Kulttuuri

Salonen, Shostakovitsh ja Sibelius
hurmasivat Mariinski-teatterissa

TS/Eija Loueniva<br />Esa-Pekka Salonen ehtii kesälomalla myös säveltää.
TS/Eija Loueniva
Esa-Pekka Salonen ehtii kesälomalla myös säveltää.

EIJA LOUENIVA

Los Angelesin Filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina toimiva Esa-Pekka Salonen sai hienon vastaanoton johdettuaan Pietarin Mariinski-teatterissa Dmitri Shostakovitshin 9. sinfonian ja Jean SibeliuksenLemminkäinen -sarjan keskiviikkona. Mariinski-teatterin Valkeat yöt -festivaalin ohjelmaan kuulunut konsertti oli menestys. Yleisö osoitti suosiotaan bravo-huudoin ja pitkin kättentaputuksin. Salonen on tiettävästi ensimmäinen Mariinski-teatterissa johtanut suomalainen kapellimestari.

Pietarilainen klassisen musiikin ystävä Vjatseslav Shykov totesi, että Shostakovitsh on hänelle tuttu säveltäjä, mutta Salonen johti niin nerokkaasti, että se oli todellinen elämys. Valkeat yöt -festivaalilla esitetään kaikki Shostakovitshin sinfoniat, sillä hänen syntymästään tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta.

Yhteinen kieli löytyy

Kapellimestari Salonen muisteli Suomen Pietarin pääkonsulin Juhani Väänäsen järjestämällä vastaanotolla, että hän teki ensimmäistä kertaa Mariinski-orkesterin kanssa yhteistyötä jo vuonna 1999, jolloin ohjelmassa oli muun muassa Sibeliuksen 5. sinfonia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Tämä oli varmasti kuudes tai seitsemäs konsertti heidän kanssaan. Joka kerta pääsee vähän pidemmälle. Yhteistyö on prosessi, jossa yhteinen kieli löytyy. Minusta on hauskaa, että tänne takaisin tullessani tunnen jo aika paljon ihmisiä. Se on sellainen luonnollinen tilanne. Ei tarvitse aloittaa nollasta.

Salonen on johtanut Los Angelsin Filharmonikkoja pian 15 vuotta.

- Siellä ei tarvitse kielioppia eikä ole käännösongelmaa. Ja tietysti amerikkalainen temperamentti on toisenlainen kuin venäläinen. Mutta toisaalta muusikko on muusikko, vaikka voissa paistaisi. Ihmisten perusreaktiot ovat samanlaisia. Siinä on itse asiassa koko homman kauneus.

Salonen lisäsi ajatelleensa konsertissa Sibeliusta johtaessaan, että sen karjalaiset teemat ovat maantieteellisesti lähempänä Mariinskin orkesteria kuin Helsinkiä.

- Itse asiassa mainitsin harjoituksissa heille siitä, että jos ajatte tästä sata kilometriä länteen päin, sieltä ne löytyvät.

Kapellimestari Salonen viettää juhannuksen Suomessa perheensä kanssa. Juhannuksen jälkeen hän lähtee Müncheniin, missä hänellä on konsertteja. Sitten on kuusi viikkoa aikaa säveltää ja elokuussa puolestaan kutsuu Lontoo. Lisäksi ohjelmassa on Itämeri-festivaali Tukholmassa.