Kulttuuri

Kolmikantamalli Turun, Falunin ja Tarton välille

TS/Ari-Matti Ruuska<br />Turun, Falunin ja Tarton konservatorioiden välinen yhteistyö on jo konkretiaa. Jukka Perksalo johtaa turkulais-tarttolaista opiskelijakokoonpanoa tämän illan konsertissa.
TS/Ari-Matti Ruuska
Turun, Falunin ja Tarton konservatorioiden välinen yhteistyö on jo konkretiaa. Jukka Perksalo johtaa turkulais-tarttolaista opiskelijakokoonpanoa tämän illan konsertissa.

MATTI LEHTONEN

Kansainvälisyys on valttia musiikinopiskelussa yhä varhaisemmassa vaiheessa. Turun konservatoriokin käy paraikaa neuvotteluja kolmikantayhteistyön rakentamisesta yhdessä Falunin konservatorion ja Tarton Heino Eller -musiikkikoulun kanssa.

Falunin suuntaan suunnitelmissa on edetty jo käytännön toimiin, samoin kuluvana viikonloppuna Tarton kanssa. Jukka Perksalon johtaman Turun konservatorion kamariorkesteri vieraili Falunissa viime huhtikuussa ja Tarton opiston sinfonietta esiintyy tänään Turussa.

- Falun ja Tartto sijaitsevat molemmat sopivan etäisyyden päässä Turusta, jolloin vierailujen matkakustannukset voidaan pitää kohtuullisina, toteaa yhteistyöajatuksen isä, Turun konservatorion rehtori Hannu Wuorela.

Hän toteaa, että opiskelijoille on suureksi hyödtyksi päästä tutustumaan eri maiden erilaisiin musisoimistraditioihin ja eri opettajien erilaisiin opetusmenetelmiin. Uusia yhteistyötahoja etsitään vielä Itämeren etelärannalta, mahdollisesti Saksasta tai Tanskasta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

KolmikantayhteistyölleEU:lta rahaa

Falunin konservatorion kansainvälisistä asiaoista vastaava opettaja Per Helders toteaa kolmikantayhteistyön myös taloudellisesti hedelmälliseksi - rahan saaminen EU:n opiskelijavaihto-ohjelmasta edellyttää yhteistoimintaa vähintään kolmen tahon kesken.

- Yhteisesti järjestettävät mestarikurssit ovat yksi toimintamalli, samoin yhteiset konsertit ja harjoitukset sekä orkesteri- että kamarimusiikin alalla, Helders toteaa.

Kun suunnitelmat toteutuvat, esimerkiksi Turussa järjestettäville mestarikursseille tulisi opiskelijoita myös Tartosta ja Falunista. Musisointiyhteistyö merkitsisi monikansallisia orkesteri- ja kamarimusiikkikokoonpanoja.

Heldersin suunnitelmissaan ovat myös yhteiset musiikkikilpailut sekä vuorotellen eri kaupungeissa järjestettävät musiikkifestivaalit.

Ulkomaisten kontaktien merkitys

Heino Eller -musiikkikoulun kansainvälisten asioiden koordinaattori Liina Kütt korostaa ulkomaisten kontaktien merkitystä virolaiselle musiikinopiskelulle - eurooppalaiseen yhteisöön hiljattain palanneen maan nuorisolle on tärkeää kommunkoida ja tutustua saman alan ihmisiin naapureissa.

- Nykyiset opiskelijat voivat tulevaisuudessa työskennellä muusikkona naapurimaissa, Kütt korostaa.

Käytännön toimista Turun ja Tarton välillä on toistaiseksi otettu esille Turun konservatorion kamarikuoron konserttimatka Viroon sekä vastavierailu myöhemmin tulevaisuudessa.

Illan konsertissa kuullaan alkupuolella Eller Sinfoniettan soittamana Karl Jenkinsin , Ester Mägin ja Giya Kanchelin musiikkia Lilyan Kaivin johtamana. Väliajan jälkeen tarttolaiset soittavat yhdessä turkulaisten kanssa Sibeliusta ja Elleriä Perksalon ja Kaivin johdolla.

Eller Sinfoniettan ja Turun konservatorion kamariorkesterin konsertti alkaa tänään Sigyn-salissa klo 19.