Kulttuuri

Kymmenvuotias Doina Klezmer
aloittaa konserttikiertueen Turusta

MATTI LEHTONEN

Doina Klezmer konsertoi Turussa Klubi-ravintolassa tänään torstaina 26. 10. klo 22 alkaen.

Suomalaisen klezmer-musiikin pioneeriyhtye Doina Klezmer konsertoi Turussa tänään. Tapaus on esinäytös yhtyeen 10-vuotisjuhlakonsertille, joka kuullaan Helsingissä Savoy-teatterissa lokakuun viimeisenä päivänä.

- Vuosikymmenen mittaan olemme yrittäneet aktiivisesti löytää omaa lähestymistapaa tähän musiikkiin, yhtymäkohtia suomalaisuuteen. Omissa kappaleissamme olemme ammentaneet suomalaisesta kansanmusiikkiperinteestä, ei kuitenkaan päälle liimaten vaan vain perinteisestä klezmer-melodiikasta poikkeavia juttuja etsien, toteaa Doinan basisti Sampo Lassila .

Hän korostaa yhtyeensä pyrkimyksiä löytää sävelkieleensä modernimpaa äänimaisemaa. Siihen on tähdätty erityisesti modernin musiikin soittotekniikoita ja sointivärejä hyödyntämällä.

Mukana myös Aija Puurtinen

Doina Klezmer soittaa siis paitsi perinteistä juutalaista klezmer-musiikkia myös uutta suomalaista klezmeriä. Torstaina yhtyeen vieraana esiintyy monipuolisilla musiikillisilla päänavauksilla viime vuosina mainetta kerännyt laulaja Aija "Honey B" Puurtinen , joka luotaa tällä kertaa klezmer-laulun uusia mahdollisuuksia ja perinteitä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Olemme tutustuneet Aijaan muissa yhteyksissä ja panneet merkille hänen valtavan avarakatseisuutensa ja ilmaisunsa laajuuden. Sitten vain tiedustelimme hänen haluaan etsiä kanssamme klezmer-lauluihin omia sävyjä ja ideoita. Aija on myös hieno improvisoija, mikä on tärkeää Doinan musiikissa, Lassila sanoo.

Puurtinen esiintyy illan konsertissa ensimmäisen kerran Doina Klezmerin kanssa.

Musiikkia yli rajojen

Doina Klezmerin soittajilla ( Hannu Vasara , viulu ja alttoviulu; Markku Lepistö , haitari; Sampo Lassila, kontrabasso; Tapani Jämsen , lyömäsoittimet) on taustansa lukuisissa yhtyeissä ja orkestereissa, joita ovat muun muassa Värttinä, Edward Vesala Sound & Fury, Radion sinfoniaorkesteri ja Avanti.

- Kokemuksemme mukaan klezmer puhuttelee yllättävän hienosti suomalaista mentaliteettia ja omalla tavallaan myös edistää suvaitsevaisuuden ja hyväksymisen sanomaa musiikin keinoin. Klezmer on historiallisestikin yhdistänyt soittajia yli kansallisuus- ja uskontorajojen, Lassila miettii.

Hänen kokemuksensa mukaan Doinan yleisömäärä on ollut tasaisessa kasvussa. Lassila iloitsee, että väkeä on ollut kuuntelemassa laidasta laitaan, kun on soitettu erilaisissa tilanteissa ja tilaisuuksissa, iäkkäitäkin ihmisiä mutta myös nuorisoa.

Doina Klezmer konsertoi Turussa Klubi-ravintolassa tänään torstaina 26. 10. klo 22.