Pepen pitkä taival Bluesin parissa
MATTI KOMULAINEN
Pepe Ahlqvist täyttää 50 vuotta heinäkuun neljäntenä päivänä, joka on myös Yhdysvaltojen kansallispäivä. Sattumaan liittyy symboliikkaa, onhan musiikkimiehen elämänuralla ja amerikkalaisella kulttuuriperinnöllä paljon yhteistä.
- Onhan tuosta vitsailtu, mutta en minä tosissani kuvittele mitään valtikkaa kantavani. Toisaalta, mistä sitä tietää, jos siinä on ollut jotain johdatusta, Ahlqvist naureskelee merkkipäivänsä alla.
Harpisti, kitaristi, laulaja ja lauluntekijä on joka tapauksessa löytänyt motiivin musiikin tekemiseen amerikkalaisista juurityyleistä. Blues ja rhythm'n'blues löivät kipinän Nastolan kasvattiin jo 1960-luvulla.
- Olin vasta kymmenvuotias, kun John Mayall ja brittiblues tulivat. Sen kautta kiinnostuin afroamerikkalaisesta bluesista. Rinnalla kasvoi halu tehdä omaa musiikkia ja pikku hiljaa pikkupojan harrastuksesta tuli ammatti.
Taidolla vihreälle oksalle
Mississipin ja Chicagon sointien salojen opiskelu kantoi hedelmää pian, sillä bändikartalla oli tilaa juurimusiikille.
- Keikkoja alkoi olla 1960- ja 1970-lukujen taitteen koulubileissä. Teiniliitto järjesti konvia, joissa soitettiin blues-kamaa jo 13-15 -vuotiaana. Ensimmäinen ihan oikea keikka, mistä jäi muutama markka rahaakin oli Nastolan palokuntatalossa 1969.
1970-luvun alussa Ahlqvist vaikutti tovin muun muassa rock-blues -bändissä Charlies. Sen jälkeen tulivat omat kokoonpanot, Love Recordsille kaksi albumia levyttänyt ja nykyään legendaksi patinoitunut Chicago Overcoat sekä Pity The Fools, H.A.R.P. ja Rolling Tumbleweed. Töitä on riittänyt koti- ja ulkomailla moneen lähtöön.
Matkalla Ahlqvist on pannut merkille kanssasoittajien tason tasaisen nousun.
- Suomalainen blues-pohjainen musa on tullut ammattimaisemmaksi. Tasokas koulutus ja osaaminen nostavat musan profiilia, on Erja Lyytistä ja Jussi Raulamoa , veteraani selvittää.
- Amerikan jälkeen Skandinaviassa on melkein eniten alan harrastusta. Täällä on paljon bändejä ja artisteja sekä myös pitkät perinteet. Festivaalit alkavat olla maailman vanhimpia: Puistoblues täyttää kohta 30 ja Pori Jazz 40.
Nyttemmin Ahlqvist on paneutunut projektiluontoiseen työskentelyyn. Vuodesta 2002 Heikki Silvennoisen kanssa pyöritetty SF-Blues on tutkinut tyylilajin pohjoisia ulottuvuuksia vierailijoinaan muun muassa Dave Lindholm , Erja Lyytinen, Mikko Kuustonen ja Jukka Tolonen . Duokeikkoja konkari on heittänyt seuranaan Rolling Tumbleweed -kumppani Jarkka Rissasen , jonka kanssa Ahlqvist on myös levyttänyt kaksi akustista studioalbumia. Roots-mies ahkeroi ajoittain niin ikään Oiling Boilingissa.
Ratkaisuihin on käytännönläheiset syyt.
- Jos on keikat vain perjantaina ja lauantaina, puolet menee jo kuluihin, kun soittajia aletaan haalia ympäri ämpäri Suomea. Blues on marginaalimusaa ja isoa joukkoa on vaikea pitää leivässä, mutta yksi mies pärjää aina, Ahlqvist ruotii esiintyvän taiteilijan käytännön arkea.
Juhlat työn merkeissä
Lauantaina Järvenpään Puistobluesissa julkistettava ja ensiesitettävä Ahlqvistin ja UMO:n yhteislevy Mister Blues kruunaa yhden vaiheen pitkän linjan muusikon elämässä.
Vuosien varrella kertyneistä bigband-sovituksista koottu albumi on kunnianosoitus paitsi primus motorille, myös suomalaisbluesille ja -bigbandeille.
- Olen aina digannut bigband-maailmasta ja blosareista. Keikkailin UMO:n kanssa jo 1980-luvun loppupuolella Esko Linnavallin johdolla. Viime vuosina olen alkanut elvyttää sitä puolta, tehnyt orkesterikeikkoja ja kartuttanut sovitusmappia - Suomessahan on useita taitavia maakunta-bigbandejä.
Levy soitetaan kokonaisuudessaan Puistobluesissa ja uudelleen Helsingissä Esplanadin lavalla Ahlqvistin syntymäpäivänä. Syksylle kaavaillaan viikon mittaista kiertuetta. Joulukuussa konsepti on esillä jälleen Hyvinkään konserttisalissa.
Järvenpään kantaesitys on Ahlqvistille kuitenkin tärkein, Puistoblues kun on alusta alkaen kuulunut omien laskujensa mukaan noin 5 000 keikkaa urallaan heittäneen blues-miehen kesään.
- Keikkojen määrää en ole laskenut mutta aika usein olen siellä ollut. Itse asiassa Chicago Overcoat soitti ensimmäisessä Puistobluesissa 1978 kuorma-auton lavalla. Oltiin vielä pääesiintyjä. Siellä oli silloin varmaan 500 ihmistä, Ahlqvist nauraa.
Heinäkuun lopulla monitaituri vierailee Rauma Bluesissa ja Korppoo Sea Jazzissa tuoreen Pepe Ahlqvist R'n'B Band -projektin kanssa.
- Siinä on tällä hetkellä bassossa Jani Auvinen ja rummuissa Janne Rajala , jotka oli komppina SF-Bluesissa. Sitten on H.A.R.P.-ajoilta Timo Pratskin kosketinsoittimissa ja Jarmo Hynninen toisessa kitarassa. Se on tämmöinen modernia bluesia soittava bändi, päällikkö luonnehtii.
Järvenpään Puistoblues käynnistyy tänään. Pepe Ahlqvist & UMO esiintyvät festivaalilla lauantaina 1.7. Pääkonsertissa soittavat myös Buddy Guy, Procol Harum, Tutu Jones ja Jo Buddy & Down Home King III.