaan Pelimies kasvaa kiinnostavaksi sukellukseksi yksinäisyyden ja ihmisten välisten valtapelien pimeyksiin. Lopulta Style fiksuna miehenä jättää veljeskunnat ja aloittaa vakavan suhteen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

"Ja vaikka opin viimeisen kahden vuoden aikana kaiken mahdollisen viehättymisestä, viettelystä ja heilastelusta, en oppinut mitään terveen suhteen ylläpitämisestä. Yhdessä oleminen on vaatinut paljon enemmän aikaa ja vaivaa kuin naisten pokaamisen opetteleminen vaati, mutta se on myös tuottanut paljon enemmän tyydytystä ja iloa", Strauss kirjoittaa.

Elämä ei lopultakaan ole peli.

TUOMO KARHU

• Neil Strauss: Pelimies. Alaston totuus pokaajien veljeskunnasta . Otava 2006. 450 s.

Luitko jo nämä?