Näyttelyarvostelut

Rämäkkää ristivalotusta arjesta

TS/Riitta Salmi<br />B. Virtanen on todellinen työn sankari.
TS/Riitta Salmi
B. Virtanen on todellinen työn sankari.

Puupäähatulla palkitun sarjakuvapiirtäjä Ilkka Heilän (s. 1956) kuvaoriginaaleihin ja piirroksiin voi käydä tutustumassa galleria Nefretissä.

  Heilä sai Suomen sarjakuvaseuran vuosittain myöntämän palkinnon pari kuukautta sitten B. Virtanen -sarjastaan, jota julkaistaan nykyään yli kolmessakymmenessä lehdessä.

Näyttelyripustuksen stripeissä B. Virtanen kumppaneineen piipahtaa niin jalkapallon MM-kisojen nostattamissa mainingeissa kuin ärjyy liikenteessä muille autoilijoille.

Piirrosten ehdottomassa pääosassa on kuitenkin arjen tyrannia sekä työpaikan että kodin ihmissuhteissa.

Enin osa kuvanauhoista ruotii ironian, sarkasmin ja osuvan huumorin keinoin B. Virtasen selviytymistä päivästä toiseen, kun mielistelylle altis johtaja, silmälasipäinen toimistopäällikkö ja pönäkkä, yksinkertainen työkaveri piirittävät ja piinaavat häntä. Kotona hahmo jakaa tilan vaimonsa ja poikansa kanssa, eikä arki suju sielläkään ongelmitta.

Ilkka Heilä nappaa ideansa yhteiskunnallisesta keskustelusta ja tiivistää päivänpolttavat aiheet ruudun sisälle kuvan ja tekstin saumattoman liiton avulla. Työelämän arvomaailman terävää ja ajoittain hyytävää ristivalotusta Heilä tuottaa sujuvan piirrosviivan ja niukkaan puristetun kielellisen ilmaisun välityksellä.

IINA ANTINLUOMA

• Ilkka Heilä: B.Virtanen . Sarjakuvaoriginaaleja ja piirroksia. Galleria Nefret (Eerikinkatu 4) 8.7. asti.