Kulttuuri

Puolen miljoonan kirjan muuttomatka

RIITTA MONTO

Satojen tuhansien teosten siirtäminen paikasta toiseen ei käy hetkessä. Muuttokirjat käsitellään erikseen, ja 250000 teosta saa saman tien uuden järjestelmän vaatiman RFid-tunnisteen.

Marraskuun puolenvälin jälkeen kirjastokortilla on ydinkeskustassa jälleen katetta maaliskuun alussa. Silloin avautuu Turun uusi pääkirjasto, kahdenkymmenen vuoden odotuksen jälkeen.

Uudisrakennuksesta tulee tiedon talo, jonka ensimmäiseen kerrokseen sijoittuvat lasten- ja nuortenosastot ja toiseen kerrokseen tietokirjallisuuden osasto. Linnankadun varteen lasikäytävään sijoittuu lisäksi uutistori nettipäätteineen ja sanomalehtineen.

Kirjaston henkilökunta on aloittanut jättiurakan, joka jatkuu niin kauan kunnes kaikki teokset viimeistä nidettä myöten on saatu paikalleen uuteen pääkirjastotaloon, väliaikaisesti Eerikinkadulle Julinintalon pohjakerrokseen tai varastoon.

Runojen ja romaanien ystävien täytyy silti olla vielä kärsivällisiä, sillä koko kaunokirjallisuus taidekirjoineen joutuu evakkoon siihen asti, kunnes vanha pääkirjasto on saneerattu taiteiden taloksi niitä varten. Siihen asti kaunokirjallisuutta lainataan keskustassa Julinin kellarikirjastosta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Julinin tila ei ole kovin huono, vaikka onkin ikkunaton ja maan alla, mutta ahdas se on, kirjastotoimenjohtaja Inkeri Näätsaari luonnehtii.

Upea mutta ontuu

Valtakunnallisesti merkittävän kulttuurikohteen avautumisen kynnyksellä kirjastonkäyttäjille tarjotaan myös pettymystä: uusi uljas kirjastokokonaisuus voi joutua toimimaan vaillinaisena ennalta tiedetyn vuoden sijasta jopa kaksi tai kolmekin vuotta.

Uudisrakennuksen valmistuttua piti välittömästi käynnistää 13 kuukautta kestävä vanhan kirjaston peruskorjaus.

Hanke oli suunniteltu siten, että keväällä 2008 koko kirjastokompleksi on valmis ja kaupunkilaisten käytössä. Näin oli myös Turun kaupunginvaltuusto päättänyt. Turun ensi vuoden budjettiesityksestä korjausmäärä karsittiin kuitenkin yllättäen pois.

- Tämä on arvokysymys! Jos peruskorjaus lykkääntyy, vanha arvokas talo seisoo tyhjillään. Samalla kaupunki maksaa Julininkulmasta vuokraa ulos. Lisäkuluja kertyy väliaikaistilojen vuokrista ja rakennustyömaan pysäyttämisestä. Rakennuskustannuksetkin ovat nousussa, Näätsaari muistuttaa.

Inkeri Näätsaari korostaa, että kirjastoa on odotettu vuosikaudet. Siihen oli valmistauduttu, että kaunokirjallisuuden lainaajat joutuvat tyytymään keskustassa ahtaaseen varastokirjastoon vuoden ajan.

- Ajattelimme, että tuo evakko kestetään, kun kerran on pakko. Mutta on vaikea tyytyä tilanteeseen pitemmäksi aikaa.

- On ihan ehdottoman tärkeää, että kirjaston vanha osakin on valmis viimeistään kesäksi 2008. Silloin pitäisi saada käyttöön myös kirjaston sisäpiha, osana Turun uutta kulttuurikorttelia. Kirjastohan on sitä paitsi aivan keskeinen osa Turun kulttuuripääkaupunkihanketta, hän lisää.

Turun kaupunginvaltuusto ratkaisee vanhan kirjaston korjausaikataulun budjettikokouksessa 27.11.

Kolmea uhkaa sulkeminen

Uuden pääkirjaston käyttökustannukset ovat jopa kolmanneksen suuremmat kuin vanhan. Pääkirjaston käyttökustannukset olivat 2005 noin viisi miljoonaa euroa, uuden arviolta 2,5 miljoonaa euroa suuremmat. Tämä heijastuu väistämättä Turun muuhun kirjastoverkkoon. Aiemmin on tutkittu kahden keskustan läheisyydessä sijaitsevan kirjaston lakkauttamista tai yhdistämistä muihin yksiköihin. Nyt tilanne on entisestään kiristynyt.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Lähikirjastojen kohtalosta päätetään keväällä. Martin ja Mikaelin kirjastojen sulkeminen näyttää todennäköiseltä. Nyt joudumme miettimään myös kolmannen lähikirjaston kohtaloa, Näätsaari myöntää.

Turulla on kaksi kirjastoautoa, joista toinen on 20 vuotta vanha. Kirjastotoimenjohtajan mukaan lähikuukausina on ratkaistava, hankitaanko sen tilalle uusi. Tämä merkitsisi todennäköisesti vielä yhden lähikirjaston lopetusta.

- Pitää valita, kumpi on tärkeämpi ja palvelee paremmin: liikkuva kirjastoauto vai paikallaan pysyvä kirjastokiinteistö.

Näätsaari ei ole valmis nimeämään, mikä lähikirjastoista olisi mahdollinen kolmas lopetettava. Selvityksen valmistuttua asia viedään kulttuurilautakuntaan.

- Vaikea kuitenkin kuvitella, että joku kauempana keskustasta sijaitseva kirjasto suljettaisiin. Kiinteät kirjastot ovat tärkeitä ja kivoja, mutta valitettavasti niitä ei ihan joka kulmalla voi olla.

Turun vanha pääkirjasto (Linnankatu 2), lasten- ja nuortenkirjasto Vanhalla suurtorilla ja musiikkikirjasto Julinintalossa ovat poikkeuksellisesti auki sunnuntaina 29.10. klo 12-18.