Kulttuuri

Outo lempi vei mukanaan

TS/Teos / Heini Lehväslaiho<br />Triviakirjailija Outi Heiskanen testasi kysymykset. - Aika vaikeita, hän määritteli tason.
TS/Teos / Heini Lehväslaiho
Triviakirjailija Outi Heiskanen testasi kysymykset. - Aika vaikeita, hän määritteli tason.

KAISA KUJANPÄÄ

- Olen 10-vuotiaasta asti ollut fanaattisen kiinnostunut elokuvatriviasta. Luin elokuvien historiaa ja olin kiinnostunut elokuvakatalogeista ja muusta nippelitiedosta, Outo lempi -triviakirjan kirjoittanut Outi Heiskanen kertoo.

Trivia avaa ikkunoita elokuvatietämyksen laajaan maailmaan.

- Ja onhan siinä sekin puoli, että voi päästä jossain sosiaalisessa tilanteessa vähän elvistelemään tiedoillaan.

Yksi asia on kuitenkin varmaa - jos trivialle antaa pikkusormen, se vie koko käden. Heiskasen elokuvainto on vienyt töihin Suomen elokuva-arkiston esitystoimintayksikköön. Kun hänen Minna Santakarin kanssa kirjoittamansa Asuuko neiti Töölössä? Elämää elokuvien Helsingissä (Teos 2004) sai hyvää palautetta, kaivautui pitkään hautunut idea omasta triviakirjasta päivänvaloon.

Cheetah elää

- Olen seurannut pitkään elokuvatriviakirjoja ja miettinyt, miltä 2000-luvun alun kirja näyttäisi. Yleensähän 1970- ja 1980-luvulla tehdyt triviakirjat ovat Guinnessin ennätysten kirjan tyyppisiä tietokirjoja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Outo lempi esittelee aiheet kuuden trivialuokan kautta. Visailujen lisäksi tietoa kertyy ihmisistä ja eläimistä, tekniikasta ja tekijöistä, tuotantokoneistosta, anekdooteista ja ilmiöistä sekä Hollywood-kliseistä. Muun muassa erikoistehosteista, hajuelokuvista ja elokuvasuudelmista kerrotaan paloina, joita Heiskanen kutsuu miniesseiksi.

- Triviakirja aina kirjoittajansa näköinen. Ehkä paras kuvaus on, että tämä on se kirja, jonka itse elokuvasta kiinnostuneena haluaisin lukea.

Mukana on myös kevyttä trivaa, kuten tieto siitä, että Tarzan-elokuvien alkuperäinen 74-vuotias Cheetah on yhä hengissä. Kirjassa on myös ruokareseptejä elokuvista ja ohjeet, miten tehdä elokuvaverta tai elokuvissa käytettävää sokerilasia.

- Nostan esiin yllättäviäkin asioita, kuten Hollywoodin elokuvateollisuuden nykyiset omistussuhteet. Vaikka elokuvatuotanto on miljardien dollarien bisnestä, näistä asioista ei yleensä hirveästi puhuta.

Kirjassa oiotaan myös yleisiä erheitä. Oscar-historiassa kerrotaan usein kiitospuheesta, jonka Greer Garson piti saatuaan pääosa-Oscarin elokuvasta Rouva Miniver vuonna 1943.

- Monissa lähteissä mainitaan, että puhe kesti yli tunnin, vaikka virallinen taho on vahvistanut, että Garson kiitti reilut viisi minuuttia. Sekin oli silloin pitkä aika, nythän kiitoksiin on enää vajaa minuutti aikaa.

Triviaa sadan vuoden ajalta

10-vuotiaana Outi Heiskanen oli kiinnostunut 1930-40-lukujen Hollywood-elokuvasta, suurista ohjaajista kuten John Fordista ja Frank Caprasta sekä tietenkin elokuvatähdistä.

- Idolit sinänsä ei ole mikään omaperäinen obsessio, se on varhaisnuorille tyypillistä. Minun idoleitani vain olivat Vivian Leigh ja Clark Gable eikä nuorisomusiikki.

Outo lempi -kirjasta löytyy tietoa populaarielokuvista 1910-luvulta tähän päivään. Hollywoodista kuljetaan Bollywoodiin ja tietenkin Suomeen.

 - Hollywood on länsimainen aarrearkku ja suuri yhdistävä tekijä, mutta sen lisäksi joka maassa on oma triviakenttänsä, kuten meillä Ansa Ikoset ja Tauno Palot .

Vaikka elokuvahullulle antaakin mahdottoman tehtävän, kun kysyy lempielokuvaa tai lempirepliikkejä, kysytään silti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Preston SturgesinNainen Eeva (The Lady Eve ) on kestosuosikkini. Se on erinomainen anarkistinen komedia vuodelta 1941, Heiskanen vastaa.

- Lempirepliikkini sopii elokuvatriviaan sukeltavalle lukijallekin. Se on Ihmemaa Ozista , jossa Dorothy sanoo " Toto, I've got a feeling we're not in Kansas anymore".

Outo lempi -elokuvatietokilpailu koululuokille Turun kirjamessuilla perjantaina klo 12 Fiore-lavalla.