Kulttuuri

Auli Mantila ei pelästynyt vaan innostui

TS/Marttiina Sairanen<br />- Ottakaa hyviä kuvia ja kirjoittakaa musta jotain hyvää ja Siltasesta huonoa, Auli Mantila naurattaa kuulijoita tiedotustilaisuudessa.
TS/Marttiina Sairanen
- Ottakaa hyviä kuvia ja kirjoittakaa musta jotain hyvää ja Siltasesta huonoa, Auli Mantila naurattaa kuulijoita tiedotustilaisuudessa.

RIITTA MONTO

Elokuvaohjaaja Auli Mantila on pyörtänyt vakaan päätöksensä olla koskaan palaamatta teatteriin pariin. Syy on Turun tämän syksyn teatterirynnistyksen.

Niinpä Turussa saa kuukauden kuluttua ensi-iltansa Mantilan ohjaus Vuoroin vieraissa .

Elokuvaohjaaja oli saanut yllättäen puhelinsoiton ohjaaja Juha Siltaselta , joka Mantilan mukaan "puhtaasti Ilpo Tuomarilan pyynnöstä" pyysi Mantilaa teatterirynnistyksen yhden esityksen ohjaajaksi sairauden vuoksi hankkeesta vetäytyneen ohjaaja Reko Lundánin tilalle.

Mantila huomasi olevansa valmis haasteeseen samalla hetkellä, kun Siltanen sanoi, ettei hänellä ole mitään mahdollisuuksia selvitä haasteesta, joka olisi "ammattilaisellekin vaikea".

- Ei tajunnut Siltanen mitä teki. Luuli pelottavansa minut pois, mutta minähän innostuin!

Ohjaaja eksyy matkalla teatteriin

Elokuvaohjaajan teatterivalloitus Turussa alkaa kuitenkin hieman onnahtaen, sillä hän eksyy Turussa matkalla kaupunginteatteriin!

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Anteeksi että olen myöhässä. Syy on kyllä Siltasen, joka on kateellinen mulle, koska olen nuori, kaunis ja nainen, Auli Mantila aloittaa.

Sen jälkeen seuraa performanssin jatko-osa, jossa hän kertoo kollega Siltasen odottavan Mantilan epäonnistuvan surkeasti ensimmäisessä teatterityössään yli viiteentoista vuoteen.

- Olen lyönyt Siltasen kanssa 600 euroa vetoa. Mutta minä siis onnistun, toisin kuin hän luulee. Mullahan on parempi teksti, hänellä on tuo surkea M.A. Nummisen teksti. Minun on mestariteos, Mantila naurattaa tiedotustilaisuudessa.

Teoksen, johon Mantila työryhmineen uppoutuu seuraaviksi viikoiksi, on kirjoittanut Anni Kaste (1876-1961), joka käytti kirjailijanimeä Anni Sala. Toimittajana ja Naisten ääni -lehden toimitussihteerinä työskennellyt Kaste aloitti kirjailijanuransa novellikokoelmalla Vastarannalla (1908). Hän on julkaissut myös useita romaaneja sekä runokokoelmia.

Kotimaiseksi seuranäytelmäksi luonnehditun Vuoroin vieraissa

-esityksen näyttämötoteutuksessa ohjaaja yhdistää elävää kuvaa ja näyttelemistä.

- Kuvaamme näytelmän harjoitusprosessia dokumentaarisesti. Tämä making of dvd -materiaali saa luultavasti kansainvälisen levityksen, ohjaaja irrottelee. Samaan hengenvetoon hän vakuuttaa olevansa feministi, ilman mitään muttia.

- Näytelmässä naiset ovat tärkeissä eduskuntatöissä, ja miehet ovat juuri saaneet käteensä kirjelmän, jossa anovat äänioikeutta. Sikäli ehkä roolit ovat vaihtuneet.

"Tähänkö sitä rahaa laitetaan?"

Auli Mantila kehuu Turun teatterirynnistyksen lähtökohtaa, joka laittaa luovat ihmiset uusien asioiden eteen ja pakottaa ravistamaan luutuneita käsityksiä.

- On suurta rohkeutta uskaltaa yrittää jotain tällaista näinä aikoina, kun kaikki tehdään varman päälle. Tietysti turkulaiset veronmaksajat voivat kysyä, että tähänkö sitä rahaa nyt laitettiin? No, siihen voi sitten vastata, että kyllä, tähän! Aloite on hieno, Mantila toteaa.

Vaikka harjoitus on vasta alkamassa, ohjaaja on vakuuttunut ryhmästään. Vaikkei ollut aiemmin heitä tavannutkaan, saati tehnyt yhteistyötä. Hauskanpidon lomassa hän muistaa kuin ohimennen luetella kaikki näyttelijänsä: Tobias Effen , Eila Halosen , Stefan Karlssonin , Jukka-Pekka Mikkolan , Marja Pesosen ja Riitta Selinin .

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Minä tykkään näyttelijöistä, mutta näyttelijät aina pelkäävät minua, hän väittää.

Vuoroin vieraissa -näytelmän ensi-ilta Turun teatterirynnistyksessä 29.11. klo 19. Tehdasteatteri, Manilla.