Kulttuuri

Uusi ja uusioproge
nousevat marginaalista

Uuden polven klassisen musiikin ulkopuolella koulutuksensa saanutta kotimaista muusikkokuntaa on jo pitkään kehuttu teknisesti taitavaksi.

  Suitsutukset on tavallisesti suunnattu jazzin soittajille ja uuskansanmusiikin pelimanneille. Tällainen ammattitaito on huomattu myös ulkomailla, missä professionalismin lisäksi peräänkuulutetaan myös omaperäisyyttä.

Nykyisin sellaista näyttää löytyvän myös progen moderneilta tekijöiltä. Vaikka kyseisen musiikinlajin 2000-luvun yhtyeet ammentavatkin 1970-luvun äänimaisemasta, lopputulos on ratkaisumalleista ja ajallisesta etäisyydestäkin johtuen tämän päivän poljentoa.

Turkulaisen Viima-yhtyeen avausalbumi Ajatuksia maailman laidalta luo katseen progen lisäksi myös moderniin folk-rockiin. Yhtyeen sävelaiheisto tuo mieleen Genesiksen alkutaipaleen ja Päivi Kylmäsen lauluääni Renaissance-yhtyeen, jossa Annie Hasslamin vokaaliosuudet olivat lajin tavaramerkki. Viiman ensivetäisyssä ei voi välttää myöskään Pihasoittajien kotipiirin tarkkailijaa. Musiikki on lämminhenkisen pohdiskelevaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Uzva-seitsikolle, jonka primus motorina toimii soolokitaristi Heikki Puska, studiot ovat käyneet jo tutuiksi. Uoma on vuonna 1994 toimintansa aloittaneet bändin kolmas albumi.

Siinä missä Viiman vahvana ominaispiirteenä levyllä on laulu, on Uzvan tukena ja turvana monipuolinen instrumentaatio vierailevine jousisoittajineen kaikkineen. Instrumenttien perusryhmitykseen kuuluvat mm. marimba, vibrafoni saksofonit ja huilu, mutta ei koskettimia.

Uzvan instrumentaaliproge on parhaimmillaan silloin, kun yhtye liikkuu kamarimusiikin, etelän bluesin ja jazzin välisellä harmaalla, nimeämättömällä vyöhykkeellä. Uuvuttavimmillaan ylipitkäksi paisutettu teos on flirttailleessaan fuusiojazzin ja progen kliseisimpien keinojen kanssa.

Tuotannollinen tiivistäminen on jäänyt nyt osittain tekemättä. Rönsyt leikkaamalla Uzvan seasta olisi progen puiden sijasta tullut kuuluviin ihka aito progen uusi instrumentaalimetsä.

Uzvan esikuvina ovat varmasti olleet Camel-, Gong-, Caravan- ja Soft Machine -yhtyeet.

JARMO WALLENIUS

• Viima: Ajatuksia maailman laidalta (Viima Records). Uzva: Uoma ( Silence/Töölön musiikkitukku).