Kulttuuri

Valmiina katastrofiin

TS/Buena Vista/Ben Glass<br />Meripelastaja Ben Randall (Kevin Costner) jalostaa Jake Fischerin (Ashton Kutcher).
TS/Buena Vista/Ben Glass
Meripelastaja Ben Randall (Kevin Costner) jalostaa Jake Fischerin (Ashton Kutcher).

Hirmumyrsky Katrinan Yhdysvalloissa vuosi sitten aiheuttamat tuhot saivat amerikkalaiset ja siinä sivussa myös Hollywoodin elokuvantekijät oivaltamaan muun muassa meripelastajien työn tärkeyden. The Guardian - meripelastaja on ammattikuntaa melko ruusunpunaisten lasien läpi tarkasteleva lattea koulutusdraama, joka lopuksi muistuttaa valokuvin todellisista pelastustöistä New Orleansissa.

Pienet viittaukset tuoreeseen katastrofiin herättävät kyllä kunnioitusta mutta saavat myös epäilemään, josko elokuvan tuottajille on sen vuoksi tullut liiankin kiire saattaa filminsä markkinoille. The Guardianin käsikirjoitus, ohjaaja ja päänäyttelijät ovat ainakin selvää hittifilmien kierrätystavaraa.

Näkyvimmin Ron L. Brinkerhoffin kirjoittama tarina toistaa Upseerin ja herrasmiehen (1981) kaavaa, jossa nuori itsepäinen huimapää pääsee kovapintaiseen kouluun, ottaa siellä moneen kertaan yhteen omalaatuisia metodeita käyttävän kouluttajansa kanssa kunnes lopulta molemmat oppivat toisiltaan totuuksia elämästä ja ryhmätyöstä. Mukana ovat kaikki tutut juonielementit ammatillisesta uhosta, pakollisesta romanssista ja turhasta kapakkatappelusta alkaen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kaavan peruspainotuksista Brinkerhoff poikkeaa ainoastaan siinä, että hän nostaa hyväntahtoista kouluttajaa näyttelevän Kevin Costnerin yhtäläisen tärkeäksi, ellei tärkeämmäksikin, päähenkilöksi Ashton Kutcherin esittämän nuorukaisen rinnalle. Costner näyttelee taas kerran elämän osittain katkeroittamaa ryyppyveikkoa, isähahmoa ja työlleen omistautunutta maailmanparantajaa.

Takaa-ajetun (1993) menestyksellä mainetta kerryttänyt ohjaaja Andrew Davis latoo otoksia peräkkäin edelleen televisiomaisen neutraalisti rakentamatta niistä sen suurempia kokonaisuuksia. Kun kohtauksia ei sido toisiinsa muu kuin ajallinen jatkuvuus, tuntuvat jopa alun ja lopun näyttäväksi tarkoitetut myrskyisät meripelastusjaksot rutiinimaiselta puurtamiselta.

Pituutta tälle kaikelle on kertynyt kaksi tuntia ja kaksikymmentä minuuttia. Monta lopetusmahdollisuutta sisältävässä tarinassa se on liikaa.

TANELI TOPELIUS

• The Guardian - meripelastaja . Ohjaaja Andrew Davis. (Kinopalatsi 1)