Kulttuuri

Jarmo Saarinen löysi Laivaheloja ja muita aarteita

TS/Timo Jerkku<br />Jarmo Saarinen ja messulöytö: Björkdoba Brukin julkaisema teos Laivaheloja.
TS/Timo Jerkku
Jarmo Saarinen ja messulöytö: Björkdoba Brukin julkaisema teos Laivaheloja.

Riitta Monto

Kirjamessujen ovet ovat perjantaina hädin tuskin avautuneet, mutta Jarmo Saarinen on vauhdissa ja repussa on jo kymmenkunta messuilta hankittua kirjaa.

- Hienoja löytöjä, Saarinen luonnehtii kaivaessaan kirjoja esille. Messujen antikvariaattiosastolta mies löysi mm. Björkboda Brukin julkaiseman ohuen teoksen Laivaheloja , joka näyttää maallikosta aika vaatimattomalta.

- Tämä laivalukoista kertovan kirjan olemassaolosta en ollut tiennytkään, kirjan uusi omistaja myhäilee.

Saarisen esitellessä hankintojaan paljastuu nopeasti, että miehen kiinnostuksen kohde on meri, hyvin monipuolisesti.

Pinossa on Peter TruscottinKursk. Vuonna 2002 julkaistu teos kertoo Venäjän laivaston pahimmasta rauhanajan onnettomuudesta. Michael VerneynBoat Repairs and Conversions puolestaan johdattaa syvemmälle laivojen korjauksiin.

Lisäksi Saarinen on hankkinut Rannikkotykistön Upseeriyhdistyksen julkaisu vuodelta 1938: Ahvenanmaan linnoittaminen ja vuoden 1921 sopimus. Todella hienoja kuvia puolestaan sisältyy Lübeckin Laivanpäällystöyhdistyksen toimitilasta kertovaan kirjaan eikä vähätellä voi myöskään teosta Das Buch der bremischen Häfen . Näiden hankintojen jälkeen merenkulku- ja satamatietous karttuu entisestään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Saarisen vierailee kirjamessuilla joka vuosi, ja lisäksi hän kiertää antikvariaatteja ahkerasti. Hän arvioi, että messukirjojen hintataso on kohdallaan.

- Ei täällä divarikirjojen hinnoissa ainakaan ole suurta eroa. Kierrän antikvariaatit aina todella tarkkaan, enkä ulkomaillakaan pääse millään niiden ohi, hän kertoo.

Käytettyjen kirjojen lisäksi reppuun on löytynyt jo ainakin yksi aivan uusi teos. Se on Sankarimatkailijan Färsaaret , jonka ovat kirjoittaneet Pilvi Riikka Taipale ja Johan von Bonsdorff .

- Kävin juuri elokuussa Färsaarilla. Matkasimme sinne laivalla Bergenistä. Nyt on kiinnostavaa lukea kirjasta lisää myös siitä, mitä itse näki, Saarinen sanoo ja näyttää kirjan kansikuvaa.

- Minäkin kuvasin tämän ihan saman paikan.

Vaikka lukemista on hankittuna jo reilu pino, Saarinen arvioi, että repussa ja lompakossa olisi vielä hieman tilaa.

- Pakko myöntää, että nyt jo hukun kirjoihin! Toisaalta ihan kaikkia kiinnostavia kirjoja minulla ei vielä ole. Jos jotain voisi toivoa, niin meriaiheisia kirjoja voisi tietysti olla tarjolla enemmänkin, hän naurahtaa.

TS/Compic
TS/Compic