Konserttiarvostelut

Perhe-elämää mansonilaisittain

TS/Mikko Erva<br />Charles Manson (Thomas Freundlich) pitää seuraajansa (Laura Heinonen) pihdeissään.
TS/Mikko Erva
Charles Manson (Thomas Freundlich) pitää seuraajansa (Laura Heinonen) pihdeissään.

Helsinkiläisen Ooppera Skaalan parrasvaloihin nostama, John Moranin kirjoittama ja säveltämä pop-ooppera The Manson Family on kiintoisa osoitus siitä, millaiseen suuntaan oopperataide voi kehittyä ja millaisia keinovaroja taidemuoto voi pätevästi hyödyntää.

Musiikillisesti teoksen viitekehys on selvääkin selvemmin amerikkalainen minimalismi, ja Moranin oppi-isän Philip Glassin ääni kuultaa sävelkielen läpi. Minimalismin myötä keinovaroihin lukeutuu luontevasti myös populaarimusiikki, ennen kaikkea tyylialluusioin simuloidun 1960-luvun lopun aurinkoisen Kalifornian kukkaisnuorison sävelmät.

Tyylivalinta on sekä osuva että itsestään selvä. Kun oopperan aiheena on pop-aikakauden (anti-)ikoni, mystifioinnilla kruunattu Charles Manson, parempaa ratkaisua on vaikea keksiä.

Luuserista manipuloijaksi

Manson Familyn rooligalleria on hyvin suppea. Mukana ovat ainoastaan Manson itse, hänen seuraajakuntaansa eli "Perhettään" edustava tyttö sekä muutama pikkuosa, joita esittää sama laulaja.

Teos tarkastelee syitä, miksi totaalinen luuseri ja taparikollinen onnistuu kokoamaan itselleen hirmutöihin saakka uskollisen seuraajakunnan, ja mitkä ovat ne keinot, joilla "Isä" piti "Perhettään" koukussaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Manson havaitaan Rasputinin tai Hitlerin kaltaiseksi karismaattiseksi manipuloijaksi, joka jakaa heikkotahtoisille ja vieraantuneille kuulijoilleen turvallisuutta ja hyvänolontunnetta saaden tarvittaessa mustan näyttämään valkoiselta.

Ooppera ei moralisoi sen enempää Mansonin kuin hänen seuraajiensakaan edesottamuksia. Teksti viittaa Mansonin jonkinlaiseen syyntakeettomuuteen, mutta yhtä paljon osoittaa hänen fraseologiansa onttouden ja moraalisen kestämättömyyden.

Dramaturgiassa annetaan paljon sijaa Mansonin oikeudenkäynnille ja sitä seuranneelle mediasirkukselle. Manson Family lukee skandaalinnälkäisen lehdistön osasyylliseksi kokonaistragediaan.

Musiikillisesti loistava

Ooppera Skaalan toteutus Manson Familysta on monin tavoin ansiokas. Ensinnäkin musiikillisena suorituksena se on suorastaan loistava. Teos toteutetaan yhdistelemällä nauhalta tuleva äänimaisema musiikkeineen ja urbaaneine luonnonääninen live-esityksiin.

Eeppi Ursin soitti kosketinosuudet ja lauloi muutamat stemmalaulut oikein taitavasti.

Sopraano Laura Heinosella on teoksessa suuri rooli niin näyttämöllisesti kuin laulullisestikin, ja hän oli kaiken kaikkiaan tehtävässään suvereeni. Vikke Häkkinen lauloi pikkuroolit varmaotteisesti.

Thomas Freundlichilla on suuri tanssi- ja puherooli, jonka hän hallitsi viimeistä piirtoa myöten.

Teos esitettiin englanniksi, ja ääntämyksestä voi antaa esiintyjille täydet pisteet. Tekstityslaitetta jäin kaipaamaan lähinnä esityksen alkupuolella, kunnes korva tottui englantiin.

Visuaalisesti edustava

Myös näyttämöllinen ja visuaalinen puoli on edustava. Psykedeelisillä valotehoilla ja kuvakollaaseilla luodaan paitsi tapahtumien epookkia myös tekstin sisäistä maailmaa osuvasti kuvaava näyttämömaisema.

Miinuspisteitä on annettava oikeastaan vain esityspaikan valinnasta. Taidetehdas Korjaamon salissa esiintymislava on melko matala ja katsomon lattia tasainen. Vaikken lukeudu varreltani kaikkein pienimpiin ihmisiin, näyttämölle oli todella vaikea kuikuilla edessä istuvien hartioiden ja päiden takaa.

MATTI LEHTONEN

• John Moran: The Manson Family , pop-ooppera Charles Mansonista (libretto säveltäjän) Ooppera Skaalassa. Ohjaus ja visuaalinen suunnittelu Janne Lehmusvuo, koreografia Thomas Freundlich, äänisuunnittelu Jan Hedengren, puvut Tyra Therman, kosketinsoittimet ja sovitus Eeppi Ursin. Rooleissa Thomas Freundlich, Laura Heinonen ja Vikke Häkkinen. Ensi-ilta Kulttuuritehdas Korjaamossa 1. 11.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
TS/Mikko Erva<br />Luuseri ja taparikollinen Charles Manson (Thomas Freundlich) kokoaa karismallaan ja fraseologiallaan uskollisia seuraajia (Laura Heinonen).
TS/Mikko Erva
Luuseri ja taparikollinen Charles Manson (Thomas Freundlich) kokoaa karismallaan ja fraseologiallaan uskollisia seuraajia (Laura Heinonen).