Kulttuuri

Tanssija Maija Hirvanen esiintyy teatterifestivaalilla Helsingissä

TS/<br />Turkulaistanssija Maija Hirvanen vie teoksensa Perception Score Helsinkiin syyskuussa.
TS/
Turkulaistanssija Maija Hirvanen vie teoksensa Perception Score Helsinkiin syyskuussa.

Turun Sanomat

Turkulaisen tanssijan Maija Hirvasen sooloesitys Perception Score: Just Looking on esillä Kiasman TeatteriNYT!-festivaalilla Helsingissä syyskuussa.

Perception Score kuvaa fyysisten identiteettien muodostumista kulttuurissamme, joka on täynnä katseita ja kameroita. Esitys tutkii erilaisten linssien vaikutusta esiintyjään antamalla performanssissa kameroille "rooleja", kuten tarkkailukamera tai paparazzi. Hirvanen kysyy, mitä arvoja välitämme ja esitämme itsellämme, mitä sosiaalisia rooleja muodostamme katsojina ja niinä ihmisinä, joita katsotaan. Perception Scoressa kameroita on myös yleisön käytössä.

Esityksessä kamerat ja niihin liittyvät viittaukset muodostavat areenan performanssitarinoiden syntymiseen. Nämä tarinat ja teot ovat syntyneet visuaalisen kulttuurin teoriakehikoista vaikuttuneesta taiteellisesta taustatyöstä. Perception Score on valmistunut studiotilojen lisäksi vilisevillä kaduilla, kahvipöytähaastatteluissa, sanomalehtien palstojen parissa, pukukopeissa ja elokuvissa. Kun katsomme kauemmin, muuttuvat ensivaikutelmat yllätyksiksi tai tarkentuneiksi huomioiksi. Perception Score pyrkii tilanteisiin, joissa katsomista ja kokemista tarkastellaan uudelleen esityksen keinoin.

Perception Score on ruotsalaisen Anni Gustafssonin ja Maija Hirvasen yhteistyöprojekti. Aika ajoin projektissa vierailee tanskalainen scenografi Sissel Romme . Perception Score toimii sekä soolo- että ryhmäesityksenä, ja työn lopullinen muoto neuvotellaan aina paikkakohtaisesti. Projekti sai alkunsa Tukholmassa 2004, kun Gustafsson ja Hirvanen tapasivat Dansens Husissa ja kiinnostuivat toistensa taiteellisista näkemyksistä.

Maija Hirvasen Perception Score: Just Looking Kiasman TeatteriNYT!-tapahtumassa Helsingissä 13. syyskuuta klo 19 ja 23. syyskuuta klo 17.