Kulttuuri

Seikkailua kahden suden
ja kahden äidin pauloissa

TS/Nordisk Film<br />Salla (Tiia Talvisara) ja Matias (Janne Saksela) yrittävät pelastaa sudenpennut salametsästäjien kourista.
TS/Nordisk Film
Salla (Tiia Talvisara) ja Matias (Janne Saksela) yrittävät pelastaa sudenpennut salametsästäjien kourista.

KAISA KUJANPÄÄ

Suden arvoitus kertoo 12-vuotiaasta Sallasta, joka elää poronhoitoalueella ottovanhempiensa kanssa. Pohjoisen jylhiin maisemiin sijoittuvan seikkailuelokuvan pääosassa on kajaanilainen Tiia Talvisara .

- Elokuva on koskettava, mutta on siinä huumoriakin ja ihan kunnon juoni, tai oikeastaan kaksi juonta. Sallan täytyy pelastaa sudet ja puolustaa niitä. Toinen juoni on Sallan ja Sallan kahden äidin välinen suhde, ja tavallaan sudet auttavat Sallaa ymmärtämään sitä, nyt 13-vuotias Talvisara tiivistää.

Hän päätti jo kolme vuotta sitten, että haluaa näyttelijäksi. Haave tuli askeleen lähemmäs koekuvauksissa, joihin hän osallistui parin kaverinsa kanssa.

- Siellä piti kertoa itsestä ja näyttää joku ilme. Mä näytin myrtsin ilmeen, Talvisara kertoo ja väntää malliksi suupielet ruttuun.

Lasten ja eläinten ohjaaja

Tiia Talvisara valittiin päärooliin 2 000 nuoren joukosta.

- Olimme Kajaanin kirjaston auditoriossa, kun sisään astui Tiia ja sanoi "Hei mä oon Tiia, ei oo hirveetä jos en pääse tähän elokuvaan, mutta musta tulee näyttelijä", ohjaaja Raimo O. Niemi muistelee.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lapsi- ja eläinkuvauksistaan tunnettu Niemi oli uransa alussa sitä mieltä, että lapset ja eläimet pitää maalata kulisseihin. Hän muutti mielensä vasta Jorma Kurvisen kirjoihin perustuneen Susikoira Roi -televisiosarjan jälkeen.

- Kun elokuvassa on mukana lapsia, casting on äärimmäisen tärkeää, sillä lasten näyttelijätyö ei saa erota ammattilaisista, muuten katsoja menettää illuusionsa. Siksi näyttelijävalinta on elämän ja kuoleman kysymys. Jos se onnistuu, elokuvalla on mahdollisuus saada tuulta siipien alle. Jos se epäonnistuu, elokuva floppaa.

Niemen ohjauksessa ovat näytelleet Susikoira RoinPaavo Westerbergin lisäksi myös Helena Vierikko , Tatu Mönttinen ja Marjaana Maijala .

- Upeaa porukkaa. Moni nuorista valitsi näyttelemisen urakseen, ja ehkä minulla on ollut pieni osuus siihen. Joku heistä on sanonutkin, että olen osasyyllinen, Niemi kertoo.

Ohjaaja on joutunut totuttelemaan myös eläimiin. Vasta Susikoira Roin päätähti, poliisikoira Jami sulatti Niemen koirapelon. Kuvauksissa eläimet ovat kuitenkin eläinkouluttajan huolena. Ohjaajan pitää vain olla kärsivällinen.

Koirasusi repussa

Tiia Talvisara ei ole aivan niin luontotyttö kuin roolihenkilö Salla. Sudet ovat kuitenkin Talvisaran lempieläimiä, samoin tiikerit, valkopäämerikotkat ja miekkavalaat.

- Minulle ja Sallalle on yhteistä se, että olemme kumpikin aika määrätietoisia, hän kuvailee.

Yksi erottava tekijä on ainakin murre, sillä Salla sanoo "mie ja sie".

- Mä tykkään itkeä rooleissa, se on helppoa. Mulle ilmeiden tekeminen on helpompaa kuin vuorosanojen lateleminen, yhä näyttelijän ammatista haaveileva Talvisara kertoo.

Työ ei tuntunut raskaalta, kunhan muisti nukkua tarpeeksi.

- Kuvausten välisenä aikana luin kirjaa. Tykkään lukemisesta ja olen pirteä aina sen jälkeen.

Eläimistä ei kuvauksista aiheutunut hankaluuksia, ei edes silloin, kun sudenpennut matkasivat näyttelijöiden repuissa.

- Sudet eivät ole oikeita, vaan koirasusia. Ne näyttelivät ja tottelivat tosi hyvin, Talvisara kertoo.

Jalkapalloilija näyttelee

Janne Saksela löytyi rooliin kiepin kautta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Aluksi Raimo etsi sopivaa poikaa pohjoisesta, että murre olisi kohdallaan. Sieltä ei löytynyt sopivia, joten hän otti yhteyttä Helsinkiin roolituspalveluun, jossa oli mun tiedot, kertoo Saksela, joka on aiemmin näytellyt Kaija JuurikkalanSilta -lyhytelokuvassa.

HJK:ssa pelaava Saksela ei muistuta roolihenkilöään.

- Matias on semmoinen vähän nörtti ja aika hiljainen porotilallisen poika, joka viihtyy tietokoneen ääressä ja on hyvä koulussa. Se on ihan erilainen kuin mä, paitsi että mäkin oon ihan hyvä koulussa.

Janne ei haaveilekaan ensisijaisesti näyttelijän, vaan ammattijalkapalloilijan urasta - eikä aio yhdistää näitä kahta.

- Eihän se ole hyvä asia, mutta ihan jokainen näyttelee kentällä vähäsen.

Elokuvassa Sallan äitejä näyttelevät Miia Nuutila ja Vuokko Hovatta , ja ottoisän roolissa on Kari-Pekka Toivonen .

- Antti Köngäs on kyläpoliisi, mutta kotona ohjat on selkeästi vaimolla, Toivonen kuvailee.

Pohjoinen on kaukana myös Turussa syntyneen Toivosen juurista.

- Olisi makeampi sano, että olen Barcelonasta ja isäni on härkätaistelija, mutta kun se ei ole totta, olen ylpeä, että olen Raunistulasta.

Sisäinen raunistulalainen löytyi myös Kuusamon kuvauksissa.

- Pääsin ajamaan poliisimoottorikelkalla. Se oli kova peli ja ajaessa itsessä oleva pikkupoika heräsi.

Ei sormi pystyssä

Suden arvoituksen käsikirjoitusta aloitettiin Pojan ja ilveksen tuottajan pyynnöstä jo vuoden 2001 alussa.

- Ajattelimme, että hevoset ovat isoja ja vaarallisia ja kun olin tehnyt elokuvan ilveksistä, sudet tuntuivat luontevilta, Niemi kertoo.

Elokuva tyssäsi rahoitusongelmiin, hanke oli pari vuotta jäissä ja nyt ensi-illan aikaan sudet ovat ajankohtainen aihe.

- Susiasiassa pitää olla järki päässä. Olen sitä mieltä että susi kuuluu Suomen luontoon, mutta ymmärrän, että rajaseuduilla perheet voivat olla huolissaan lastensa takia.

Ohjaaja uskoo, että äitien ja äitipuolien välissä identiteettiään etsivän tytön tarina voi liipata läheltä monia ihmisiä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Olen aina inhonnut sitä, että opetetaan sormet pystyssä. Jos tarinassa on jotain opettavaista, se pitää piilottaa dramaturgiaan, kertoo Niemi, joka inhoaa myös amerikkalaisten elokuvien mustavalkoisuutta.

Elokuvan salametsästäjä Venesmaa ei olekaan tyypillinen pahis.

- Hän on paremminkin surkile.

- Elokuvan hyvässä on ripaus pahaa ja pahassa ripaus hyvää, se on inhimillistä.

TS/Timo Jerkku<br />Suden arvoituksen kuvaukset veivät Tiia Talvisaran ja Kari-Pekka Toivosen sekä ohjaaja Raimo O. Niemen ja Janne Sakselan Kuusamon maisemiin sekä kesällä että viime keväänä.
TS/Timo Jerkku
Suden arvoituksen kuvaukset veivät Tiia Talvisaran ja Kari-Pekka Toivosen sekä ohjaaja Raimo O. Niemen ja Janne Sakselan Kuusamon maisemiin sekä kesällä että viime keväänä.

Lue myös nämä yhteistyö­kumppanimme artikkelit