Taiteilijat menettävät Oravaniemen

TS/Merja Ilpala<br />- Oravaniemessä on käynyt kymmeniä, jos ei satoja taiteilijoita, sanovat Leena Aula ja Jari Juvonen.
TS/Merja Ilpala
- Oravaniemessä on käynyt kymmeniä, jos ei satoja taiteilijoita, sanovat Leena Aula ja Jari Juvonen.

MERJA ILPALA

Kuvataiteilijat viettävät viimeistä kesää Sammatin Oravaniemessä. Suomen Taiteilijaseuran ateljeesäätiö myy aikanaan lahjoituksena saamansa kesäpaikan yksityiselle ostajalle taiteilijoiden ja Sammatin kunnan vastustuksesta huolimatta.

Säätiön asiamiehen Esko Vesikansan mukaan vastakkain ovat sinänsä hieno mutta rapistunut virkistyskeskus ja taiteilijoiden ympärivuotiset työtilat. Hän laskee, että kaupasta kertyvän summan ja sen avulla nostettavan lainan turvin voidaan hankkia kymmeniä pysyviä työhuoneita.

Hyväksyttyä tarjousta kiinteistönvälittäjä ei paljasta, mutta kertoo, että käsiraha on jo maksettu. Hintapyyntö Oravaniemestä oli 350 000 euroa.

Rahalla saa 1,5 hehtaaria vehreintä uusmaalaista luontoa Lohjanjärven rannalla, viisi mökkiä, vanhan hirsisaunan ja ateljeerakennuksen.

Kaikkien vuokrasopimukset päättyvät vuodenvaihteessa.

Maisema monen taulun aiheena

Kuvanveistäjät Jari Juvonen ja Leena Aula istuvat mökkinsä kuistilla niemennokassa. Puiden välistä siintää järvenselkä. Tupsukorvainen orava vipeltää sireenipensaasta punertuvaan pihlajaan ja sieltä omenapuuhun.

Pariskunta on vuokrannut mökin yhdessä kuvataiteilija Pia Paldaniuksen ja kuvanveistäjä Jaakko Tornbergin kanssa. He ehtivät jo suunnitella tarjouksen tekemistä koko niemestä isommalla joukolla, kunnes tällä viikolla kuulivat mahdollisuuden kaupantekoon jo menneen.

Taidemaalarit Kaisu Paavilainen ja Olli-Pekka Merimaa isännöivät toista ateljeetiloista.

- Oravaniemessä on mahtavat maisemat maalata, ja sen lähellä on kauniita luonnonsuojelualueita. Kysymys on kappaleesta kauneinta Suomea, ja on tosi sääli, että se menee jollekin porholle, Paavilainen puuskahtaa.

Toisen ateljeen haltija, taidemaalari ja keramiikka-artesaani Anne Limnell on pahoillaan siitä, ettei taiteilijoiden ääntä haluta kuunnella.

- Taiteilijaseuran edustajiston kevätkokouksessa enemmistö oli sitä mieltä, että ateljeesäätiön hallitukselle annetaan epäluottamuslause, jos se jatkaa Oravaniemen myyntiä. Jäsenistön päätöstä ei kunnioitettu, hän ihmettelee.

Testamentin hengestä kiista

Sammattilainen taidemaalari Adolf Lietsalo testamenttasi omaisuutensa Suomen Taiteilijaseuralle 1950-luvulla. Silloin Oravaniemessä seisoi vielä hirsinen ateljee- ja asuinrakennus. Se purettiin 1970-luvun alussa nykyisen ateljeen tieltä. Samaan aikaan tontille tehtiin viisi lautarakenteista mökkiä.

Ateljeesäätiön mielestä testamentin ehdot täyttyvät, jos Lietsalon nimi säilyy tulevan työtilahankkeen yhteydessä. Lietsalon sukulainen, varatuomari Kari Kyttälä on eri mieltä.

- Äitini setä lahjoitti Oravanniemen vähävaraisille taiteilijoille virkistys- ja luomiskohteeksi. Hänen taka-ajatuksenaan oli varmasti myös se, että Sammatin seutu hyötyisi niemessä asuvista taiteilijoista. Hän oli sanonut, että tietää omaisuutensa todella menevän taiteilijoiden hyväksi, kun hän lahjoittaa Oravaniemen taiteilijaseuralle. Alueen myyminen muihin tarkoituksiin sotii testamentin ajatusta vastaan, Kyttälä toteaa.

Myös Sammatin kunnanhallitus on vedonnut säätiöön ja pitää tärkeänä Lietsalon lahjoittaman perinnön ja kulttuurihistorian vaalimista.

Kyttälän mukaan säätiön kannattaisi luopua vireillä olevasta kaupasta ja myydä paikka esimerkiksi taiteilijoiden yhdessä muodostamalle osuuskunnalle. Lietsalon sukulaisena hän vilauttaa jopa mahdollisuutta testamentin moittimiseen.

Vetoomuksessa yli 270 nimeä

Esko Vesikansa korostaa, että ateljeesäätiön tärkein tehtävä on tarjota kuvataiteilijoille työtiloja. Reilun 300 000 euron pottia vastaan säätiö voi lainata melkoisen summan rahaa, sijoittaa sen kiinteistöihin ja lyhentää velkaa vuokratuloilla pitkällä maksuajalla.

- Oravaniemen tilalle on tulossa noin 30 ympärivuotista työhuonetta. Eniten tiloista on puutetta suurissa kaupungeissa, kuten Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Lahdessa, hän toteaa.

Vesikansan mukaan Oravaniemestä ovat tuohduksissaan vain muutamat henkilöt, jotka ovat menettämässä kesämökkinsä.

Internetissä vetoomuksen Oravaniemen puolesta on allekirjoittanut yli 270 ihmistä. Heistä valtaosa on taiteilijoita.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.