Näyttämötaide

Yksi tarvitsee toisen

TS/Teatteri Jurkka/ Riikka Vuorenmaa<br />Silmälääkäri Hilpi K. Korpi-Wikman (Seela Sella, oik.), merimies Tor Sjölund (Aaro Wichmann) ja arkkitehti Juulia Niva (Leea Klemola) kohtaavat arvaamattomassa ulkosaaristossa.
TS/Teatteri Jurkka/ Riikka Vuorenmaa
Silmälääkäri Hilpi K. Korpi-Wikman (Seela Sella, oik.), merimies Tor Sjölund (Aaro Wichmann) ja arkkitehti Juulia Niva (Leea Klemola) kohtaavat arvaamattomassa ulkosaaristossa.

Kaksi pärjäämään tottunutta naista jätetään autiolle luodolle odottamaan pelastusta Laura Ruohosen näytelmässä Yksinen . Kansainvälisestikin arvostettu, muun muassa näytelmistään Kuningatar K ja Olga tunnettu näytelmäkirjailija on ohjannut itse uutuusnäytelmänsä hauskan ja koskettavan kantaesityksen Teatteri Jurkkaan.

Ruohosen näytelmän muoto ja rakenne on lähes klassinen. Kahden päähenkilön kuljettama tarina etenee käännekohdan kautta loppuun ja kaikki tapahtuu samassa paikassa ja saman vuorokauden sisällä. Näytelmän teemat sen sijaan käsittelevät koko kosmosta. Yksinäisellä saarella törmäävät kaksi sukupolvea ja kaksi erilaista maailmankuvaa. Ruohoisen sujuvasti kulkeva dialogi on täynnä suuria kysymyksiä, teräviä oivalluksia ja välillä hyvinkin mustaa huumoria.

Unelmien talo

Tunnettu silmälääkäri Hilpi K. Korpi-Wikman haluaa rakentaa vanhuudenpäivikseen unelmiensa talon Ahvenanmaan saaristoon yksinäiselle saarelle. Aikoinaan lepratautisten karkotukseen käytetty saari sijaitsee vanhoilla Viikinkien reiteillä. Hilpi on valinnut suunnittelijaksi nuoren arkkitehdin, Juulia Nivan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jurkan pienen huoneteatterin täyttää läsnäolollaan kaksi omapäistä ja karismaattista näyttelijää, jotka pääsevät käyttämään kapasiteettiaan laajasti. Roolit ovat kuin Seela Sellalle ja Leea Klemolalle kirjoitetut tai muotoutuneet vahvasti karismaattisten esittäjiensä näyttelijänlaadun mukaan.

Sellan Hilpi on pippurinen ja pirullinen itseensä tyytyväinen tahtonainen, ylikasvanut Pikku Myy. Klemolan ehdoton yksinhuoltaja äiti Juulia vastustaa kulutushysteriaa ja näkee ikuisuuden arvon. Juuliassa on paljon padottua aggressiota.

Naisten näkemykset menevät ristiin ja konflikti syttyy nopeasti. Saarelta on päästävä pois, mutta tekniikka pettää ja sumu nousee. Naiset jäävät luonnon ja toistensa armoille. Molemmat ovat tottuneet pärjäämään yksin. Naiset vaativat itseltään paljon ja toisiltaan kohtuuttomasti.

Pelastus saa odottaa

Jurkkaan syntyy voimakas merentuntu ja ulkosaariston arvaamattomuus. Raija Malkan suunnittelema visuaalinen ilme koostuu pieneen tilaan sopivista yksinkertaisista ja selkeistä elementeistä. Riikka Vuorenmaan suunnittelemat valot hyödyntävät hienosti pimeyden ja valon vuorottelua ja Tiina Luoman äänet vievät katsojan keväisen karuun saaristoon.

Paikalle saapuu Aaro Wichmannin esittämä pelastaja, nuori ja siloinen merimies Tor Sjölund. Hyväntahtoinen Tor kantaa kuitenkin raskasta taakkaa eikä ole niin naivin kirkasotsainen miltä vaikuttaa. Pelastus antaa odottaa itseään.

Tunnelataukset näytelmän henkilöiden välillä syntyvät ja vaihtuvat vauhdilla, kuten teatterissa ja ääritilanteissa on mahdollista. Yksisen henkilöt ovat äärimmäisten kysymysten äärellä ja kuolemakaan ei ole niin kaukana.

Ruohoselle tutut teemat naisen asema ja sukupuolten problematiikka kulkevat läpi näytelmän. Yksisessä käydään läpi feminismin monet kasvot. Kuinka vahva naisen täytyy olla pärjätäkseen? Hilpi ei ole suostunut jäämää miesten varjoon omassa elämässään ja halveksii naisen heikkoutta, naisarkkitehdin suunnitelman viivakin on heikko!

Yksisen maailmankuva on kuitenkin sovinnollinen ja lämmin. Ihmisestä löytyvä julmuus paljastuu, mutta ei lajitoveriaan noin vain hylätä.

EEVA KEMPPI

• Laura Ruohonen: Yksinen . Teatteri Jurkka. Ohjaus Laura Ruohonen. Lavastus ja puvustus Raija Malka. Valot Riikka Vuorenmaa. Ääni Tiina Luoma. Kantaesitys 21.9.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy