Kulttuuri

Kulttuuriturkulainen sai
puistoon oman lehmuksen

TS/Arto Takala<br />Seppo Lahtinen kokosi Sammakon tekijät puistolehmuksen ympärille: Päivi Lakkala (oik.), Sanna Tulonen, Riikka Majanen, Maija Lahtinen, Kreetta Lahtinen ja Marja Mäenpää (takana).
TS/Arto Takala
Seppo Lahtinen kokosi Sammakon tekijät puistolehmuksen ympärille: Päivi Lakkala (oik.), Sanna Tulonen, Riikka Majanen, Maija Lahtinen, Kreetta Lahtinen ja Marja Mäenpää (takana).

RIITTA MONTO

Turkuseuran valitsema kaikkien aikojen ensimmäinen kulttuuriturkulainen on kustannusyhtiö Sammakon perustaja Seppo Lahtinen . Nimityksen ohella Lahtinen sai Samppalinnan puistoon oman nimikkopuun.

Titteli tuli kiitoksena merkittävästä kulttuurityöstä Turussa. Säveltäjä Matti Rag Paananen puolestaan ehdotti tunnustuksen symboliksi puuta. Idean hän oli napannut omasta kokemuksestaan: Paanaselle istutettiin nimikkopuu Keniassa vuonna 1997.

Turkuseuran kulttuurijaoston Maritta Flykt korosti puheessaan vuonna 1996 perustetun kustantamon tärkeyttä.

- Ensimmäinen Sammakon julkaisema kirja oli Charles BukowskinPäivät karkaavat kuin villit hevoset yli vuorten . Sen jälkeen Sammakon kautta on julkaistu yli 150 teosta: Markkua Intoa , Riku Korhosta , Henry Milleriä ja Jack Kerouacia , Flykt luetteli.

Lahtisen puistolehmukselle oli valittu paikka sopivasta puistosta Luostarivuoren lukion naapurista, sillä Lahtinen pääsi ylioppilaaksi Luostarivuoresta 1986.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kulttuurijaosto kiitti kustantajan roolin ohella Lahtisen ansioita kirjailijana: Lahtisen vuonna 1998 julkaisema runokirja Hammas valittiin vuoden runoesikoiseksi.

Oma puu soi fanfaarina

Auringon paahtaessa puistossa soi kulttuuriturkulaisen kunniaksi perjantaina Matti Rag Paanasen säveltämä fanfaari Oma puu , jonka soittivat Ari Hakulinen , Reino Kotaviita , Risto Pulkkinen ja Harri Wallenius .

Palkittu puolestaan näytti, että kynän ohella käteen sopii myös lapio, ja puu sai kevyesti juurelleen vielä yhden multakerroksen.

- Kiitän Turkuseuraa hienosta ideasta istuttaa puu: puun istuttaminenhan on tärkeintä maailmassa! Toivon myös, että tästä tulee perinne joka jatkuu.

Saamansa tunnuksen Lahtinen halusi jakaa Sammakon koko väen kanssa. Erityiskiitokset menivät vaimolle Riikka Majaselle.

- Tämä puu on yhtä paljon hänen kuin minun ja kaikkien työntekijöiden. On ollut kauhean mukavaa huomata, että turkulaiset tykkäävät Sammakosta. Kun työskentelen Sammakon kirjakaupassa olen ilokseni huomannut, miten monenlaisia kulttuuri-ihmisiä Turussa onkaan, palkittu kiittää.

Raukat menkööt, me jäämme Turkuun

Turkuseura halusi muistuttaa uudella kulttuuritunnustuksellaan siitä, miten uranuurtavaa ja valtakunnallisesti merkittävää kulttuurityötä Turussa on mahdollista toteuttaa, silloin kun on ammattitaitoa ja innostusta.

- Ystäväni Riku Korhonen - jota on myös kosiskeltu Helsinkiin - on sanonut osuvasti, että raukat menkööt, me pysymme Turussa. Olen aivan samaa mieltä. Turussa on täysin mahdollista toimia.

Lahtinen löytää kotikaupungistaan paljonkin etua kirjalliselle liiketoiminnalle.

- Jos Sammakko olisi pääkaupungissa, se ei olisi niin erikoinen juttu. Asemamme on täällä paljon parempi. Eikä siitä ainakaan haittaa ole, ettei olla Helsingissä. Turussa on vähän rauhallisempaakin.

Nykyistä Sammakkoa Lahtinen luonnehtii yleiskustantamoksi ja mitä tulevaisuuteen tulee, yksi asia on kustantajalle selvä.

- Työtä on vielä paljon edessä! Täytyy mennä kuitenkin aina yksi syksy ja yksi kevät kerrallaan. Luulen että myös kulttuurikaupunki 2011 -hanke on kaikille kulttuurialalla toimiville tärkeä asia. Meitä tämä tunnustuskin kannustaa jatkamaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy