Kulttuuri

Turkulaisrunoilijasta
sukeutui tyttökirjailija

TS/Compic/ Markku Ojala<br />Vilja-Tuulia Huotarisen voittoisa teos kertoo tyttöbändistä.
TS/Compic/ Markku Ojala
Vilja-Tuulia Huotarisen voittoisa teos kertoo tyttöbändistä.

TUOMO KARHU

Turkulaisrunoilija Vilja-Tuulia Huotarinen , 28, on voittanut kirjailija Anni Polvan (1915-2003) kunniaksi järjestetyn kirjoituskilpailun ensimmäisen palkinnon, suuruudeltaan 4 000 euroa. Kariston järjestämässä kilpailussa etsittiin raikasta ja modernia tyttökirjaa 12-16-vuotiaille lukijoille.

- Ajatus tarinasta syntyi, kun mieheni Ville Hytönen alkoi kirjoittaa lastenkirjaa Arhipasta. Sanoin, että minä alan sitten kirjoittaa nuortenkirjaa Petronellasta. Päähenkilön nimi kyllä vaihtui, mutta kirjan sain tehtyä, Vilja-Tuulia Huotarinen taustoittaa voittoisaa tarinaansa Siljan laulu. Tarina tyttöbändistä .

Hän kertoo olleensa kyllästynyt tyttökirjoihin, joissa vertaillaan muotivaatteita tai riudutaan anoreksian ahdingossa. Hän halusi kirjoittaa siitä, mitä tytöt tekevät ja minkä harrastuksen parissa he kasvavat.

- Kun sain idean, että kirja kertoo tyttöbändistä, tarina alkoi viedä minua. Kirja oli pakko tehdä, vaikka minulla oli runokokoelman teko kesken.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Huotarinen myöntää, että ilman Kariston kilpailua, Siljan laulu olisi silti voinut syntyä vasta vuosien päästä.

- Toivon, että palkinnon ansiosta voin jatkossa kirjoittaa muutakin kuin runoa. Runot vaativat paljon tilaa ja aikaa, niitä ei voi kirjoittaa milloin vain, tuore tyttökirjailija pohtii.

Siljan laulu julkaistaan ensi keväänä Kariston Siskodisko-sarjassa.

Tiina 2006 -kilpailun toisen palkinnon, 2 000 euroa, sai Sanna Eeva käsikirjoituksellaan On luvattu leudompaa . Kolmannen palkinnon ja 1 000 euroa vei tamperelainen Päivi Lukkarila tarinallaan Koitetaan kestää, Nanna . Myös Eevan ja Lukkarilan käsikirjoitukset julkaistaan Siskodisko-sarjassa.

Kaikkiaan kustantaja sai määräaikaan mennessä 170 kirjoitusta. Kilpailu juhlisti sitä, että Anni Polvan sukupolvesta toiseen suositun Tiina-sarjan ensimmäisen osan ilmestymisestä on tänä vuonna kulunut 50 vuotta.