Kulttuuri

Aleksanterin teatterin keisarinna

TS/Markku Ojala<br />Aleksanterin teatteria remontoidaan pikku hiljaa. - Aitiot restauroitiin EU:n tuella alkuperäisen värisiksi, Tiina Puumalainen kertoo. Ensi vuoden kesällä uusitaan katto ja yleisötilojen parketit.
TS/Markku Ojala
Aleksanterin teatteria remontoidaan pikku hiljaa. - Aitiot restauroitiin EU:n tuella alkuperäisen värisiksi, Tiina Puumalainen kertoo. Ensi vuoden kesällä uusitaan katto ja yleisötilojen parketit.

IRMELI HAAPANEN

Tiina Puumalainen istuu Aleksanterin teatterin keisarinaitiossa kuin kotonaan, ja sellaiseksi perinteikäs talo Helsingin Bulevardin varrella on pikku hiljaa hänelle muotoutunutkin. Turkulaissyntyinen Puumalainen on Aleksanterin teatterin vierailuteatteritoiminnasta vastaavan Bulevardin teatteri

-yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja ja siten eräänlainen taiteellinen johtaja talossa.

- Olen tästä tehtävästä aidosti iloinen. Täällä toteutetaan monia haaveita, Puumalainen riemuitsee.

Bulevardin teatteriyhdistys perustettiin pelastamaan Aleksanterin teatteri. Vanhana oopperana monille tuttu talo oli jäämässä tyhjilleen, kun Helsingin kaupunki päätti luopua vierailuteatteritoiminnan ylläpitämisestä puolitoista vuotta sitten.

Reima Jokinen , Aleksanterin teatterin nykyinen toiminnanjohtaja, oli primus motor yhdistyksen perustamisessa, ja hän pyysi minua mukaan. Suostuin ilman muuta, koska pidän tätä tärkeänä kulttuurityönä, Puumalainen sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tanssia, teatteria, musiikkia

Aleksanterin teatterin rakennus siirtyi Kansallisoopperalta Helsingin kaupungin kulttuuriasiainkeskuksen ylläpitämäksi vierailuteatteriksi vuonna 1993. Vuoden 2005 alusta talo siirtyi valtion Senaatti-kiinteistöjen omistukseen. Vierailuteatterin toiminnasta ja vuokrauksesta vastaava Bulevardin Teatteri ry on talon päävuokralainen.

- Muut toimijat ovat alivuokralaisiamme, Jokinen kertoo.

- Poikkeuksena on Tero Saarisen tanssiryhmä, jonka kanssa on solmittu residenssisopimus.

Tero Saarinen Companyn lisäksi Aleksanterin teatterissa toimii useita muitakin tanssiyhteisöjä kuten Nomadi-tuotanto, Ismo Dance Company, Tanssin tiedotuskeskus ja Tanssi -lehti.

- Meillä on viisi harjoitussalia, jotka ovat käytännössä koko ajan käytössä. Päivisin täällä pyörii varmasti tuhansia ihmisiä balettitanssijoista afrorumpujen lyöjiin, Puumalainen kertoo.

Vierailuteatteri soveltuu tanssin lisäksi teatterin ja musiikin esittämiseen.

- Ohjelmistoon halutaan ammattimaisia huippuesityksiä niin kotimaasta kuin ulkomailtakin. Haluamme myös, että tarjonta on monipuolista ja pyrimme lisäksi tuomaan esille uusia, mielenkiintoisia ryhmiä. Tämä on ihmeellisten mahdollisuuksien talo, Puumalainen kehuu.

Ohjelmisto rakentuu sekä tarjonnan että kutsujen perusteella.

- Molemmat ovat hyviä tapoja. Organisaatiomme on niin kevyt, että voimme raivata ohjelmistoon tilaa hyvinkin nopeasti, jos jotain mielenkiintoista ilmaantuu.

Kysyntää näyttämölle riittää, sillä tällä hetkellä suunnitellaan jo vuoden 2008 ohjelmistoa.

Mukana Juhlaviikoilla

Aleksanterin teatterin vakiovieraisiin kuuluvat Tero Saarinen Company ja pietarilainen Mariinski-teatteri, jotka nähdään talossa tänäkin syksynä.

- Nämä kaksi on hyvä mainita yhdessä, koska toinen edustaa uutta ja modernia, toinen klassisen perinteen vaalijaa. Ne kertovat hyvin Aleksanterin teatterin ohjelmiston linjauksesta, Puumalainen sanoo.

Muita vakiokäyttäjiä ovat Russian Seasons -, Baltic Circle - ja Aasia-festivaalit sekä tällä viikolla alkavat Helsingin Juhlaviikot.

Juhlaviikoilla Aleksanterin teatterissa esitetään Taite ry:n Herkules -oopperaa, jonka musiikkina kuullaan Johann Sebastian Bachin kantaatteja. Liberton on kirjoittanut muun muassa Linnateatterin B. Virtanen -näytelmän tekijänä tuttu Mikko Koivusalo . Solistikaartiin kuuluvat esimerkiksi Jaakko Kortekangas, Tanja Kauppinen-Savijoki, Mari Palo ja Kansallisoopperan entinen solisti Matti Lehtinen , joka näin palaa vanhalle kotinäyttämölleen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Herkuleksen ohjaa Ville Sandqvist ja musiikista vastaa Kuudennen kerroksen orkesteri. Ensi-ilta on 19.8.

Syksyn ohjelmistossa nähdään lisäksi Valto Baltzarin monologinäytelmä Neljäs valtakunta , Wentus Blues Bandin konsertti, joka myös kuvataan dokumenttielokuvaa varten, Tanssiteatteri Tsuumin Gourmét - kansalliset pidot , tuotantoyhtiö Oivan kabaree Kertakäyttötavara , jonka Tiina Puumalainen ohjaa, sekä Pertti Sveholmin ohjaama musikaali Viulunsoittaja katolla , jossa Tevjenä nähdään Ismo Kallio.

Maakunnat vierailulle?

Bulevardin teatterin tavoitteena on Tiina Puumalaisen mukaan edistää esittävän taiteen esille pääsyä.

- Haaveemme on, että voisimme auttaa yhteisöjä kehittämään toimintaansa, ja antaa heille myös konsulttiapua tarvittaessa.

Sekä Reima Jokinen että Puumalainen ovat tehneet pitkään töitä teatterin parissa ja tietävät yhtä sun toista käytännön asioista. Jokinen on työskennellyt aiemmin muun muassa Tampereen teatterin ja Helsingin kaupunginteatterin hallintojohtajana, ja Puumalainen johti Seinäjoen kaupunginteatteria muutaman vuoden vuosituhannen vaihteessa.

Puumalainen on myös free lance -ohjaaja, joka on vieraillut muun muassa Turussa, Helsingissä ja Tampereella. Hän ei sulje pois vaihtoehtoa, että Aleksanterin teatteri voisi toimia myös maakunnallisten teattereiden esittäytymispaikkana Helsingissä.

- Ainakin itse aion varmasti ehdottaa vierailua tänne, jos näen jotain hyvää.

Bulevardin teatterin oma, aktiivinen esityshankinta on kuitenkin pienten resurssien takia rajallista. Vakituisia työntekijöitä on viisi. Yhdistyksen budjetti on Jokisen mukaan noin puoli miljoonaa euroa ja koostuu vain ja ainoastaan vuokratuloista, koska yhdistys ei osallistu itse esitystuotantoon.

- Yhdistyksenä emme myöskään pyri tekemään voittoa. Jos jotain ylimääräistä tuloa kertyy, käytämme sen esitysten hyväksi vaikkapa markkinoinnin tehostamiseen, Puumalainen kuvaa.

TS/Markku Ojala<br />Aleksanterin teatteri valmistui Bulevardille vuonna 1879.
TS/Markku Ojala
Aleksanterin teatteri valmistui Bulevardille vuonna 1879.