Kulttuuri

Kuoleman vastakohta on viettelys

TS/Jarmo Lehtopolku<br />Viskilikööri maistuu Blanchelle (Anne Höglund), eikä Mitch (Boke Virta) tiedä, ketä ja mitä pitäisi uskoa.
TS/Jarmo Lehtopolku
Viskilikööri maistuu Blanchelle (Anne Höglund), eikä Mitch (Boke Virta) tiedä, ketä ja mitä pitäisi uskoa.

Viettelysten vaunu on hellyttelynimi raitiovaunulle, joka kulkee syvässä etelässä, New Orleansin laitakaduilla. Viettelysten vaunu on myös Tennessee Williamsin moderni näytelmäklassikko, jossa tuoksuvat hiki ja viski, ja jonka teemoina ovat pinnan alla piilevät ihmisen animaaliset tunteet.

Williamsin ihmiskuvaus on päähenkilöittensä Blanchen hänen sisarensa Stellan sekä tämän aviomiehen Stanleyn viiltävän tarkka analyysi.

Williamsin tekstin nerokkuus näkyy ennen muuta siinä, miten kirjailija kertoo tapahtumista etukäteen, ikään kuin luonnonlaki pakottaisi näytelmän henkilöt tiettyihin toimiin.

Avainrepliikkejä ei tarvita kulloiseenkin tapahtumaan kuin yksi, koska rivien välit ovat jo kertoneet vääjäämättömyyden. Siellä missä hiki ja viski virtaavat, siellä missä mikään tuuletin ei riitä vilvoittamaan seksuaalisia jännitteitä, siellä missä vihan purkutie on väkivalta, siellä tapahtumat vain tapahtuvat. Yksinkertaista ja raadollista ja näissä kehyksissä totta.

Vain raitiovaunu kolistelee

Kaarina-teatterin tulkinta on ennen muuta ohjaajan näkemys. Mikko Rantanen luottaa vankasti tekstin purevuuteen, eikä tässä suhteessa petä katsojan odotuksia. Samalla se kuitenkin jättää näytelmän heikkoudet, kuten lievän asetelmallisuuden paikoilleen. Varsinkin alkupuolellaan näytelmän rytmitys kaipaisi ravistelua, ehkä ripauksen mystiikkaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Esityksen suurimpana heikkoutena pidän kuitenkin äänimaailmaa tai tarkemmin sanottuna äänimaailman lähes täydellistä puuttumista. Kadulta ei kuulu ääniä, etelä ei ole läsnä ja tämä näyttämön umpioiminen sivuun ulkomaailmalta luo esitykseen kliinisyyttä.

Koska kontrasti ulkomaailmaan puuttuu, henkilöiden kätketyt salat pulpahtavat esiin kuin tisleet: näkyvästi ja arvaamisen iloa kaihtaen.

Stanley Kowalskin suoraviivaisuus on kuin kenen tahansa naapurinmiehen rutinoitua tapakäyttäytymistä. Stella Kowalski on puolestaan kotiäitinukke, miehensä orjatar.

Kontrastit vähäisiä

Toisen miinusmerkin ohjaaja saa henkisen rujouden, rumuuden ja epätoivon puuttumattomuudesta. Anne Höglund, joka tekee komean roolin Blanchena, kykenee näyttämään hahmonsa poimuihin kätketyn atavistisuuden, mutta muilta osin kontrastit eivät tue Williamsin tekstin mustavalkoisuutta, tai oikeammin mustaharmautta.

Kirjailija tarjoilee niin paljon eväitä toteutukseen, että harrastajavoimin tehtynä pienimmätkin syrjähypyt, kuten Blanchen tukan epämärkyys kylvyn jälkeen, putkahtavat kohtuuttoman selvästi näkyviin.

Viettelysten vaunu on äärimmäisen vaikea teksti toteuttaa, koska yhdeksänkymmentä prosenttia näytelmän ajatuksista tulee esiin vain repliikkien väleissä, ei puhutuissa sanoissa. Anne Höglundin lisäksi parhaiten tässä suhteessa onnistuu nuoren miehen roolissa Pedram Notash.

ERKKI KANERVA

• Tennessee Williams: Viettelysten vaunu , suomennos Reita Lounatvuori. Kaarina-teatteri, ohjaus Mikko Rantanen, lavastus Simo Martin ja työryhmä, puvustus Sirpa Niemelä, Pekko Javanainen, Nadereh Attae ja Pirkko Haapasaari, valo- ja äänitoteutus Juha Peltoniemi & co. Ensi-ilta 3. 11.