Kulttuuri

Nalle Puh juhlii
80-vuotissynttäreitään

Nalle Puh juhlii tänään 80-vuotissyntymäpäiväänsä. Nalle Puh (Winnie the Pooh) on englantilaisen kirjailijan A. A. Milnen (1882-1956) luoma satuhahmo. Ensimmäinen Nalle Puhista kertovista kirjoista julkaistiin 14. lokakuuta 1926. Jatko-osa Nalle Puh rakentaa talon ilmestyi kaksi vuotta myöhemmin. Lisäksi karhu seikkailee Milnen runokirjoissa When We Were Very Young ja Now We Are Six .

Ensimmäinen kirja oli menestys heti ilmestyessään ja pieniaivoisen mutta filosofisen karhun seikkailut levisivät vauhdilla ympäri maailman. Suomeksi Nalle Puh ilmestyi ensimmäisen kerran 1934 Anna Talaskiven käännöksenä; väripainokset suomensi Kersti Juva . Kaikkiaan Nalle ilahduttaa lukijoita 31 kielellä.

    Milnen Puh-tarinoiden pohjana olivat hänen pojalleen Christopher Robinille kertomansa tarinat. Nalle Puhin ulkonäkö sekä muut tarinoiden hahmot ovat peräisin pojan lelueläimistä. Kirjojen kuvituksesta vastasi kuvittaja E. H. Shepard , joka otti pehmoleluista mallia piirroksiinsa.

Nalle Puhin englanninkielinen nimi Winnie puolestaan tulee Lontoon eläintarhan Winnipeg-karhulta. Winnipeg oli kanadalainen mustakarhu, joka oli tullut Pohjois-Amerikasta Eurooppaan ensimmäisen maailmansodan aikana kanadalaisen rykmentin maskottina ja jäänyt sodan jälkeen Lontoon eläintarhaan.

Puh ja hänen ystävänsä Nasu, Ihaa, Tiikeri, Kengu ja Ruu sekä Kani ja Pöllö seikkailevat Puolen Hehtaarin Metsässä. Siellä vierailee myös Risto Reipas, jonka hahmo perustuu Christopher Robiniin. Kani ja Pöllö ovat Milnen keksintöä, muut eläimet ovat leluja. Kirjassa Nalle Puh rakentaa talon Kani toteaa Pöllölle, että vain heillä kahdella on aivot ja "muiden päissä on purua".